Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament engega una campanya de sensibilització amb l’objectiu de perfeccionar la selecció dels residus orgànics Durant el 2018, aproximadament 2 de cada 10 kg de residus que es van llençar al contenidor marró no eren restes orgàniques, sinó residus impropis https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament engega una campanya de sensibilització amb l’objectiu de perfeccionar la selecció dels residus orgànics

Durant el 2018, aproximadament 2 de cada 10 kg de residus que es van llençar al contenidor marró no eren restes orgàniques, sinó residus impropis

No realitzar una correcta separació de la fracció orgànica comporta costos ambientals i econòmics (foto: Ajuntament).
No realitzar una correcta separació de la fracció orgànica comporta costos ambientals i econòmics (foto: Ajuntament)

Al marró, només l’orgànica. Aquest és el lema de la nova campanya que impulsa l’Ajuntament de Rubí amb l’objectiu de perfeccionar la recollida de la fracció orgànica. Amb aquesta iniciativa es pretén conscienciar la ciutadania que cal reduir la presència de residus impropis ─tots aquells que es llencen a un contenidor que no correspon─ al contenidor marró. I és que aquesta barreja provoca uns costos ambientals i econòmics que afecten a tothom.

Si llencem, per exemple, restes de carn envasades en plàstic al contenidor de l’orgànica, la safata es converteix en un residu impropi que dificultarà la transformació de les restes orgàniques en un compost aprofitable. Reciclant els residus orgànics correctament reduïm l’impacte ambiental que generen (lixiviats, emissió de gasos d’efecte hivernacle...) i els donem un nou ús, transformant-los en electricitat o en compost per adobar els camps. La presència d’altres materials com bosses de plàstic, pots de vidre o tèxtils a l’orgànica dificulta el procés de reciclatge. I cal tenir present que els acabarem trobant al compost final i contaminaran els camps i els conreus.

No realitzar una correcta separació de la fracció orgànica també té costos econòmics. A Catalunya, cada tona de residus que entra en un abocador o incineradora es grava amb un cànon ambiental. Tot i així, els ajuntaments que, com Rubí, recullen selectivament els residus orgànics, es poden beneficiar d’un retorn econòmic procedent d'aquest cànon. Com més gran sigui la quantitat i la qualitat dels residus orgànics recollits, de més quantia serà el retorn econòmic. 

Per tant, reciclant les restes orgàniques correctament aconseguim més estalvi per cada tona d’orgànica que no entra a l’abocador, més retorn econòmic segons siguin la quantitat i qualitat dels residus orgànics recollits selectivament i un menor impacte ambiental dels nostres residus.

Els residus impropis a Rubí
Durant el 2018, aproximadament 2 de cada 10 kg de residus que es van llençar al contenidor marró no eren restes orgàniques, sinó residus impropis. L’evolució d’aquests residus impropis ha anat incrementant-se al llarg dels anys, fins a arribar a un màxim, el 2018, del 21,3%, la qual cosa va suposar un sobrecost de gairebé 75.000 euros a la ciutat.

Aconseguir reduir els residus impropis de la fracció orgànica és responsabilitat de tots els rubinencs i rubinenques. Si se’ns fa malbé un aliment envasat, cal tenir present que l’embolcall, ja sigui de plàstic o d’alumini, s’ha de dipositar al contenidor groc. Les bosses que recobreixen el cubell de l’orgànica haurien de ser compostables ja que, si són de plàstic, aquest material esdevé un impropi. Es recomana utilitzar cubells airejats per dipositar els residus orgànics, ja que alenteixen el procés de descomposició. Aquest tipus de recipients es poden aconseguir a les deixalleries mòbils. I si hi ha dubtes respecte on s’ha de llençar un residu en concret, es pot trucar al Telèfon Verd o bé consultar-ho a l'apartat On llencem? o al web Residu, on vas?.

Sensibilització a les escoles i als comerços
El Servei Educatiu de Residus ha preparat un joc adreçat a l’alumnat de Primària de les escoles de la ciutat, a través del qual els nens i nenes aprendran què és un residu impropi i coneixeran els avantatges de fer una correcta selecció dels residus, entre d’altres.

En el marc d’aquesta activitat, que es durà a terme en una única sessió a la tutoria de cada classe, es repartirà a cada alumne un paquet de bosses compostables per poder separar les restes orgàniques a casa sense generar impropis. A més, aquestes bosses aniran acompanyades d’un fulletó informatiu i d’un val perquè les famílies puguin recollir un cubell airejat a la deixalleria mòbil (se’n repartiran uns 1.200 en total).

Paral·lelament, es facilitaran saques compostables a aquells comerços on es realitza la recollida porta a porta de la matèria orgànica, amb l’objectiu de reduir la presència de plàstic al contenidor marró. A més, s’amplien en una trentena els establiments que participen a la recollida porta a porta d’aquesta fracció.

Al novembre, un total de 17 escoles també s’incorporaran a aquest circuit de recollida de la matèria orgànica, a les quals també se’ls lliuraran saques compostables.