Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament ha condicionat uns 150 quilòmetres de carrers de la ciutat en el marc del Pla de xoc de neteja Aquest conjunt d’actuacions extraordinàries, que es duen a terme al nucli urbà, a les urbanitzacions i als polígons industrials, ja han arribat al seu equador https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament ha condicionat uns 150 quilòmetres de carrers de la ciutat en el marc del Pla de xoc de neteja

Aquest conjunt d’actuacions extraordinàries, que es duen a terme al nucli urbà, a les urbanitzacions i als polígons industrials, ja han arribat al seu equador

Els equips de neteja estan condicionant carrers, places i solars municipals de tota la ciutat (foto: Localpres).
Els equips de neteja estan condicionant carrers, places i solars municipals de tota la ciutat (foto: Localpres)

El Pla de xoc de neteja que l’Ajuntament de Rubí està impulsant des de mitjans de setembre amb l’objectiu de posar la ciutat al dia en l’àmbit de la neteja viària avança a bon ritme. Aquest conjunt d’actuacions extraordinàries, que tenen un cost de 170.000 euros, es duen a terme tant al nucli urbà com a les urbanitzacions i als polígons industrials. A hores d’ara, moment en què s’ha arribat a l’equador del pla, s’ha actuat en uns 150 quilòmetres de carrers i en aproximadament la meitat de les places i solars municipals de la ciutat.

Durant dos mesos, un equip contractat especialment per a dur a terme aquest projecte està netejant a fons tota la ciutat. El pla contempla tres àmbits d’actuació: al nucli urbà es netegen els carrers amb aigua a pressió, amb l’ajuda de diverses escombradores; a les urbanitzacions es netegen a fons els vials, marges i solars municipals; i als polígons industrials es realitza un treball de reforç de neteja manual, bàsicament centrat en els marges i els racons dels vials. Tant a les urbanitzacions com als polígons, també es duen a terme petites accions complementàries per millorar la percepció global de la neteja dels carrers en els quals s’ha actuat, com ara la retirada de determinats arrossegaments de terres o l’arrencada d’herbes.

Paral·lelament, el pla de xoc també incorpora una millora en la visualització de la imatge dels contenidors de recollida d’escombraries. Així, s’estan renovant aquells adhesius i retolacions dels contenidors que, amb el pas del temps, s’han anat degradant.

A banda de la maquinària prevista al contracte de la neteja viària de la ciutat, per a dur a terme aquest pla de xoc s’han adoptat mesures extraordinàries: s’han llogat tres escombradores (una dual de dues perxes, una d’aspiració i una altra amb tercer braç) i cinc furgonetes de caixa oberta. Una quinzena d’operaris més, a banda del personal adscrit al contracte de la neteja viària, treballen excepcionalment per executar aquestes accions.

El Pla de xoc avança a bon ritme
Durant aquest primer mes, els equips de neteja han adequat uns 150 quilòmetres de carrers dels prop de 288 que hi ha a la ciutat, així com la meitat de les places i solars municipals existents al municipi.

Fins ara, aquests operaris han realitzat unes 2.900 hores de feina, mentre que els vehicles i maquinària de neteja (baldejadores, escombradores, camions i furgonetes) han comptabilitzat unes 1.450 hores de funcionament.

Amb totes aquestes tasques ja realitzades, el consistori ha aconseguit millorar notablement la percepció de neteja de la ciutat, especialment en determinats àmbits del nucli urbà. En canvi, encara queda feina per fer en alguns punts de les urbanitzacions, on es valora que cal millorar el treball que s’hi està desenvolupant. En aquest sentit, es vol intensificar el desbrossament d’herbes i la neteja d’alguns vials i els entorns de les urbanitzacions.

També cal tenir en compte la incidència natural de la caiguda de fulles dels arbres pròpia de la tardor, que pot afectar parcialment la percepció de la feina que s’està fent. Per minimitzar aquesta situació, el contracte ordinari del servei de neteja viària contempla tasques de reforç de retirada de fulles, que s’iniciaran previsiblement a principis de novembre.

En una entrevista a Ràdio Rubí, l’alcaldessa, Ana María Martínez, ha valorat satisfactòriament l’estat d’execució del Pla de xoc de neteja. Segons la primera edil, la percepció general és que, a les zones on ja s’ha actuat, la situació ha millorat sensiblement: “Estem molt contents perquè per allà on han passat els serveis de neteja s’ha notat molt”. L’alcaldessa ha fet palès que tant la ciutadania com l’Ajuntament coincidien en la necessitat urgent de posar al dia Rubí en matèria de neteja i que aquest ha de seguir sent, efectivament, un objectiu compartit: “Tothom és conscient que necessitem coresponsabilitzar-nos de la neteja de la ciutat [...]. Tenim una ciutat que volem maca i neta, i això és responsabilitat de tots”. Aquesta idea de coresponsabilitat també està present en l’altra campanya que ha impulsat l’Ajuntament amb l’objectiu de promoure la recollida dels excrements de gos al carrer. “La ciutat és de tots, volem viure en una ciutat neta i la tinença responsable d’animals de companyia és molt important perquè la ciutat sigui de debò una ciutat neta”, ha declarat Martínez, qui ha aprofitat per felicitar els propietaris d’animals que demostren una actitud cívica.