Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament protegeix dels senglars 25 contenidors de la fracció orgànica ubicats a les urbanitzacions Aquesta mesura es duu a terme després de comprovar l’eficàcia de la tanca que es va instal·lar de forma pilot ara fa uns mesos a Castellnou https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament protegeix dels senglars 25 contenidors de la fracció orgànica ubicats a les urbanitzacions

Aquesta mesura es duu a terme després de comprovar l’eficàcia de la tanca que es va instal·lar de forma pilot ara fa uns mesos a Castellnou

La tanca que s’està instal·lant a les urbanitzacions és de plàstic reciclat i té una obertura per poder accionar el pedal del contenidor (foto: Ajuntament).
La tanca que s’està instal·lant a les urbanitzacions és de plàstic reciclat i té una obertura per poder accionar el pedal del contenidor (foto: Ajuntament)

A mitjans d’octubre de l’any passat, l’Ajuntament de Rubí va instal·lar una tanca al voltant d’un contenidor de la fracció orgànica situat a la urbanització de Castellnou amb l’objectiu de bloquejar-lo i evitar així que els porcs senglars el desplacessin i el tombessin. Aquesta mesura es va aplicar de forma pilot i ara, un cop comprovada la seva viabilitat, s’ha estès a d’altres ubicacions.

Concretament, el consistori està col·locant aquestes estructures al voltant de 25 contenidors de l’orgànica repartits per les urbanitzacions. Aquests tancats estan fets amb plàstic reciclat, no necessiten manteniment i disposen d’una obertura perquè la ciutadania pugui accionar el pedal i obrir la tapa del contenidor.

Els cubells que recullen la fracció orgànica situats a les urbanitzacions sovint pateixen desperfectes causats pels porcs senglars, que els tomben o rebenten per obtenir-ne les restes de menjar. Per evitar-ho, prèviament el consistori va col·locar uns suports de fusta on s’hi fixaven aquests contenidors, però els senglars aconseguien trencar-los envestint aquestes estructures. Posteriorment, es van substituir els pals de fusta per altres de metàl·lics per aconseguir una major resistència, però els animals van aprendre a aixecar els contenidors per alliberar-los del suport.

La tanca que es va col·locar fa uns mesos a la confluència entre els carrers Banyoles i Bellpuig, a Castellnou, ha permès protegir el contenidor de l’orgànica dels porcs senglars i evitar, així, les molèsties causades al veïnat.

El senglar, un animal en expansió
Des de fa uns 50 anys, el senglar ha mostrat una espectacular expansió demogràfica i de l’àrea de distribució tant a Catalunya com arreu d’Europa. Actualment el trobem de manera cada vegada més freqüent i en major quantitat en zones urbanitzades o periurbanes i en els espais verds urbans. L’adaptació a aquests nous hàbitats els ha permès assolir una densitat de població major a causa de l’accés a noves fonts d’alimentació més assequibles, així com a nous espais on trobar refugi per viure i reproduir-se.

L’impacte social dels senglars es pot traduir en danys a l’agricultura i als jardins, col·lisions amb vehicles, ensurts i lesions a persones i animals de companyia, incursions a les zones urbanes i transmissió de diferents malalties. És per això que des del Servei de Medi Natural de l’Ajuntament es fan intervencions puntuals per al control cinegètic de la població de porcs senglars del municipi.

En cas de trobar un senglar, és important no apropar-s’hi, ja que poden reaccionar amb agressivitat. També convé no tocar-los, ja que hi ha risc de mossegada o envestida. Per allunyar-los, es pot fer soroll i gesticular, ja que això els espanta. Per evitar-ne la seva presència, no se’ls ha de donar menjar, cal assegurar-se de llençar les bosses d’escombraries a dins del contenidors i que el menjar dels animals domèstics no estigui al seu abast i, si es disposa d’un hort o jardí, posar-hi una tanca per evitar que hi puguin entrar. A la xarxa viària, cal conduir amb precaució, ja que els senglars poden creuar la carretera i provocar una col·lisió.