Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí habilita uns terrenys a Cova Solera per destinar-los a horts urbans L’objectiu del consistori és obrir la gestió d’aquestes parcel·les a persones en risc d’exclusió social i persones motivades per l’agricultura ecològica de proximitat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí habilita uns terrenys a Cova Solera per destinar-los a horts urbans

L’objectiu del consistori és obrir la gestió d’aquestes parcel·les a persones en risc d’exclusió social i persones motivades per l’agricultura ecològica de proximitat

L’Ajuntament adequarà aquest solar municipal per a destinar-lo al cultiu (foto: Localpres).
L’Ajuntament adequarà aquest solar municipal per a destinar-lo al cultiu (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí inicia aquesta setmana les obres d’adequació d’un solar municipal situat a la cruïlla entre l’avinguda de Cova Solera i el carrer de Luxemburg per a destinar-lo al cultiu. Un cop finalitzats els treballs, que també contemplen la construcció d’una nau de serveis de bloc de formigó, la gestió dels horts estarà oberta a diferents col·lectius de la ciutat: persones en risc d’exclusió social i persones motivades per l’agricultura ecològica de proximitat.

El projecte d’horts urbans que impulsa el consistori persegueix diversos objectius. En l’àmbit de l’agricultura ocupacional, pretén oferir una activitat d’oci que millori el benestar personal de rubinencs a l’atur o en risc d’exclusió; millorar l’alimentació i el subministrament d’aliments a través de l’autoconsum de les parcel·les individuals de l’hort, i oferir un entorn de relació social sa i col·laboratiu on tots els usuaris puguin participar del projecte i de les decisions. Pel que fa a la inserció laboral, es vol donar eines i suport a la ciutadania en àmbits relacionats amb l’agricultura, el processat i la distribució d’aliments. Paral·lelament, es busca oferir verdures ecològiques produïdes a la mateixa ciutat, proporcionar parcel·les d’autoconsum, realitzar formació en agricultura ecològica i fer participar els consumidors i usuaris en la sostenibilitat del projecte i en la presa de decisions.

La intenció de l’Ajuntament és que el projecte tingui un elevat nivell d'autogestió per afavorir que s'adapti a les necessitats reals dels usuaris. Així, el consistori promourà la creació d'una associació d'usuaris i hortolans que tingui un elevat nivell d'autonomia. Per concretar el model de gestió, es durà a terme un procés participatiu, durant el qual es definirà de quina manera es formalitza la implicació de les entitats en l'ús i la gestió del projecte i quines activitats podran realitzar-se a l'hort que puguin respondre a les necessitats dels diferents col·lectius (formacions, oferta de productes, espais d'ús col·lectiu, etc), entre d’altres.

Adequació dels terrenys
La superfície de cultiu dels horts urbans serà d’uns 5.000 m2. A causa de l’important desnivell del terreny, el projecte contempla el moviment de terres en aquest solar municipal. La nau que es construirà, d’uns 100 m2 aproximadament, serà de bloc de formigó i contindrà vestidors, banys i una zona de magatzem. El projecte també contempla la construcció d’una tanca, la parcel·lació dels horts, el sistema d’aportació d’aigua i regadiu i l’escomesa elèctrica.

Aquesta actuació forma part del Pla d’inversions financerament sostenible 2014-2015 i ha estat adjudicada a l’empresa Projectes i Excavacions Rubí, S.L. per un import de 163.689,02 euros. El termini d’execució dels treballs és de quatre mesos.