Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament es mostra preocupat per l’anul·lació del decret contra la pobresa energètica La regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, tem que el govern central també recorri la Llei de l’habitatge i la pobresa energètica, de gran importància per als municipis https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament es mostra preocupat per l’anul·lació del decret contra la pobresa energètica

La regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, tem que el govern central també recorri la Llei de l’habitatge i la pobresa energètica, de gran importància per als municipis

L’Ajuntament destina ajuts directes a les famílies per evitar els talls (foto: Localpres).
L’Ajuntament destina ajuts directes a les famílies per evitar els talls (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí ha lamentat la recent anul·lació del decret contra la pobresa energètica de Catalunya per part del Tribunal Constitucional, arran d’un recurs presentat pel govern central. La regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, s’ha manifestat preocupada per la decisió de l’alt tribunal i tem que la següent normativa a ser recorreguda sigui la Llei de l’habitatge i la pobresa energètica.

A finals de 2013, el govern català va aprovar un decret que permetia a les persones en situació de vulnerabilitat econòmica ajornar el pagament dels rebuts de llum i gas durant els mesos de més fred ─de novembre a març─ sense que les companyies els poguessin tallar el subministrament. Ara, el Tribunal Constitucional anul·la el text perquè, segons diu, envaeix les competències estatals en matèria de règim energètic i contravé la legislació.

Marta García creu que aquesta és una mala notícia perquè, tot i que les condicions excessivament restrictives del decret contra la pobresa energètica han impossibilitat que tingués una aplicació realment útil, “la mesura sí que donava més marge als ajuntaments per negociar amb les companyies a fi d’evitar els talls, sobretot destinant ajuts econòmics a les famílies més vulnerables”. La regidora ha lamentat, però, que el govern català “faci servir la decisió del Tribunal Constitucional per amagar la seva mala gestió en el desplegament de la Llei de l’habitatge i la pobresa energètica”.

Precisament, després de la resolució de l’alt tribunal, García veu amb preocupació la possibilitat que el govern central també opti per recórrer la Llei de l’habitatge i la pobresa energètica (24/2015), aprovada pel Parlament de Catalunya el juliol de 2015 i que inclou mesures per ajudar les persones que no poden fer front als pagaments. García alerta que aquesta norma “és un suport important per als municipis, ja que preveu un fons solidari per fer front als rebuts de les persones sense recursos. Si s’acaba anul·lant, haurem de tornar a assumir aquests diners des dels ajuntaments”.

Mesures locals contra la pobresa energètica
Des dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Rubí, s’estan atenent totes les situacions de pobresa energètica de les famílies de la ciutat a través de diverses accions. Així, per exemple, el 2015 es van atorgar un total de 337 ajuts per fer front al pagament de subministraments, sumant un total de 43.357 € destinats a aquest concepte.

Aquest any, arran de l’entrada en vigor de la Llei 24/2015, l’Ajuntament ha posat en marxa el protocol per a l’emissió d’informes d’exclusió social, tal com requereix el nou text legal. Serveis Socials està negociant cada cas amb les empreses subministradores i, quan es reuneixen les condicions de necessitat que preveu la normativa, es resol de forma favorable l’aturada del tall.

L’Ajuntament també està abordant el problema de la pobresa energètica a través de la iniciativa Energia per a tothom, desenvolupada en el marc del projecte de foment de l’eficiència energètica i les energies renovables Rubí Brilla. Des del 2013, aquest mesura ha beneficiat 178 famílies derivades dels Serveis Socials, que han obtingut un estalvi potencial en energia de fins a 290 € a l’any. En les tres campanyes ja finalitzades d’aquest projecte, l’Ajuntament ha invertit 38.313 €, que s’han destinat a diferents accions a les llars que han permès millorar la seva eficiència energètica i, per tant, reduir la despesa en subministraments.