Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí certifica l’eficiència energètica de 41 edificis municipals La Masia de Can Serra, que es va rehabilitar seguint criteris sostenibles, és l’únic equipament que compta amb una qualificació A, la més elevada https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí certifica l’eficiència energètica de 41 edificis municipals

La Masia de Can Serra, que es va rehabilitar seguint criteris sostenibles, és l’únic equipament que compta amb una qualificació A, la més elevada

La Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler és un dels dos equipaments en què s’aplicaran millores el 2016 .
La Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler és un dels dos equipaments en què s’aplicaran millores el 2016

L’Ajuntament de Rubí, complint el Reial Decret 235/2013, de 5 d’abril, ha certificat l’eficiència energètica d’una quarantena d’edificis municipals. La meitat d’aquests equipaments compten amb una qualificació energètica C, mentre que només un ─la Masia de Can Serra─ ha estat valorat amb una A, la puntuació més elevada. Durant el 2016, el consistori, en el marc del projecte Rubí Brilla, aplicarà diverses millores en dues d’aquestes instal·lacions municipals per incrementar la seva classificació energètica.

La certificació energètica dels edificis proporciona informació útil en relació a les característiques energètiques dels mateixos. Entre els aspectes que es tenen en compte a l’hora de calcular la qualificació hi ha la normativa edificatòria aplicable, la zona climàtica on s'ubica l'edifici ─aquest és un factor que influeix molt per determinar la demanda energètica de l'edifici i, per tant, el seu consum i la seva qualificació final─, la pell de l'edifici ─façana, coberta, finestres, portes, proteccions solars, etc─ i les seves instal·lacions ─sistemes de climatització i generació d’aigua calenta sanitària. En el cas del sector terciari també es té en compte la il·luminació─.

L’etiqueta de qualificació energètica d’un edifici proporciona una classificació en lletres (la A és la més eficient, mentre que la G és la menys eficient), atenent a dos conceptes: el consum d’energia primària i les emissions de CO2.

Edificis amb ‘bona nota’ energètica
Dels 41 equipaments municipals analitzats, 21 compten amb una certificació energètica C (el 51%). Entre ells hi ha centres educatius com el Mossèn Cinto Verdaguer o el Rivo Rubeo, el complex cultural l’Escardívol, la zona esportiva de Can Rosés o l’edifici que ocupa el mateix Ajuntament.

Només la Masia de Can Serra, que va ser rehabilitada l’any 2012 seguint criteris sostenibles, ha obtingut la classificació A.

Hi ha un total de vuit edificis (prop d’un 20%) que compten amb una certificació B ─entre els quals hi ha el Centre Cívic del Pinar – La Cruïlla, l’Escola Bressol La Bruna, la Biblioteca Mestre Martí Tauler, l’Escola 25 de Setembre o els pavellons esportius de La Llana i de Can Rosés─. N’hi ha set més que han estat qualificats amb una D ─entre ells, les Escoles Pau Casals i Montessori, l’edifici Rubí+D i el camp de futbol de Can Fatjó─ i només quatre que han rebut la certificació E ─els Jutjats, l’edifici que acull les oficines de l’Àrea de Serveis Territorials, el Mercat Municipal i la pista Francesc Calvo─.

L’Ajuntament de Rubí ha anat més enllà de l’aplicació del Reial Decret i també ha proposat millores per obtenir un comportament energètic més eficient d’aquests equipaments, fet que permetrà augmentar el confort dels edificis i, alhora, reduir la despesa energètica. Així, durant el 2016 es preveu aplicar tot un seguit de millores en dos d’aquests edificis analitzats: la Biblioteca Mestre Martí Tauler i el Mercat Municipal.

En el cas de la biblioteca es duran a terme millores en l’aïllament tèrmic i s’incorporaran panells fotovoltaics a la coberta, fet que permetrà reduir un 13,6% les emissions globals i millorar la qualificació energètica de l’equipament, passant de la categoria B actual a la A.

Pel que fa al Mercat Municipal, s’aplicaran millores en l’àmbit de l’aïllament tèrmic ─se substituiran alguns dels vidres actuals per envidrament doble amb càmera d’aire interna─ i s’adequarà l’aïllament tèrmic de la coberta. Tot plegat possibilitarà una reducció del 16% de les emissions globals i passar de la classificació energètica E de què gaudeix ara mateix aquest edifici a la D. A més, el consistori proposa un altre conjunt de millores, que es duran a terme més endavant, que permetrien assolir la qualificació C.

El Reial Decret estableix que les certificacions energètiques d’edificis són d’obligat compliment des de l’1 de juny de 2013 en el cas dels edificis públics de més de 500 m2; des del 9 de juliol d’enguany en el cas dels que tenen entre 500 i 250 m2, i a partir del 31 de desembre de 2015 pel que fa als edificis públics llogats de menys de 250 m2.

Mapa de certificacions energètiques
L’Institut Català de l’Energia (ICAEN) està elaborant un mapa on es recull informació del consum energètic de tota la ciutat. Aquesta eina, que es presentarà al 2n Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic ─en el bloc temàtic de rehabilitació energètica─, serà molt útil pel consistori a l’hora de prioritzar accions per millorar el rendiment dels diferents edificis.

El 2n Congrés nacional Rubí Brilla se celebrarà aquest divendres a la Biblioteca Mestre Martí Tauler.