Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament promou el lloguer d’habitatges buits amb nous incentius econòmics La campanya “Obre la porta al lloguer” difon entre la ciutadania els avantatges de llogar un pis a través de la Borsa de Mediació per a Lloguer Social https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament promou el lloguer d’habitatges buits amb nous incentius econòmics

La campanya “Obre la porta al lloguer” difon entre la ciutadania els avantatges de llogar un pis a través de la Borsa de Mediació per a Lloguer Social

La regidora d'Habitatge, Ànnia García Moreno (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
La regidora d'Habitatge, Ànnia García Moreno (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

L’Ajuntament de Rubí ha posat en marxa la campanya Obre la porta al lloguer amb l’objectiu de mobilitzar els habitatges buits que hi ha a la ciutat cap al mercat de lloguer social. La iniciativa, que s’adreça principalment a petits propietaris i propietàries, posa de relleu els diferents avantatges que comporta arrendar un pis a través de la Borsa de Medicació per al Lloguer Social, que gestiona l’empresa municipal Proursa.

Un dels quatre objectius que s’estableixen al Pla local d’habitatge de Rubí 2021-2027 és ampliar el parc públic d’habitatge i la borsa de lloguer social per donar compliment a l’objectiu de solidaritat urbana. Una de les maneres de fer-ho és mobilitzant l’habitatge privat cap al lloguer assequible i social.

La campanya Obre la porta al lloguer difon els incentius i garanties als quals poden accedir les persones propietàries que lloguen el seu habitatge a través de la Borsa de Mediació per al Lloguer Social. Aquests inclouen l’Avalloguer, que és un règim de cobertura de la Generalitat dels possibles impagaments de les persones llogateres de fins a sis mesos; una assegurança gratuïta multirisc (continent) durant tot el període del contracte; una assegurança gratuïta de defensa jurídica en cas d’impagaments; la tramitació gratuïta de tots els serveis que ofereix la Borsa de Mediació (contracte, assegurances, mediació, resolució del contracte, etc.); i el control del bon ús dels immobles. A més, des del 2021, les persones que lloguen a través del servei municipal, també tenen dret a una bonificació del rebut de l’impost de bens immobles (IBI) de fins al 60% de la quota íntegra, amb un límit de 250 euros per habitatge.

Ara, el govern municipal ha incrementat tots aquests incentius amb la posada en marxa d’una nova línia d’ajuts per a l’execució d’obres de reforma i condicionament d’habitatges destinats a la Borsa de Mediació per al Lloguer Social. La subvenció, de fins a 8.000 euros, “és una mesura que estàvem treballant des de fa mesos, que estava prevista al pressupost per a aquest any i que permetrà que les persones que tenen un habitatge buit però que necessiten fer-hi alguna reforma per garantir la seva habitabilitat disposin d’una ajuda per fer-ho”, ha explicat la regidora d’Habitatge, Ànnia García Moreno.

La convocatòria per optar a aquests nous ajuts s’obrirà en els propers dies.

    

Programa d’inspecció d’habitatges buits

Coincidint amb la posada en marxa de la campanya Obre la porta al lloguer, l’Ajuntament ha iniciat aquest mes de setembre el programa d’inspecció d’habitatges buits, que permetrà conèixer les dades reals de pisos sense ocupar que hi ha a Rubí que són propietat de grans tenidors. Prèviament, els serveis tècnics municipals han fet una feina de depuració per veure quins habitatges podrien estar buits i quins ho estarien segons els criteris que marca la llei. La regidora ha explicat que “era una assignatura pendent. La construcció d’habitatge és un objectiu que tenim, però som molt conscients que la sostenibilitat de la ciutat passa per recuperar tot aquell habitatge que ja està construït i que està en desús”.

En aquesta primera fase, s’ha previst inspeccionar un paquet de 150 habitatges propietat de grans tenidors, dels quals un vintena ja s’han revisat. A partir dels resultats d’aquest procés, s’incoaran els expedients per a la inclusió d’aquests pisos en el Registre municipal d’habitatges buits que es va posar en marxa l’any passat i en el qual ja consten 59 pisos.

L’obtenció de dades reals sobre pisos desocupats permetrà aplicar el recàrrec de l’IBI del 50% previst a les ordenances fiscals municipals. La mesura s’adreça a grans tenidors que mantinguin els habitatges buits durant més de dos anys i té com a objectiu incentivar la seva posada a disposició de la ciutadania.

    

Ajuts del Ministeri per a joves

Durant aquest mes de setembre, està previst que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya aprovi una nova convocatòria d’ajuts del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA). La subvenció, d’un màxim de 250 euros mensuals durant un any, s’adreça de manera específica a persones menors de 36 anys que viuen de lloguer, en una habitació o en un pis amb cessió d’ús. Per poder-hi accedir, caldrà que la quota sigui d’un màxim de 900 euros, o de 450 euros si es tracta d’una habitació. Les persones sol·licitants hauran de disposar d’una font regular d’ingressos que reporti unes rendes anuals de la unitat de convivència iguals o inferiors a 2,97 vegades l’indicador de renda de suficiència (IRSC).

Objectius de Desenvolupament sostenible