Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament promou la compra sense residus entre la ciutadania i el sector comercial L’objectiu d’aquesta campanya comunicativa és prevenir els residus associats a la compra quotidiana, especialment els plàstics https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament promou la compra sense residus entre la ciutadania i el sector comercial

L’objectiu d’aquesta campanya comunicativa és prevenir els residus associats a la compra quotidiana, especialment els plàstics

L’ús de bosses de malla permet reduir els residus plàstics a l’hora de comprar fruita i verdura, entre d’altres (foto: Ajuntament de Rubí).
L’ús de bosses de malla permet reduir els residus plàstics a l’hora de comprar fruita i verdura, entre d’altres (foto: Ajuntament de Rubí)

El Servei Educatiu de Residus de l’Ajuntament ha engegat una campanya comunicativa per reduir els residus vinculats a la compra domèstica. A través de tot un seguit d’elements gràfics, el Consistori vol conscienciar tant a la ciutadania com als i les comerciants de la importància d’utilitzar envasos retornables i reutilitzables amb l’objectiu de prevenir els residus plàstics.

L’impacte ambiental dels envasos lleugers ha anat prenent rellevància durant l’última dècada. Per frenar la contaminació per plàstics, la Unió Europea va aprovar el 2019 la directiva sobre plàstics d'un sol ús, que obliga els països membres a aplicar una sèrie de mesures contra aquest material. Així, la venda de palletes, coberts, plats, bastonets de cotó i envasos de poliestirè per a aliments, entre d'altres productes de plàstic d'un sol ús, està prohibida des del 3 de juliol al conjunt de la Unió Europea. Tot i així, la mesura no entrarà en vigor a Espanya fins l'1 de gener de 2023, com a part de la Llei de residus i sòls contaminats, que es troba pendent de tramitació. L'alternativa a aquests productes són articles similars però fabricats amb paper, cartró o fibres naturals.

També han entrat en vigor al conjunt de la Unió Europea una sèrie d'obligacions per a compreses, tampons higiènics i aplicadors de tampons; tovalloletes humides; productes del tabac amb filtres i gots de beguda. La norma prohibeix la introducció d'aquests productes al canal de distribució, però els i les comerciants que ja els han adquirit els poden vendre.

A Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant en el desenvolupament de dos avantprojectes de llei per minimitzar la producció de residus i impulsar l’economia circular.

El primer dels textos es convertirà en la Llei d’embalatges de Catalunya, una norma adreçada a la indústria per evitar els embalatges excessius i els envasos que, després d’un sol ús, es converteixen automàticament en un residu. La nova llei estimularà els envasos retornables perquè el plàstic, l’alumini i el vidre tinguin una vida molt més llarga.

El segon avantprojecte serà la futura Llei de residus, que regularà la gestió pública de la brossa. Un dels reptes d’aquesta norma és convertir la fracció orgànica en un actiu, en comptes d’una nosa, amb una nova estratègia d’aprofitament. Aquesta nova llei de residus també inclourà el desenvolupament de la directiva europea de plàstics.

"D'aquí a un temps tirarem la vista enrere i ens posarem les mans al cap al veure la quantitat de residus inútils que generàvem. És inviable seguir així. Malgrat que queda molt camí el canvi està arribant a base de conscienciació i noves lleis", ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

 

Conscienciació sobre la compra sense residus

Per reforçar l’entrada en vigor de la nova directiva europea, l’Ajuntament ha reeditat la campanya Compra sense residus, que es va impulsar el novembre del 2020. En aquella ocasió, es va repartir una bossa de malla a les llars rubinenques per promoure la compra sense residus.

Els missatges que es difonen en aquesta segona fase de la campanya van en la línia de fomentar l’ús d’envasos retornables i reutilitzables, com ara carmanyoles, ampolles de vidre o altres recipients reutilitzables per comprar a granel. La campanya es dirigeix a les persones consumidores, que fan la compra quotidiana als comerços locals, i també als establiments comercials de la ciutat amb potencial per promoure un consum més responsable i sense residus.

Imatges relacionades

Disseny de la campanya (foto: Ajuntament de Rubí)
Disseny de la campanya (foto: Ajuntament de Rubí)
Disseny de la campanya (foto: Ajuntament de Rubí)
Disseny de la campanya (foto: Ajuntament de Rubí)
Disseny de la campanya (foto: Ajuntament de Rubí)
Disseny de la campanya (foto: Ajuntament de Rubí)