Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament i Ecoembes posen en marxa un projecte de reciclatge adreçat als establiments del canal HORECA de Rubí Amb aquesta iniciativa es busca afavorir la participació d’hotels, restaurants i cafeteries en la recollida selectiva d’envasos https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament i Ecoembes posen en marxa un projecte de reciclatge adreçat als establiments del canal HORECA de Rubí

Amb aquesta iniciativa es busca afavorir la participació d’hotels, restaurants i cafeteries en la recollida selectiva d’envasos

Moisés Rodríguez i Jordi Pietx, durant la presentació de la campanya (foto: Localpres).
Moisés Rodríguez i Jordi Pietx, durant la presentació de la campanya (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí i Ecoembes, l'organització mediambiental sense ànim de lucre que promou la sostenibilitat a través del reciclatge d'envasos a Espanya, han posat en marxa un projecte de reciclatge d'envasos lleugers dirigit als establiments del canal HORECA (hotels, restaurants i cafeteries, entre d’altres) de la ciutat. Aquesta iniciativa té com a objectiu incrementar la participació d'aquest tipus de comerços en la recollida selectiva municipal d'envasos.

Reciclar és contribuir a crear un món millor i nosaltres no defallirem en aquesta intencionalitat”, ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez. En aquest cas, la campanya s’adreça al sector de la restauració, un àmbit en el qual cal incidir, ja que “els residus comercials són de l’ordre del 30% del total que es genera a la ciutat”.

En el mateix sentit s’ha expressat el gerent d’Ecoembes a Catalunya, Jordi Pietx, que ha explicat que la campanya forma part d’un projecte que l’entitat va iniciar l’any passat a Catalunya per poder incidir en la recollida selectiva d’envasos fora de la llar. “I, precisament, el sector de la restauració és un sector estratègic”. El responsable d’Ecoembes ha comentat que l’objectiu és que els negocis participants tinguin més propera i fàcil la recollida selectiva, ja que això “ens apropa a uns millors resultats i fa que Rubí, com a municipi, millori ambientalment i en gestió de residus i contribueixi en el conjunt de Catalunya”.

El projecte s'articula en diferents fases. A la primera, que ja s’ha executat, s’ha realitzat un inventari d'establiments hostalers del canal HORECA a Rubí, que ha permès detectar les seves necessitats en matèria de reciclatge, com ara el nombre de cubells i papereres que necessiten per fer una separació adequada dels residus o els inconvenients que troben per reciclar, entre d’altres qüestions.

Aquest dimarts s’iniciarà la segona fase, que consistirà en visitar els negocis que potencialment poden participar a la campanya, uns 150 aproximadament. Es preveu que un centenar d’establiments s’adhereixin a la iniciativa, als quals se’ls lliurarà el material necessari per separar els residus correctament.

En una fase posterior es duran a terme formacions dirigides als professionals dels comerços que participin al projecte amb l'objectiu que coneguin la forma més adequada de fer una correcta separació dels residus. A més, es facilitaran diferents materials de consulta amb tota la informació detallada sobre reciclatge i es lliurarà a cada establiment adherit un segell que acreditarà la seva participació en aquesta iniciativa. Durant el procés es realitzarà un seguiment per conèixer com s'està desenvolupant el projecte en cada establiment i per determinar punts de millora.

Foment del reciclatge
Aquesta iniciativa conjunta amb Ecoembes “no ve sola”, ha explicat el regidor de Medi Ambient. A principis de 2016, el consistori va impulsar la campanya RECICLA! Posa colors a la ciutat. A nivell global, i en un any, Rubí ha superat en gairebé 6 punts els nivells de recollida selectiva, passant del 29,7% el 2016 al 35,4% del 2017. Pel que fa concretament als envasos, l’increment ha estat del 9,7%. “Es tracta d’uns resultats per estar-ne contents, però que ens impulsen a continuar treballant en aquesta línia”.

Rodríguez també ha parlat de la prova pilot de recollida selectiva porta a porta en col·laboració amb el Consorci de Residus del Vallès Occidental, en la qual hi han participat una trentena d’establiments de restauració ubicats als polígons industrials i 6 instal·lacions municipals. Ara, l’Ajuntament incideix novament en aquest sector, de la mà d’Ecoembes. “Dedicar esforços per dinamitzar la gestió dels residus, perquè la gent la tingui present, i oferir recursos per aconseguir-ho és la nostra responsabilitat”, ha comentat el regidor.