Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament instal·la sistemes sonors per a invidents a una vintena de semàfors L’elecció de les cruïlles que compten amb aquest nou mecanisme s’ha fet conjuntament amb l’ONCE https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament instal·la sistemes sonors per a invidents a una vintena de semàfors

L’elecció de les cruïlles que compten amb aquest nou mecanisme s’ha fet conjuntament amb l’ONCE

El nou dispositiu s’integra a la mateixa òptica de leds dels semàfors estàndards.
El nou dispositiu s’integra a la mateixa òptica de leds dels semàfors estàndards

L’Ajuntament de Rubí ha iniciat aquest dimarts la instal·lació de sistemes sonors per a invidents a una vintena de semàfors de la ciutat. L’objectiu d’aquesta iniciativa, treballada conjuntament amb l’ONCE, és fer accessibles diverses cruïlles del municipi.

El nou dispositiu que es col·loca als semàfors incorpora un sistema denominat Passblue, que s’activa mitjançant Bluetooth quan s’aproxima una persona amb discapacitat visual ─gràcies a una app instal·lada al telèfon mòbil o a un comandament a distància que ha de tenir l’interessat─. L’invident rep una senyal acústica que l’avisa tant de la proximitat d’un semàfor com de si aquest està en fase verda o vermella.

Creuar un pas de vianants és una cosa que fem pràcticament cada dia, però si la capacitat visual és reduïda o nul·la, aquesta acció pot resultar difícil i perillosa”, ha reflexionat l’alcaldessa, Ana María Martínez. “Amb l’objectiu de millorar l’autonomia de les persones invidents, hem optat per instal·lar aquests semàfors acústics a diverses cruïlles de la ciutat de la mà de l’ONCE, que ens ha ajudat a determinar els encreuaments on calia ubicar aquest sistema”. Tal com ha recordat l’alcaldessa, “les persones són l’epicentre de les nostres polítiques i tenim una especial sensibilitat envers les que tenen algun grau de diversitat funcional. És vital dotar-les dels recursos necessaris per poder fer tasques tan bàsiques com creuar un carrer sense ajuda”.

Semàfors sonors
La informació acústica que emeten aquests dispositius és de tres tipus, que es diferencien per la freqüència i durada dels sons. D’una banda, disposen d’un to d’orientació que permet a l’usuari conèixer l’existència del semàfor i situar-se a la zona correcta per poder creuar pel pas de vianants. I, de l’altra, emeten un altre tipus de senyal per a cada fase, que indica a la persona invident quan pot travessar i quan el semàfor és a punt de canviar a fase vermella. Aquests tons permeten que aquestes persones rebin de forma clara i inequívoca la informació de l’estat del creuament semafòric, millorant la seva accessibilitat i seguretat.

El fet que el dispositiu s’activi només quan s’aproxima la persona invident proveïda de l’app o del comandament a distància redueix significativament la contaminació acústica que pot generar aquest sistema, ja que les senyals sonores només s’emeten quan l’usuari les necessita i, en canvi, queden inactives durant la resta de fases semafòriques.

Les cruïlles que compten amb aquest nou dispositiu acústic són les de Pau Claris – Camdo (4 semàfors), Joaquim Blume – Cadmo (2 semàfors), Magallanes – Magí Raméntol (2 semàfors), Magallanes – Calderón de la Barca (2 semàfors), Pintor Fortuny – Calderón de la Barca (4 semàfors), Joan Fiveller – Maria Benlliure (4 semàfors) i Can Cabanyes – Rambla del Ferrocarril (2 semàfors). En els propers anys, la voluntat del consistori és ampliar el nombre de semàfors que comptin amb aquest tipus de dispositiu.