Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí promou l’eficiència energètica entre els comerços de la ciutat El consistori organitza diversos tallers adreçats a diferents sectors comercials perquè aprenguin a controlar i reduir el seu consum energètic https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí promou l’eficiència energètica entre els comerços de la ciutat

El consistori organitza diversos tallers adreçats a diferents sectors comercials perquè aprenguin a controlar i reduir el seu consum energètic

El regidor de Comerç, Rafael Güeto, en un dels tallers d’eficiència energètica adreçats al teixit comercial (foto: Localpres).
El regidor de Comerç, Rafael Güeto, en un dels tallers d’eficiència energètica adreçats al teixit comercial (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí, a través del projecte estratègic de foment de l’eficiència energètica i les energies renovables Rubí Brilla, ha organitzat tot un seguit de tallers adreçats als comerços de la ciutat. L’objectiu d’aquesta iniciativa, amb la qual es pretén que els comerciants aprenguin a controlar i reduir el seu consum energètic, és enfortir el teixit comercial rubinenc i fomentar que aquest sigui més competitiu.

El projecte Rubí Brilla intenta promoure un canvi en la cultura energètica en diversos àmbits de la ciutat: a l’administració local, a les indústries ─la darrera acció adreçada a aquest sector va ser l’organització de la 10a jornada tècnica, el passat divendres─, a l’àmbit domèstic i, en aquest cas, al comercial”, ha explicat el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto. El responsable de Comerç ha parlat de la finalitat d’aquests tallers adreçats al teixit comercial: "L’objectiu final és que els comerços siguin coneixedors de quin és el seu consum energètic i de quines són les possibles mesures d’estalvi energètic que poden aplicar. Parlem de mesures que no suposen cap cost pel comerç i amb les quals poden obtenir un benefici directe en la factura elèctrica que, com a qualsevol activitat econòmica, és un factor important dins els costos de producció”.

Gemma Boltà, propietària de l’establiment Gemma’s Estilistes, que aquest dilluns ha assistit al taller dedicat a les perruqueries, ha parlat de la utilitat d’aquestes sessions: “Per mi és molt interessant aquest tema [...]. No saps què consumeixes ni quina potència has de contractar. I en aquest taller et fan entendre què és una factura i, d’aquesta manera, pots veure què necessita el teu negoci”.

L’eficiència energètica consisteix en consumir millor l’energia: reduir el consum sense disminuir ni la qualitat ni les prestacions rebudes, tot evitant malbarataments innecessaris.

Control i reducció del consum energètic
Les sessions, específiques per a diferents sectors comercials (perruqueries, hostaleria, comerços al detall, alimentació, fleques, etc.), són totalment pràctiques i en grups reduïts d’un màxim de 10 comerços per taller. La formació es fa in situ en un comerç que es presenti voluntari ─en aquest tercer taller, l’establiment que ha prestat les seves instal·lacions per a dur a terme la sessió ha estat la perruqueria Je’Iván─. El comerç amfitrió es monitora durant una setmana i el dia del taller es mostra quin és el consum energètic tipus d’aquell sector concret, es donen claus i eines per descobrir quins són els aparells menys eficients energèticament del comerç tipus i quines mesures correctores es poden portar a terme per reduir el consum energètic.

En general, els comerços desconeixen que hi ha moltes mesures que poden aplicar per reduir el seu cost elèctric sense necessitat d’invertir cap euro. Es tracta, d’una banda, de reduir el preu de la factura comprant l’energia a la comercialitzadora més econòmica i ajustant les potències contractades; i, de l’altra, disminuir la quantitat d’electricitat que es consumeix, simplement amb un canvi d’hàbits. Els comerços poden decidir invertir l’estalvi que s’aconsegueix gràcies a aquestes accions en altres mesures, com ara la compra d’aparells més eficients que els permetin seguir estalviant.

Güeto ha quantificat l’estalvi que poden aconseguir els negocis que participen en aquests tallers: “Els tècnics del projecte Rubí Brilla calculen que, un cop feta l’auditoria energètica que es fa als comerços i aplicant les mesures que es proposen, l’estalvi es pot situar entre un 20 i un 30% de la factura energètica anual, que és un volum molt important a tenir en compte”.

Fins ara s’han organitzat un total de tres tallers: el d’aquest dilluns, pel sector de les perruqueries; un altre dirigit a comerços de baix consum energètic i un darrer adreçat al sector de la restauració. 

Imatges relacionades

Aquest dilluns s'ha dut a terme el taller adreçat al sector de les perruqueries (foto: Localpres)
Aquest dilluns s'ha dut a terme el taller adreçat al sector de les perruqueries (foto: Localpres)
Rafael Güeto i Gemma Boltà, atenent els mitjans de comunicació (foto: Localpres)
Rafael Güeto i Gemma Boltà, atenent els mitjans de comunicació (foto: Localpres)