Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament ofereix formació sobre accessibilitat als tècnics de Serveis Territorials L’expert Enrique Rovira-Beleta ha dirigit aquest dimecres una sessió formativa on també han participat membres de la Taula d’atenció a la diversitat funcional https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament ofereix formació sobre accessibilitat als tècnics de Serveis Territorials

L’expert Enrique Rovira-Beleta ha dirigit aquest dimecres una sessió formativa on també han participat membres de la Taula d’atenció a la diversitat funcional

Durant la jornada formativa tècnics municipals i membres de la Taula d’atenció a la diversitat funcional hjan pogut aprendre com fer una ciutat més inclusiva de la mà d’Enrique Rovira-Beleta.
Durant la jornada formativa tècnics municipals i membres de la Taula d’atenció a la diversitat funcional hjan pogut aprendre com fer una ciutat més inclusiva de la mà d’Enrique Rovira-Beleta

Una desena de tècnics municipals de l’Àrea de Serveis Territorials i alguns membres de la Taula d’atenció a la diversitat funcional han assistit aquest dimecres a una sessió formativa impartida per l’expert en accessibilitat Enrique Rovira-Beleta, responsable, entre d’altres, dels plans d’accessibilitat dels Jocs Olímpics de Barcelona i del conjunt monumental de l’Alhambra i el Generalife. La idea d’organitzar aquesta jornada va sorgir en el si de la Taula d’atenció a la diversitat funcional i ha pogut tirar endavant gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya.

Tot i que els tècnics municipals de Serveis Territorials són coneixedors de la legislació referent a accessibilitat, l’Ajuntament va creure convenient ampliar la seva informació sobre el tema de la mà de persones o organitzacions que hi treballen de forma específica. Aquest és el cas de l’arquitecte Enrique Rovira-Beleta i de l’empresa Ilunion, que s’encarregarà de completar la formació amb una segona sessió al gener.

A la jornada d’aquest dimecres, els assistents han rebut una explicació general sobre l’accessibilitat en tots els àmbits, des de l’habitatge privat al conjunt de la ciutat i han pogut resoldre els dubtes amb l’arquitecte. A continuació, s’han abordat aquelles bones pràctiques que, aplicades a la planificació urbanística, incideixen directament en el benestar de les persones amb diversitat funcional i, en definitiva, per a totes les persones. “Hem millorat, però encara falta molt”, ha assegurat Rovira-Beleta, que ha situat que l’avantatge d’avui en dia és que els responsables polítics, com els de l’Ajuntament de Rubí, ja estan fent xerrades per sensibilitzar els tècnics i la ciutadania que les millores no són només per les persones amb discapacitat sinó que “segur que seran per a tothom” perquè, ha dit, “si tothom té sort arribarà a molt gran” i tothom podrà beneficiar-se d’una ciutat adaptada.

“Quin és el truc perquè a tothom ho entengui i li agradi? Que no es noti i que no costi més diners. I això com es fa? Formant i sensibilitzant”, ha insistit Rovira-Beleta, que considera que els tècnics tenen una “assignatura pendent” de polir tots els detalls relacionats amb l’accessibilitat per a totes les discapacitats i entendre que si en un projecte urbanístic es té en compte des del principi, el projecte encara serà millor. Per això, l’arquitecte ha posat al damunt de la taula la necessitat de “certificar i fer un control de qualitat de l’accessibilitat amb tècnics especialistes” i, mentre no sigui possible, que una persona en cadira de rodes pugui comprovar que realment és accessible en primera persona. En aquest sentit, Beleta ha assegurat que per això són necessàries les xerrades de formació no només pels tècnics, sinó pels promotors. “Si es fan habitatges per tota la vida tenint en compte l’accessiblitat es complirà amb el decret d’habitabilitat però a més seran més còmodes”, ha subratllat.

L’arquitectura del segle passat i dels anteriors era per la gent jove perquè no hi  havia gent gran: no arribàvem als 70. Però ara tot ha de canviar: estem al segle XXI”, ha dit Rovira-Beleta per la qual cosa considera que, ajudats per les noves tecnologies cal aplicar el punt de mira sobre l’accessibilitat en tots els àmbits: des d’aparells informàtics, a telèfons mòbils. fins a tot el que fa referència a l’oci, el turisme, la cultura o en els establiments turístics i, en definitiva, en el conjunt d’elements que configuren una ciutat i les persones que hi viuen.

Treballant per una ciutat més sensible a la diversitat
Atenent a les prioritats del govern municipal per a aquest mandat, al febrer es va constituir la Taula d’atenció a la diversitat funcional, integrada per representants dels diferents col·lectius que treballen en aquest àmbit. La seva posada en marxa va coincidir amb l’elaboració d’un Pla estratègic d’atenció a la diversitat funcional que marca el full de ruta per assolir una ciutat més inclusiva i més sensible a la diversitat. “Rubí és una ciutat difícil. La seva estructura a vegades impedeix fer-ho però a poc a poc anirem adaptant tot allò que es pugui i comptant sempre amb les persones que més ho necessiten”, ha explicat la regidora de l’Àrea de Serveis a les persones, Marta Garcia, que també ha participat en la formació.

Per l’equip de govern, per l’Ajuntament i per la ciutat és una prioritat millorar l’atenció a la diversitat funcional i fer que la nostra ciutat sigui el més inclusiva possible”, ha manifestat la regidora que vol aconseguir que la ciutat “normalitzi la diversitat funcional en tots els àmbits i per a totes les edats”. “Si no incorporem la visió global, de vegades se’ns escapen coses i hem de modificar sobre l’acció ja feta”, per la qual cosa Garcia s’ha mostrat favorable a incloure la mirada transversal des de tots els àmbits i des de totes les àrees de Govern.

Precisament, dins la Taula d’atenció a la diversitat funcional, es va crear una comissió específica sobre accessibilitat que ha permès articular tot un seguit de propostes de millora, com ara la reubicació dels aparcaments per a persones amb mobilitat reduïda de l’Escardívol, la senyalització de noves places davant l’Antiga Estació i al carrer Pau Claris, l’ampliació d’horari d’altres reserves i la remodelació del pas rebaixat de la rambleta Joan Miró.

D’altra banda, s’han creat canals de coordinació directa amb els tècnics municipals de Mobilitat i Obra Pública, així com amb la Policia Local, amb la qual s’estudiaran accions per evitar el mal ús de les targetes d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda. La feina realitzada en el marc d’aquesta comissió també ha permès iniciar els tràmits per contractar un taxi adaptat a la ciutat ─l’objectiu és comptar en un futur amb un mínim de dos vehicles─, així com implantar diverses millores a les instal·lacions municipals del Club Natació Rubí per tal d’adaptar-les a les necessitats de les persones amb diversitat funcional.