Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament i l’Agència de Residus de Catalunya treballen conjuntament per donar compliment a les sentències de Can Carreras Aquest dilluns s’ha reunit la Taula de seguiment dels abocadors que, per primer vegada, ha comptat amb la presència del director d’aquest organisme de la Generalitat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament i l’Agència de Residus de Catalunya treballen conjuntament per donar compliment a les sentències de Can Carreras

Aquest dilluns s’ha reunit la Taula de seguiment dels abocadors que, per primer vegada, ha comptat amb la presència del director d’aquest organisme de la Generalitat

La Taula s’ha reunit aquest dilluns (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La Taula s’ha reunit aquest dilluns (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament ha convocat una nova sessió de la Taula de seguiment dels abocadors de Rubí aquest dilluns per compartir amb els seus integrants les novetats en aquesta matèria. Per primera vegada, la reunió ha comptat amb la presència del director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire Soler, que ocupa el càrrec des del juny de 2021.

Durant la trobada, el Consistori ha avançat que està treballant amb l’ARC per donar compliment a les sentències sobre l’anul·lació de les modificacions no substancials i de l’excés de residus de l’abocador de Can Carreras. L’Ajuntament ha compartit informació amb l’Agència de Residus i hi ha pendents més sessions per abordar la problemàtica que presenta l’execució d’aquestes sentències. Segons el director de l’ARC, s’estan valorant alternatives i, quan estiguin més concretades, es compartiran amb la Taula de seguiment dels abocadors.

La Plataforma Rubí Sense Abocadors ha informat que, de forma recurrent, entren camions a la instal·lació ─que no compleixen el límit de 12 metres de longitud─, per la qual cosa consideren que les activitats continuen. En aquest sentit, els seus integrants han sol·licitat la darrera inspecció de l’ARC.

Per la seva banda, l’Ajuntament ha traslladat a la Taula que s’ha encarregat un estudi sobre les activitats de Can Carreras arran de la moció aprovada al respecte al Ple de novembre. Concretament, la Junta de Portaveus va acordar estudiar si les activitats que es desenvolupen actualment a Can Carreras s’adeqüen a la legalitat, donat que ha conclòs l’activitat d’abocador. En el cas que aquest estudi conclogui la no adequació, es va acordar dur a terme els tràmits administratius i jurídics per a la revisió d'aquestes activitats en la major brevetat possible. I en el cas que l’estudi conclogui la seva adequació, estudiar la possibilitat d’emprendre negociacions amb l’empresa, o altres mesures tècniques o jurídiques, per tal de limitar o traslladar les activitats industrials a Can Carreras, de manera que es pugui pacificar el trànsit a la zona i facilitar el tancament de l’abocador.

 

Can Balasc

Pel que fa a l’autorització ambiental de Can Balasc, els serveis jurídics municipals han informat que el contenciós presentat per l’Ajuntament i per la Plataforma es troben en ordres judicials competents diferents. En aquests moments, s’està a l’espera de si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) accepta la petició de la Generalitat i Arrins de deixar el contenciós de l’Ajuntament en suspens, a la qual cosa el Consistori s’hi ha oposat, ja que entén que no s’ha de subordinar el contenciós municipal a l’altre.

D’altra banda, pel que fa al Projecte d’Actuacions Específiques (PAE) de Can Balasc, l’Ajuntament el va denegar sobretot perquè considerava que s’ha d’exigir l’Estudi d’Impacte Ambiental en interpretació de la legislació aplicable que el promotor no ha facilitat. AJK va presentar un contenciós. En breu, l’Ajuntament ha de presentar l’escrit de conclusions i aleshores quedarà vist per sentència.

Durant la reunió, el veïnat ha assegurat que, de matinada, hi ha activitat a Can Balasc. L’Ajuntament ha explicat que no està autoritzada cap activitat d’abocador en aquest emplaçament i que, en el cas de detectar moviment, cal trucar a la Policia Local. El cos municipal ha informat que l’única activitat que s’ha detectat quan s’han fet inspeccions diürnes han estat actuacions de manteniment dels camins i talussos ─feines permeses─.

 

Pla d’extractives

Aquest dilluns també s’ha explicat als i les assistents que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no ha admès a cassació el contenciós sobre el Pla d’extractives i que, per tant, ja no existeix a l’ordenament jurídic. En aquest sentit, l’Ajuntament ha acordat la suspensió de llicències per iniciar la redacció d’un nou Pla d’extractives, que ja és efectiva. Segons el Consistori, s’ha prioritzat la contractació de la redacció del nou pla.

A la Taula de seguiment dels abocadors també s’ha parlat de La9. L’Ajuntament va demanar un estudi sobre el grau d’afectació del sòl, que ha compartit amb l’Agència de Residus de Catalunya. Ara s’està treballant la proposta de resolució on, a banda de proposar una sanció, també es demanarà restaurar la realitat física i la regeneració de l’espai.

Per últim, pel que fa a La22, l’Ajuntament va posar una sanció per obstrucció a dues persones que van impedir una inspecció, motiu pel qual una d’elles ha presentat un contenciós. A mitjans de juny s’ha fixat la data pel judici. D’altra banda l’ARC té obert un sancionador per la  constitució d’un dipòsit no legalitazat i l’abocament de residus i s’ha presentat un recurs contenciós. L’Ajuntament es presentarà com a co-demandant per defensar la legalitat de la mesura.

Objectius de Desenvolupament sostenible