Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí restringeix el pas de vehicles pesants per l’avinguda de l’Estatut Aquesta restricció és un pas més cap a la pacificació d’una via que, des de maig de 2019, és de titularitat municipal https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí restringeix el pas de vehicles pesants per l’avinguda de l’Estatut

Aquesta restricció és un pas més cap a la pacificació d’una via que, des de maig de 2019, és de titularitat municipal

Els nous cartells prohibeixen el pas dels vehicles de gran tonatge i detallen les vies alternatives (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Els nous cartells prohibeixen el pas dels vehicles de gran tonatge i detallen les vies alternatives (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, ha signat aquest dijous el decret d’alcaldia mitjançant el qual es restringeix el pas de vehicles amb un Pes Màxim Autoritzat (MMA) de 3.500 kg per l’avinguda de l’Estatut. En queden exempts autocars, autobusos i els vehicles de serveis. Segons el decret, aquesta restricció està justificada per raons de seguretat i de pacificació de la via. El d’aquest dijous és un pas més per convertir aquesta carretera en un carrer integrat al casc urbà.

La demanda pel canvi de titularitat de l’avinguda de l’Estatut va començar molts anys abans i és una reclamació històrica dels veïns i veïnes que viuen a banda i banda d’aquesta via. La pressió institucional va donar els seus fruits el 10 de gener de 2019, quan l’alcaldessa va extreure el compromís del director general d’Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Javier Flores, de possibilitar el canvi de titularitat de l’avinguda de l’Estatut.

Un mes més tard, el ple de febrer de 2019 va aprovar per unanimitat sol·licitar formalment a la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya el traspàs de titularitat a favor del Consistori. En la sessió plenària ja es va marcar que l’objectiu del canvi de titularitat d’aquest tram de la BP-1503, que ostentava la categoria de carretera, era convertir-se en un carrer integrat a la trama urbana. La ratificació pel canvi de titularitat el va fer oficial la Generalitat de Catalunya el maig de 2019.

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha comentat que “l’avinguda de l’Estatut ha suposat una cicatriu, una fractura, que ha dividit la ciutat en dos. Estem en el camí de  convertir-la en una via pacificada on es podrà caminar, passejar i anar en bicicleta, perquè realitzarem les oportunes modificacions i millores perquè això sigui possible. En definitiva, un carrer que abandoni el pas continu de vehicles pesants, per passar a tenir una circulació més tranquil·la i amb menys gasos contaminants”.

Tot i que les condicions d’aquesta via permetrien aplicar la velocitat màxima a 50 km/h, “de manera voluntària, vam decidir limitar la velocitat màxima a 30 km/h, entenent que és una velocitat urbana”, ha assegurat l’alcaldessa. Martínez Martínez ha afegit que en breu es faran campanyes de radar en aquesta i altres zones 30 per controlar que es respecta aquest límit de velocitat i sense voluntat recaptatòria. “Tots els conductors hem de respectar les senyals de trànsit”, ha conclòs.

El primer pas d’aquest projecte estratègic de transformació va ser el canvi de titularitat, seguit de la rebaixa de la velocitat màxima a 30 km/h. El Consistori ha encarregat la redacció de la primera fase del projecte d’obra, en el tram comprès  entre la plaça de l’Agricultura i el c. Galícia ─la façana del parc de Ca n’Oriol─ que suposarà una pacificació de la via, amb la incorporació d’un carril bici.

L’avinguda de l’Estatut es va inaugurar l'any 1974 amb la voluntat de descarregar de trànsit el centre de la ciutat, com una variant de la carretera BP-1503 (de Gràcia a Manresa) que connectava Rubí amb Sant Cugat i Terrassa. Al llarg de les dècades posteriors, Rubí va anar creixent i es van anar desenvolupant sectors residencials i industrials situats al costat est d’aquesta carretera, fins arribar a assolir la configuració actual del municipi. Actualment, la BP-1503 ha quedat integrada dins de la ciutat i constitueix l’avinguda de l'Estatut.

L’Ajuntament ha instal·lat dos senyals de prohibició de pas de camions a banda i banda de la via indicant la restricció de pas, així com les rutes alternatives, com són l’AP-7 i la C-16.

Objectius de Desenvolupament sostenible

Imatges relacionades

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, durant la presentació d’aquesta iniciativa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, durant la presentació d’aquesta iniciativa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)