Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament multa l’empresa Rensika amb 3.000 euros per males olors Des de l’inici de la seva activitat s’han produït nombroses denúncies de ciutadans i ciutadanes que viuen a prop d’on està instal·lada aquesta firma https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament multa l’empresa Rensika amb 3.000 euros per males olors

Des de l’inici de la seva activitat s’han produït nombroses denúncies de ciutadans i ciutadanes que viuen a prop d’on està instal·lada aquesta firma

Les males olors es perceben als barris de l’entorn on està ubicada l’empresa, especialment a Can Fatjó (foto: Ajuntament de Rubí).
Les males olors es perceben als barris de l’entorn on està ubicada l’empresa, especialment a Can Fatjó (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament de Rubí ha sancionat l’empresa Rensika SLU amb una multa de 3.000 euros per contaminació odorífera. El veïnat de Can Fatjó, on està ubicada aquesta firma alimentària, s’ha queixat en diverses ocasions de les males olors que desprèn l’activitat d’aquesta companyia.  

Segons han fet constar els veïns i veïnes en les seves reiterades queixes, les pudors ─que noten a diverses hores del dia o la nit i que emanen del sistema de clavegueram─ es van iniciar amb la instal·lació de l’empresa al barri, l’any 2017. Agents de la Policia Local han confirmat en diverses ocasions percebre fortes olors en els barris propers a l’activitat.

Aquests fets vulneren diverses normes, com ara el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), que estableix en el seu article 42.5è.2 el següent: “Olors. No s’admetrà cap emissió ni la manipulació de matèries que produeixin olors en tal quantitat que puguin ser fàcilment detectables, sense instruments en la línia de la propietat de la parcel·la des d’on s’emetin els esmentats olors”. També vulnera la vigent Ordenança reguladora de la intervenció municipal en les activitats, que en el seu article 3-e estableix: “Utilitzar les millors tecnologies disponibles per eliminar i reduir les molèsties que el funcionament de l’activitat pugui ocasionar”. Així mateix, l’article 6-a d’aquesta mateixa Ordenança disposa: “Molèstia: Incomoditat per sorolls, vibracions, fums, gasos, olors, boires o pols en suspensió produïdes per una activitat o instal·lació”.

Tenint en compte aquestes molèsties, i comprovada la vulneració de la normativa vigent, al novembre del 2021 l’Ajuntament va instar l’empresa a establir tot un seguit de mesures correctores concretes amb l’objectiu de condicionar el funcionament de l’activitat i, d’aquesta manera, fer-la compatible amb els habitatges propers.

Rensika ha demanat una ampliació del termini per poder executar aquestes actuacions, al·legant que s’han detectat emissions d’olors que no s’havien notat abans i que això ha comportat una revisió de les mesures a implementar.

Tot i que els tècnics municipals han informat favorablement tant de les noves mesures correctores com de l’ampliació del termini, i malgrat la bona voluntat de l’empresa per buscar una solució a la contaminació odorífera que provoca, l’incompliment continuat de l’emissió d’olors, i per tant, del PGOU i de la vigent Ordenança reguladora de la intervenció municipal en les activitats, és una situació tipificada com a falta greu per la modificació d’aquesta Ordenança, motiu pel, qual s’ha imposat una sanció de 3.000 euros a l’empresa.

Objectius de Desenvolupament sostenible