Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament inicia el procés d’elaboració d’un Pla director de cooperació internacional El consistori ha donat a conèixer el pla de treball per a la redacció d’aquest document aquest dimarts en el marc del plenari del Consell Municipal de Cooperació https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament inicia el procés d’elaboració d’un Pla director de cooperació internacional

El consistori ha donat a conèixer el pla de treball per a la redacció d’aquest document aquest dimarts en el marc del plenari del Consell Municipal de Cooperació

Marta García ha explicat el pla de treball acompanyada per Toni Royo, consultor en cooperación al desenvolupament.
Marta García ha explicat el pla de treball acompanyada per Toni Royo, consultor en cooperación al desenvolupament

L’Ajuntament de Rubí ha donat el tret de sortida al procés d’elaboració d’un Pla director de cooperació internacional que ha d’ordenar les polítiques municipals de cooperació i solidaritat per al període 2017-2020.El Consell Municipal de Cooperació, integrat per entitatsi grups polítics, ha pogut conèixer aquest dimarts els objectius i el pla de treball per a la confecció d’aquest document estratègic en el marc d’una sessió presidida per la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García.

L’elaboració del Pla director de cooperació internacional partiràde referències nacionals i internacionals però molt especialmentde l’experiència acumulada pels actors locals de cooperació i solidaritat. La voluntat de l’Ajuntament és revisar les polítiques municipals en aquest àmbit tenint en compte diferents aspectes, com ara les diverses modalitats d’intervenció, el funcionament i composició dels espais de participació, l’escenari pressupostari o els mecanismes d’avaluació i seguiment d’accions, entre d’altres.

El procés s’estructura en les següents fases:una diagnosi del treball en cooperació i solidaritat realitzat fins al moment a Rubí; un procés participatiu amb la implicació de la ciutadania, els membres del Consell Municipal de Cooperació i els serveis de l’Ajuntament; la redacció de l’esborrany del pla a partir dels resultats de la diagnosi; i l’elaboració del document final. Aquest 2016 s’ha encetat la primera part dels treballs amb la recollida de la documentació i properament es començaran les entrevistes amb tots els agents implicats. El procés es completarà durant el primer semestre del 2017 amb l’elaboració del pla i la seva aprovació pel Ple municipal.

Marta García ha explicat que l’elaboració d’aquest pla respon a la feina que ja s’està fent des de l’Ajuntament però que ara, a més, es pretén ordenar i planificar de forma estratègica per treure-li més rendiment. “Apostem per sensibilitzar, crear consciència i posar en valor la cooperació”, ha dit García, que s’ha compromès a seguir treballant per una ciutat “sensible amb la cultura de la pau”, i a rendir comptes sobre com es gasta el 0,7% del pressupost dedicat a la cooperació internacional.

“Sempre hi ha d’haver retorn a la ciutadania: per saber com es destinen els diners públics a les injustícies del món, però també per l’educació per la pau i per fer pedagogia a totes les edats”, per, ha dit, remarcar la importància de les polítiques de cooperació malgrat el context de crisi econòmica. “Hem d’enfocar la cooperació de manera valenta i veure quins mecanismes podem establir perquè la cooperació funcioni”, ha afegit.

En el Consell Municipal de Cooperació també hi ha assistit Toni Royo, consultor en cooperació al desenvolupament, qui s’encarregarà de coordinar el disseny del pla director de cooperació internacional i que ha explicat que la voluntat també és “enfortir el treball de les entitats, copsar quina imatge té la ciutadania de les polítiques de cooperació i poder-ne fer un retorn”. “Hem de visibilitzar el que ja s’està fent més enllà de les polítiques de subvencions”, ha conclòs.

Assistència tècnica a Tetuan
El Consell Municipal de Cooperació també ha pogut conèixer aquest dimarts els detalls sobre el viatge a Tetuan que duran a terme representants de l’Ajuntament els dies 13, 14 i 15 de novembre amb l’objectiu d’assessorar la ciutat marroquina sobre enllumenat públic. Aquesta acció deriva de la participació del projecte Rubí Brilla a la Plataforma LOCAL MED, una iniciativa impulsada pel Centre Marocain de Recherche et de Développement (CMRD) i la Diputació de Barcelona que estableix línies de cooperació entre els municipis de la província de Barcelona i del nord del Marroc.La voluntat de l’Ajuntament és aprofitar els vincles establerts amb Tetuan gràcies a Rubí Brilla per estendre ponts també en matèria de cooperació internacional.