Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament programarà cursos formatius l’any 2020 als horts municipals de Cova Solera oberts a la ciutadania Des que es va posar en marxa, a l’equipament s’hi han impartit diversos tallers, fins ara adreçats només als usuaris i usuàries de les diferents parcel·les https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament programarà cursos formatius l’any 2020 als horts municipals de Cova Solera oberts a la ciutadania

Des que es va posar en marxa, a l’equipament s’hi han impartit diversos tallers, fins ara adreçats només als usuaris i usuàries de les diferents parcel·les

La formació se centrarà en el cultiu ecològic (foto: Ajuntament – Lali Puig).
La formació se centrarà en el cultiu ecològic (foto: Ajuntament – Lali Puig)

Els horts municipals de Cova Solera acolliran, a partir de l’any vinent, cursos formatius adreçats a tota la ciutadania. L’Ajuntament està preparant la nova programació que, per primera vegada, s’obrirà al conjunt de rubinencs i rubinenques i no només a les persones usuàries de l’equipament.

La temàtica dels diferents tallers que s’estan organitzant girarà al voltant del cultiu ecològic, un sistema basat en la utilització òptima dels recursos naturals, sense emprar productes químics de síntesi o organismes genèticament modificats ─ni per a abonament ni per combatre les plagues─. Utilitzant aquest sistema s’aconsegueixen productes orgànics, alhora que es conserva la fertilitat de la terra i es respecta el medi ambient. I tot això de manera sostenible i equilibrada.

L’últim taller que s’ha impartit als horts ha estat sobre llavors i s’ha dirigit tant als usuaris i usuàries dels horts com a aquelles persones que van participar al taller de plantació de varietats ecològiques locals, organitzat en el marc del Dia de la Terra.

L’equipament compta amb parcel·les individuals i altres de reservades a entitats, on cada usuari escull què hi vol plantar. Paral·lelament, el recinte també disposa d’un hort pedagògic que, a banda d’acollir les pràctiques de les formacions que es fan els dimarts, impartides per la Cooperativa L’Ortiga ─l’encarregada de gestionar i dinamitzar la instal·lació─, també permet que els usuaris vegin com la formadora d’aquesta entitat cultiva la parcel·la i, així, puguin conèixer diverses tècniques.

Fa unes setmanes, alguns dels usuaris i usuàries de l’equipament van plantar calçots a l’hort comunitari. Quan es puguin collir, es cuinaran i se serviran en el marc d’un dinar de germanor adreçat als membres de la instal·lació.

Nova adjudicació de parcel·les
Els horts municipals de Cova Solera disposen de 56 parcel·les individuals de 40 m2 cadascuna ─de les quals n’hi ha 49 d’ocupades─ i dues parcel·les de 300 m2 reservades per a dues entitats ─de les qual de moment només se’n cultiva una─.

Les persones a qui se’ls ha concedit l’autorització per a l’autoconsum d’alguna d’aquestes parcel·les podran utilitzar la superfície de conreu durant tres anys, d'acord amb els objectius del programa d'horts municipals. 

Les parcel·les que han quedat vacants s’han de tornar a sortejar. Si alguna persona compleix els requisits i vol optar a cultivar un d’aquests horts, pot presentar una instància a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) per tal de ser informada quan s’obri el concurs.