Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament enceta els treballs per ampliar i millorar l’illa de vianants L’alcaldessa, Ana María Martínez, i la portaveu d’ERC, Arés Tubau, han explicat que la zona de vianants creixerà cap al Mercat Municipal https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament enceta els treballs per ampliar i millorar l’illa de vianants

L’alcaldessa, Ana María Martínez, i la portaveu d’ERC, Arés Tubau, han explicat que la zona de vianants creixerà cap al Mercat Municipal

Arés Tubau i Ana María Martínez, durant la presentació del projecte (foto: Localpres).
Arés Tubau i Ana María Martínez, durant la presentació del projecte (foto: Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez, i la portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Arés Tubau, han comparegut aquest dimecres per presentar el projecte d’ampliació i millora de l’illa de vianants, que s’executarà des d’ara i fins al final del mandat. El Partit dels Socialistes de Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya han escenificat d’aquesta manera el seu treball conjunt per consolidar un centre urbà que prioritzi els vianants per davant del trànsit rodat.

El projecte d’ampliació i millora de l’illa té dos eixos principals. El primer és el propi creixement de la zona peatonal, que s’estendrà per tota l’àrea delimitada per l’Ajuntament, el Mercat Municipal i l’edifici Rubí Desenvolupament. Així, l’illa s’ampliarà cap al nord buscant un dels pols d’atracció comercial i social més importants de la ciutat, com és el Mercat.

A la primera fase del projecte, que s’executarà durant els propers mesos, es duran a terme els treballs previs al tancament de carrers, consistents en l’adequació d’algunes d’aquestes vies mitjançant una partida d’1,1 milions d’euros inclosa al Pla d’inversions 2016-2017. En el marc d’aquesta actuació, s’urbanitzaran els carrers Magí Raméntol i Maximí Fornés, s’adequarà la plaça Onze de Setembre, es remodelarà i millorarà el carrer Méndez Núñez i s’arreglaran les voreres del carrer Unió.

El segon eix del projecte serà l’homogeneïtzació de tots els elements inclosos a la zona peatonal, com ara paviment, mobiliari urbà i il·luminació, ja que actualment els diferents carrers que conformen l’illa presenten una imatge desigual. Aquesta intervenció estètica també comportarà que les vies afectades siguin de plataforma única, és a dir, que les voreres estiguin al mateix nivell que la calçada.

Amb l’objectiu que l’execució d’aquest projecte suposi les mínimes molèsties per a la ciutadania a nivell de mobilitat, l’Ajuntament ha requerit l’acompanyament i l’assessorament tècnic de la Diputació de Barcelona.

“Una aposta valenta”
La vianització del centre de Rubí va començar a ser una realitat el 2008 i, des d’aleshores, la zona amb preferència per als vianants ha anat incorporant algunes millores, com ara el desviament del bus urbà que es va fer efectiu el 2012 o el tancament de Maximí Fornés durant els caps de setmana. L’ampliació de l’illa està avalada per l’ús intensiu que en fan els rubinencs: entre 10.000 i 12.000 persones hi passen a diari.

Per a l’alcaldessa, es tracta d’una “aposta ambiciosa, valenta, molt compromesa amb una ciutat que volem que sigui més amable, més segura, dinàmica, atractiva i sobretot moderna [...]. Necessitem un centre històric potent i una ciutat que enforteixi el seu comerç i que recuperi el seu espai per a les persones”. En aquest sentit, Martínez creu que l’ampliació de l’illa ajudarà a posar Rubí a l’alçada d’altres municipis de l’entorn: “Aquest mandat ha de suposar la transformació que necessita la nostra ciutat per pujar un esglaó”.

La portaveu d’ERC ha expressat la mateixa il·lusió per aquest projecte d’ampliació de la zona de vianants, tot recordant el treball intens que s’ha fet en els darrers anys. “Estem parlant d’un model de ciutat on el Centre és la perla d’una gran ciutat i es toca amb els barris d’una manera pacificada, on la gent dels barris ha de poder accedir al centre de manera totalment normalitzada, on els comerciants han de poder desenvolupar-se de manera òptima i on l’espai públic sigui un espai digne, de qualitat i de cohesió social”.

El projecte d’ampliació i millora de l’illa de vianants ha estat presentat aquest dimecres a tots els grups municipals en el marc de la Junta de Portaveus i durant els propers dies es donarà a conèixer a la Federació d’Associacions de Comerciants i Gremis de Rubí.