Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament executa actuacions de millora del verd urbà al parc de Ca n’Oriol Els treballs contemplen l’augment d’exemplars sota els criteris que marca el Pla director del verd urbà: espècies més variades, autòctones i adaptades al clima https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament executa actuacions de millora del verd urbà al parc de Ca n’Oriol

Els treballs contemplen l’augment d’exemplars sota els criteris que marca el Pla director del verd urbà: espècies més variades, autòctones i adaptades al clima

L’alcaldessa i els regidors, durant la presentació de l’actuació al parc de Ca n’Oriol (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i els regidors, durant la presentació de l’actuació al parc de Ca n’Oriol (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, acompanyats d’altres regidors de l’equip de govern, han presentat aquest dilluns les actuacions de manteniment i millora que s’estan executant al parc de Ca n’Oriol. Els treballs es deriven del Pla director del verd urbà, un instrument que ofereix una diagnosi del verd actual de la ciutat i de la seva gestió.

El Pla, elaborat pel Servei d’Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l’Àrea de Sostenibilitat i Serveis Municipals de l’Ajuntament, ofereix propostes per gestionar de forma eficaç i sostenible el patrimoni verd de Rubí, a la vegada que permet repensar i racionalitzar el seu manteniment amb l’objectiu d’optimitzar els costos de gestió.

A banda de plantejar propostes de millora en la gestió i remodelació del verd a diferents nivells, definir criteris de disseny i manteniment, oferir un estudi de costos de gestió i millora i definir un pla d’inversions, "el document incorpora els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la gestió del verd urbà", ha explicat l’alcaldessa.

"És innegable que el verd urbà contribueix a la millora de la qualitat de vida de les ciutats. Els arbres i els espais verds acosten la natura a la ciutadania, alhora que contribueixen a millorar l’entorn urbà netejant l’aire, aportant frescor, generant ombra i fent més acollidor l’espai públic", ha assegurat Martínez Martinez. El punt de partida per poder disposar d’unes zones verdes de qualitat comença per la correcta elecció de les espècies, tenint en compte totes les variables que les afectaran, és a dir, l’espai on s’hauran d’ubicar i com es relacionaran amb els altres serveis i activitats que hi ha la via pública. Una tria encertada és la millor garantia per assegurar l’èxit del correcte desenvolupament dels espais verds i de les seves funcions.

Del Pla se’n deriven tot un seguit d’actuacions, algunes de les quals s’executaran a curt termini, com ara la continuació i reforç de les reposicions i noves plantacions d’arbrat iniciades a cavall entre el 2020 i el 2021, acompanyades d’actuacions més profundes al parc de la Pau i la Natura i a Ca n’Oriol.

 

Millores al parc de Ca n’Oriol

L’Ajuntament ha iniciat recentment l’execució de millores en el manteniment del parc de Ca n’Oriol, que se centren en augmentar el nombre d’exemplars arbrats i d’arbustives i en l’adequació dels camins. El pressupost d’aquesta actuació ascendeix a uns 44.000 euros.

Concretament, s’estan duent a terme actuacions als talussos de l’avinguda de l’Estatut, que presentaven clapes buides on havia desaparegut la vegetació arbustiva original, per envelliment i/o trepitjades. S’aprofitarà que hi ha indicis de regeneració espontània amb rebrots de diferents espècies autòctones que no constaven anteriorment mitjançant la plantació d’arbustives i mates autòctones.

També es faran plantacions d’arbrat i regeneració del bosc de Ca’n Oriol. A la cimera del parc hi ha una bosquina de pins envellida i sense sotabosc. És un espai molt agradable i amb èxit d’utilització per part de la ciutadania, amb taules de pícnic i fàcil accés. La gestió del parc ja ha iniciat un procés de substitució dels pins per alzines i roures. És el camí correcte per programar una substitució gradual del patrimoni arbori del parc.

Per últim, s’estan realitzant reparacions dels camins. Hi ha dos àmbits del parc on els camins de sauló presenten erosió per escorrentia d’aigua pluvial. Es preveu la compactació i aportació d’una base granular de terra-ciment, així com la formació de cunetes de recollida d’aigües.

Segons l’alcaldessa, "aquesta actuació està molt lligada a la futura conversió de l’avinguda de l’Estatut en una via urbana". El regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal també ha fet referència a la connectivitat d’aquesta actuació al parc de Ca n’Oriol amb altres zones de la ciutat: "Aquest és un parc urbà i un espai de transició cap a la ciutat, que ha de connectar amb la resta del municipi a través de l’avinguda de l’Estatut, com deia l’alcaldessa, i també cap a l’altra banda, cap al domini de l'antic camp de golf de Can Sant Joan. Ho hem de veure com un continu, una transició que fa que les persones tinguin a prop aquest espai semi natural del qual puguin gaudir", ha dit Medrano Muñoz.

Per últim, l’alcaldessa fet una crida al civisme i ha recordat "la importància que té que, entre tots i totes, cuidem el parc de Ca n’Oriol". I és que, segons Ana María Martínez Martínez, "no és només el que podem fer des de l’Ajuntament per millorar el parc, que també, sinó el que fem tots per cuidar-lo".