Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament crearà un segon equipament d’horts urbans municipals als terrenys de la masia de Can Sant Joan La nova instal·lació, que comptarà amb 49 parcel·les de cultiu, vol promoure l’agricultura ocupacional i fomentar l’autoconsum, entre d’altres https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament crearà un segon equipament d’horts urbans municipals als terrenys de la masia de Can Sant Joan

La nova instal·lació, que comptarà amb 49 parcel·les de cultiu, vol promoure l’agricultura ocupacional i fomentar l’autoconsum, entre d’altres

Els nous horts s’ubicaran a Can Sant Joan (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Els nous horts s’ubicaran a Can Sant Joan (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí habilitarà nous horts urbans municipals a la zona de Can Sant Joan amb l’objectiu d’ampliar l’oferta de parcel·les de cultiu que hi ha actualment a la ciutat. El nou equipament, que seguirà la mateixa filosofia que els horts municipals de Cova Solera, disposarà d’una cinquantena de parcel·les per a l’autoconsum.

Els horts són un projecte que dona resposta a una reiterada petició ciutadana. L’any 2016 es va posar en marxa l’equipament de Cova Solera, que compta amb un total de 65 parcel·les pel cultiu sostenible per a l’autoconsum (d’aquestes, 16 estan reservades a persones usuàries prioritzades per part dels Serveis Socials municipals, i 2 més són per a entitats). “Estem molt satisfets del funcionament que han tingut els horts urbans des de la seva creació a la nostra ciutat. Vam impulsar la idea i la seva rebuda ciutadana ha estat espectacular, fins al punt que ens ha obligat a plantejar-nos obrir-ne de nous”, ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

Ara, el Consistori fa un pas més planificant l’ampliació del projecte d’horts urbans a un altre indret del municipi: a la zona de Can Sant Joan. Les actuacions per fer possible aquesta nova instal·lació consistiran a rehabilitar l’edifici auxiliar existent i a modificar l’espai no edificat de la parcel·la per tal d’habilitar-hi aquest futur equipament d’horts municipals. La previsió és que el projecte s’elevi a l’aprovació del Ple municipal a la sessió ordinària del mes de març. El projecte també ajudarà a la preservació d’un element patrimonial com és la Masia de Can Sant Joan. “Ara mateix aquesta masia no està habitada, cal donar-li un nou ús obert a la ciutat. Cal saber que la masia és de la ciutat, que l’espai és de la ciutat i que l’hem de posar al servei dels seus veïns i veïnes”, ha argumentat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal. Andrés Medrano Muñoz ha assegurat que és un projecte “necessari, estratègic i adequat”.

L’espai exterior d’aquest nou emplaçament s’ha organitzat en un total de 49 parcel·les (4 d’elles tenen una superfície de 40m² i la resta, de 32m²) i un gran espai, on actualment hi ha plantats arbres fruiters i vinya. A banda de les parcel·les per cultivar, la instal·lació també comptarà amb una oficina, dos lavabos, un espai per a la neteja, una sala amb taquilles per deixar eines particulars i un magatzem per a les eines d’utilització comunitària. Una part de l’equipament estarà destinada al servei de Medi Natural, amb una oficina, un magatzem i dos vestidors. L’import de la inversió s’estima en uns 438.000 euros.

Horts per al cultiu, la inclusió social i la relació

El projecte d’horts urbans té uns objectius ben definits: promoure el consum responsable, l'agricultura ecològica i una vida més sana; fomentar la inclusió social i les dinàmiques col·laboratives d'atenció a col·lectius amb risc d'exclusió com a possible eina de suport a la inserció laboral; i oferir espais de lleure i activitats per a persones motivades pel cultiu i el consum de verdures i hortalisses, entre d’altres.

Els horts, però, serveixen per a molt més que per conrear i recollir. La finalitat és que siguin un punt de trobada, un espai obert, inclusiu, transformador, i que serveixin per crear lligams entre les persones que hi participen. “Això és el que ha passat als horts de Cova Solera i el que esperem, i estem convençuts que serà així, que també succeeixi en aquesta nova instal·lació”, ha assegurat Martínez.

Des del 2016, quan es van posar en funcionament, els horts municipals de Cova Solera han acollit una àmplia oferta de cursos. Principalment dirigits a les persones usuàries de l’equipament, però també a la resta de la ciutadania. Entre aquesta programació cal destacar els diversos cursos d’horticultura destinats a joves per fomentar la seva inclusió social i afavorir alhora la seva inserció al món laboral.

Al nou equipament també s’hi programarem cursos d’aquestes característiques per promoure la capacitació professional i la inclusió social de diversos col·lectius.

Objectius de Desenvolupament sostenible