Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament posa a disposició de les empreses de Rubí una eina informàtica per millorar l’eficiència energètica de les seves naus El Consistori i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) han dut a terme dos estudis pioners a Europa https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament posa a disposició de les empreses de Rubí una eina informàtica per millorar l’eficiència energètica de les seves naus

El Consistori i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) han dut a terme dos estudis pioners a Europa

Carme García i Jaume Miranda, presentant els resultats dels dos estudis davant dels mitjans de comunicació (foto: Localpres).
Carme García i Jaume Miranda, presentant els resultats dels dos estudis davant dels mitjans de comunicació (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí ha posat a disposició dels empresaris de la ciutat les eines informàtiques que s’han desenvolupat arran de dos estudis duts a terme en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC): un sobre l'eficiència energètica de les naus industrials de la ciutat i l’altre, sobre el seu potencial fotovoltaic/tèrmic. Amb els visualitzadors que s’han creat, els empresaris podran conèixer si tenen pèrdues energètiques i com les poden regular; i quina és la capacitat de cada nau industrial per instal·lar plaques solars fotovoltaiques o tèrmiques i, així, produir elles mateixes l’energia que necessiten.

Aquest dilluns, l’alcaldessa de Rubí, Carme García, i el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jaume Miranda, han avançat als mitjans de comunicació els resultats d’aquests dos estudis, que es presentaran aquest divendres en el marc de la 8a Jornada tècnica “Rubí Brilla”. Aquest acte, adreçat als empresaris de la ciutat, és una de les activitats organitzades per celebrar el Dia Mundial de l’Energia a la ciutat. 

García ha agraït la feina duta a terme per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya a l’hora de realitzar aquests estudis, que són “pioners a Europa i van més enllà d’allò teòric”. Com ha explicat l’alcaldessa, “per l’Ajuntament i pel país és molt important avançar en aquest camí. És fonamental analitzar què podem fer per estalviar energia i, alhora, treballar per a l’autoconsum. Cal anar cap a un model energètic diferent, principalment perquè l’any 2050 o 2060 les energies fòssils s’hauran esgotat si seguim al ritme actual”.

Per la seva banda, Jaume Miranda ha assegurat que “l’objectiu no és el model, sinó l’aplicabilitat d’aquest model. I una d’aquestes aplicabilitats és identificar la pèrdua energètica de les naus industrials de Rubí, primera ciutat industrial de Catalunya ─o segona, si tenim en compte Barcelona─”. I és que, gràcies als resultats d’aquests estudis, els industrials de la ciutat podran identificar el consum no aprofitat de les seves naus i, així, podran actuar per millorar aquesta situació. El director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya també ha explicat que, gràcies a aquesta informació, “l’Ajuntament ha generat un model d’aprofitament de les teulades per introduir energia renovable en termes de plaques solars, un dels molts aprofitaments que poden existir”.

Objectiu: millorar l’eficiència energètica
Pel que fa a l’estudi sobre l’eficiència energètica, al febrer de 2013, avions equipats amb sensors tèrmics TASI van sobrevolar Rubí en dos horaris diferents per identificar les fugues de temperatura que es produeixen a les cobertes de les empreses situades als polígons. Amb les dades a la mà, es va fer una selecció d’un centenar de companyies amb problemes de pèrdua de calor per tal de fer un treball de camp, a càrrec d’alumnes de la UPC, que permetés completar l’estudi i fer recomanacions de millora a les empreses.

Es tracta d’un projecte innovador a nivell europeu, ja que només existeixen dos sensors tèrmics com aquest a Europa, un dels quals és el que ha utilitzat l’ICGC per a fer aquest estudi.

Els resultats dels vols i l'estudi de camp posterior realitzat per alumnes de la UPC han permès disposar de les dades necessàries per completar aquesta eina informàtica. Amb el tractament de tota aquesta informació s'ha preparat un visualitzador a l'Instamaps a través del qual els industrials poden accedir i veure el nivell d'eficiència de la seva nau, és a dir, conèixer si tenen grans pèrdues d'energia i on i, d'aquesta manera, poder valorar un canvi de coberta o millora d'aïllaments en un punt determinat.

Pel que fa a l’estudi del potencial fotovoltaic/tèrmic, la informació obtinguda gràcies als vols, sobre la radiació a Rubí i diverses dades meteorològiques han permès calcular en detall la capacitat de cada part d'una nau industrial per instal·lar plaques solars fotovoltaiques o tèrmiques. L'ICGC ha desenvolupat un altre visualitzador a través de l'Instamaps on l'industrial podrà entrar, clicar sobre la seva nau i veure dades sobre la inversió necessària i la seva amortització.

Combinant aquestes dues eines, les empreses podran veure fàcilment quanta energia i diners poden estalviar, evitant les pèrdues per una banda i produint la seva pròpia energia elèctrica per l'altra.