Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament continua la substitució de contenidors per nous models accessibles Després dels 130 que es van canviar fa un parell de mesos, ara se’n renoven 300 més de la fracció orgànica a diferents punts de la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament continua la substitució de contenidors per nous models accessibles

Després dels 130 que es van canviar fa un parell de mesos, ara se’n renoven 300 més de la fracció orgànica a diferents punts de la ciutat

Els nous contenidors de l’orgànica tenen major capacitat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Els nous contenidors de l’orgànica tenen major capacitat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament ha iniciat la renovació de 300 contenidors de la fracció orgànica per nous models accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i altres col·lectius, que reemplaçaran a contenidors antics. La implantació es farà de forma progressiva entre els mesos de març i abril. A finals de l’any passat, el Consistori ja va iniciar el procés de substitució amb la posada en funcionament de 130 nous recipients per llençar-hi la brossa, en aquella ocasió de les diferents fraccions.

Els nous contenidors de l’orgànica tenen una major capacitat (els antics eren de 400 litres, mentre que el nou model és de 2.000 litres). Quan es van instal·lar les primeres unitats, aquest augment de la capacitat va generar certa confusió entre la ciutadania, que durant aquests dos mesos de funcionament dels nous recipients ha abocat a l’orgànica residus que s’havien de llençar en altres contenidors.

Per aquest motiu, l’Ajuntament ha preparat una petita campanya informativa per recordar a les persones usuàries quin tipus de brossa es pot dipositar a l’orgànica. Així, es col·locaran cartells a les façanes explicant, de forma gràfica, el canvi de model de contenidor i recordant quins residus s’hi han de llençar. Les agents pel civisme també faran tasques de conscienciació sobre l’ús d’aquests nous contenidors.

En el cas de les bateries ubicades a Can Ximelis, Els Avets, Can Vallhonrat, Can Serrafossà i La Perla, en comptes de cartells a les façanes, es faran servir els mateixos contenidors antics per anunciar aquest canvi. Els recipients en desús quedaran bloquejats i inutilitzats i s’hi enganxarà un vinil informant que el contenidor ja no està en servei i que a partir d’ara s’han de llençar els residus orgànics al nou contenidor.

La tria dels nous models s’ha fet de forma consensuada amb l'associació Rubí té rodes, que havia manifestat al Consistori la necessitat que els contenidors tinguin unes característiques determinades per a poder ser utilitzats més fàcilment per aquestes persones.

 

Marge de millora

L’orgànica suposa el 32% del total dels residus que generem a Rubí. En aquest sentit, aquesta fracció encara té molt marge de millora per poder aconseguir resultats òptims en la recollida selectiva.  I és que en una bossa tipus de la fracció resta hi ha un 68% de residus que és matèria orgànica i que, a l’haver-se barrejat amb la resta, va a parar a l’abocador, amb un cost econòmic de 841.456,72 euros a l’any.

A banda del volum que es recull, també cal que la fracció sigui el més pura possible, és a dir, que no hi hagi impropis barrejats amb les restes orgàniques, com poden ser plàstics. De fet, l’Ordenança reguladora de la prevenció i la gestió dels residus municipals disposa que la ciutadania ha de dipositar la matèria orgànica en bosses compostables a dins del contenidor marró i que en cap cas s’ha de fer en bosses de plàstic, caixes, paquets o embolcalls, per tal d’evitar pudors i vessaments.

Objectius de Desenvolupament sostenible