Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament demana als rubinencs i rubinenques que se sumin a la campanya de civisme #RubiCiutatNeta El principal objectiu d’aquesta iniciativa és buscar la complicitat de la ciutadania a l’hora de lluitar contra la presència d’excrements i orins de gos al carrer https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament demana als rubinencs i rubinenques que se sumin a la campanya de civisme #RubiCiutatNeta

El principal objectiu d’aquesta iniciativa és buscar la complicitat de la ciutadania a l’hora de lluitar contra la presència d’excrements i orins de gos al carrer

L’alcaldessa i els regidors, durant la presentació de la campanya (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i els regidors, durant la presentació de la campanya (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i els regidors de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, de Relacions Ciutadanes i Proximitat, Miguel Angel Romero Alcalde, i de Seguretat, Marta Oliva Martín, han presentat aquest dilluns una nova campanya de civisme que busca eradicar la presència d’excrements i orins de gos al carrer. La iniciativa, que s’ha batejat amb el hashtag #RubiCutatNeta i que recupera l’etiqueta #recullolacaca d’una anterior campanya, pretén aconseguir la complicitat de la ciutadania a l’hora d’exigir a les persones incíviques que respectin les normes.

La presència de femta i orina de gos a la via pública és un problema endèmic que l'Ajuntament de Rubí vol combatre. Tot i que l’Ordenança reguladora de la tinença d’animals de companyia del municipi determina que les persones propietàries de gossos n'han de recollir les deposicions, el cert és que molts rubinencs i rubinenques pateixen les molèsties de l'incivisme d'alguns amos d'animals.

A més, cal tenir en compte que la femta canina constitueix un risc des del punt de vista de salut pública: diversos estudis demostren l’existència de paràsits intestinals en excrements de gos, a més de bacteris resistents a antibiòtics. I els infants són el col·lectiu més afectat per aquesta situació, ja que poden ingerir sòl contaminat dels sorrals dels parcs infantils de manera accidental. 

Per això, l'Ajuntament de Rubí impulsa aquesta nova campanya amb la finalitat d'aconseguir la complicitat de tothom a l’hora de combatre les persones incíviques, demanant a la ciutadania que s’uneixi al moviment #RubiCiutatNeta.

En els propers dies, els rubinencs i rubinenques rebran a casa seva un fulletó informatiu que, al dors, conté un cartell amb l’eslògan Aquest és un carrer net. Uneix-te al moviment #RubiCiutatNeta; #recullolacaca. L’equip d’agents pel civisme també distribuirà aquest material entre la ciutadania. La idea és que aquesta imatge s’enganxi al portal de casa, amb la voluntat de manifestar públicament que es reclama que Rubí sigui una ciutat neta. “La intenció és que aquest cartell estigui a tot arreu ─allà on es puguin penjar cartells─ perquè tothom entengui que forma part dels deures de la ciutadania no embrutar més del que és imprescindible, perquè ja ho diu la dita: no és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta”, ha explicat l’alcaldessa. En aquest sentit, Ana María Martínez Martínez ha assegurat que “la corresponsabilitat és el més important en aquesta campanya. La garantia d’una bona convivència la fem possible entre tots i totes. És com el lema de commemoració del 8 de març, ‘juntes farem història’. En aquest cas és el mateix: si ho fem plegats, ‘farem història’ a la ciutat”.

Aquesta iniciativa anirà acompanyada d’una campanya sancionadora per part de la Policia Local. Segons l’alcaldessa, “quan puguem dir que no hi ha campanya sancionadora lligada a aquest tipus d’iniciatives voldrà dir que el resultat serà bo”.

Martínez ha volgut reconèixer totes aquelles persones que fan una tinença responsable i que recullen les deposicions de les seves mascotes: “Hi ha una majoria que ho fa bé, que entén que l’espai públic és de tothom i que quan tenim un animal de companyia l’hem de cuidar, així com respectar l’espai per on passem. I els ho vull agrair”. En el mateix sentit s’ha expressat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal: “La prova està al carrer: si un percentatge elevat de gent no recollís les femtes i deixés que els orins anessin a qualsevol lloc, la ciutat estaria molt pitjor. Aquesta actuació va adreçada i busca la complicitat de tot aquest col·lectiu de gent responsable que, com que són la majoria, són als qui més mal els deu fer veure que hi ha altres propietaris de gossos que no semblen tenir aquest sentit de responsabilitat ciutadana”.

Com ha explicat Andrés Medrano Muñoz, “tenim unes responsabilitats que s’articulen en unes ordenances i el que esperem és que la ciutadania se les faci seves, gràcies a aquesta campanya i a d’altres accions que van més enllà”, com ara el nou Pla director de zones d’esbarjo que es redactarà aquest 2020, el Pla de benestar animal ─que inclourà una revisió de l’ordenança─ i l’actualització del cens, “amb l’objectiu de conèixer quina és la xifra d’animals que hi ha a la ciutat i, per tant, poder dimensionar els serveis que oferim”.

#RubiCiutatNeta neix amb la voluntat que tingui un recorregut més ampli i que sigui el denominador comú d’altres campanyes de civisme. I és que els excrements de gos són només una de les actituds incíviques que cal combatre.