Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament i l’Oficina Tècnica de Cribatge de Càncer de l'Hospital Parc Taulí animen la ciutadania a participar al programa de detecció precoç del càncer de colon i recte Els rubinencs i rubinenques d’entre 50 i 69 anys rebran una carta a partir del setembre on se’ls convidarà a fer-se la prova, que és gratuïta https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament i l’Oficina Tècnica de Cribatge de Càncer de l'Hospital Parc Taulí animen la ciutadania a participar al programa de detecció precoç del càncer de colon i recte

Els rubinencs i rubinenques d’entre 50 i 69 anys rebran una carta a partir del setembre on se’ls convidarà a fer-se la prova, que és gratuïta

La prova es realitza a casa i s’ha de retornar a la farmàcia, que l’envia al laboratori per a ser analitzada.
La prova es realitza a casa i s’ha de retornar a la farmàcia, que l’envia al laboratori per a ser analitzada

L’Oficina Tècnica de Cribatge de Càncer (OTC) de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell ha iniciat una nova campanya del programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte que impulsa el Departament de Salut. A Rubí, la iniciativa es va començar a desplegar el juny de 2016 i al juny d’aquest any s’ha engegat una nova ronda, en la qual es tornen a enviar cartes informatives als rubinencs i rubinenques d’entre 50 i 69 anys animant-los a fer-se la prova.

El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Els programes de detecció precoç permeten identificar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n’augmenta les possibilitats de curació.

El programa consisteix a fer-se una anàlisi senzilla i gratuïta a casa cada dos anys per detectar si les deposicions contenen sang que no es veu a simple vista.

La població diana del programa al Vallès Occidental és de prop de 200.000 homes i dones d’entre 50 i 69 anys, que són convidats a participar en aquesta iniciativa seguint un calendari preestablert. Així, aquestes persones reben una carta, juntament amb un tríptic informatiu i una relació de farmàcies de la seva zona, que hauran de portar a alguna de les farmàcies del llistat perquè els donin la prova i les instruccions per a realitzar-la. Tant si ja han pres part anteriorment al programa com si no ho han fet, totes les persones que rebin la carta d'invitació poden participar-hi.

En cas que s'hagin fet una colonoscòpia en els darrers 5 anys, tinguin malaltia de Crohn, colitis ulcerosa, pòlips colorectals o antecedents familiars de càncer colorectal, cal contactar amb l'Oficina Tècnica abans d'anar a la farmàcia. 

Un cop feta la prova, s’ha de retornar a la farmàcia. Els resultats seran comunicats per carta o per telèfon.

Participació
Un 38% de la població diana del Vallès Occidental ha participat a la primera ronda del programa. En el cas de Rubí, la xifra ha estat més baixa. Concretament, es va informar a 18.233 rubinencs i rubinenques, dels quals només un 32% s’ha acabat fent la prova.

Tant des de l’Hospital Parc Taulí com des de l’Ajuntament de Rubí s’encoratja la ciutadania a participar en aquesta iniciativa, que en aquesta primera ronda ha permès detectar 16 càncers.