Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament conscienciarà la ciutadania sobre la importància de combatre els residus invisibles Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus s’han organitzat diverses propostes sobre consum responsable, autoreparació i reutilització https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament conscienciarà la ciutadania sobre la importància de combatre els residus invisibles

Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus s’han organitzat diverses propostes sobre consum responsable, autoreparació i reutilització

El regidor Andrés Medrano Muñoz, durant la presentació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig).
El regidor Andrés Medrano Muñoz, durant la presentació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig)

Del 21 al 29 de novembre tindrà lloc una nova edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a la ciutat. Es tracta d’una iniciativa que convida els rubinencs i rubinenques a reflexionar sobre com reduir la quantitat de residus que generem cada dia. Enguany, aquesta proposta pren encara més rellevància, en un moment en què, a causa de la pandèmia de la Covid-19, fem servir més materials d’un sol ús.

Estem en un context bastant complicat: s’han generat molts més residus del que és habitual relacionats amb la pandèmia, com ara mascaretes, guants, productes envasats, material derivat del menjar per emportar... En definitiva, ha augmentat molt el volum de residus no reutilitzables i per això és important que tothom en sigui conscient i pugui fer alguna acció que contribueixi a la seva reducció”, ha explicat el regidor de  Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

Tota aquesta situació es dona justament a les portes de l’aplicació de la normativa europea sobre la prohibició dels productes de plàstic d’un sol ús, que entra en vigor el 2021. A més, s’està tramitant la llei de prevenció i gestió de residus i l’ús eficient dels recursos tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, que pretén donar un marc legal a mesures orientades a reduir el consum de recursos i mantenir en circulació els recursos consumits.

Això, segons el regidor, ens obliga a trobar alternatives més respectuoses amb el medi natural; a reflexionar sobre el nostre consum, i a conèixer alternatives de productes que ajudin a aturar la tendència de generar cada cop més residus que no podem aprofitar, amb l’únic tractament final de l’abocador, substituint-los per productes que puguin reutilitzar-se o bé es transformin en recursos.

 

Una setmana dedicada als residus invisibles

Enguany, la temàtica de la Setmana Europea se centra en els residus invisibles, aquells que es produeixen durant el procés de fabricació dels productes. Se’ls anomena invisibles perquè els consumidors no els veiem: o bé perquè queden dins dels productes o bé perquè són residus derivats del procés de producció o funcionament d’aquests. “Cal fer-los visibles per tal de comprendre l’impacte ambiental complet que tenen en l’entorn”, ha assegurat Medrano Muñoz.

Aquesta edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es veu afectada pel context de la Covid-19, amb limitacions respecte a convocatòries de gran format en espais oberts i en activitats o tallers en recintes tancats. Així doncs, aquest 2020 es prescindeix de la Gran Acció al carrer, però s’han programat activitats en format virtual combinades amb propostes a l’aire lliure.

Així, durant la Setmana Europea s'oferirà un ventall de propostes per a participar d’un consum més respectuós i d’uns hàbits més responsables amb la cura del nostre planeta, agrupades en tres eixos: consum responsable, autoreparació i reutilització.

  • Consum responsable. La tendència al consum excessiu i inconscient té conseqüències ecològiques, econòmiques i socials. Per fer de les nostres compres un exercici de consum responsable, calen eines que ens ajudin a conèixer els productes i aplicar criteris de sostenibilitat en els nostres patrons de consum, com reflexionar sobre el seu ús abans d’adquirir-los. En aquest sentit, durant la Setmana es durà a terme la campanya comunicativa i de promoció de la Compra sense residus, que convida la ciutadania a reflexionar sobre els elements que utilitzem per fer la compra. Es donarà a conèixer la bossa reixada per a la compra de fruita i verdura, fent arribar 34.400 bosses a les llars de la ciutat. Es presentarà l’apartat web sobre Consum responsable, on es podran consultar tots aquells punts de la ciutat on reparar, reutlitzar i/o donar, tenint en compte tant establiments comercials com serveis municipals. I en aquesta línia i dirigit a un públic familiar, es faran dues sessions amb inscripció prèvia del joc en línia: Qui se l’ha menjat? Es tracta d’un joc interactiu i de sensibilització on es descobrirà com cuinar una recepta sense deixar anar cap residu resolent enigmes i fent un recorregut sobre les eines que tenim per poder realitzar un consum responsable a la ciutat.
  • Autoreparació. Un cop tenim un producte a les nostres mans, la seva vida pot ser més o menys llarga i aquest fet pot dependre de nosaltres mateixos. En aquesta línia, el servei de Dimecres Manetes que cada 4t dimecres de mes obre les portes a l’Ateneu Municipal (proporcionant les eines i l’assessorament necessari per autoreparar petits electrodomèstics) estarà a disposició de la ciutadania el dimecres 25 de novembre. També de manera virtual es duran a terme tres Ecotallers en clau de Re sobre manteniment i petites reparacions de diferents elements de la llar: aspiradors i assecadors, cafeteres i reparació i upcycling de mobles. Per fer totes aquestes activitats cal fer inscripció prèvia.
  • Reutilització. I quan ja no volem aquell producte perquè ja no ens fa servei, la reutilització i l’intercanvi són una bona opció. Al llarg de la setmana, La Trocalleria es mou estarà a diferents ubicacions de la ciutat promocionant a diversos barris que l’intercanvi és una bona alternativa per allarga la vida útil dels productes. També es proposa una activitat a l’aire lliure relacionada amb l’intercanvi que es podrà fer a partir del dia 21 de novembre: el Trocatxé, una activitat de geocerca ubicada en un dels itineraris naturals de la ciutat i on a través de geolocalitzacions s’haurà de descobrir un tresor. Aquest tresor està format per petits productes que van intercanviant aquells que els troben. D’altra banda, durant la setmana s’establiran 11 nous punts de recollida d’oli a les escoles i instituts, completant el projecte Rubiclack a les escoles que s’iniciava ara fa un any amb les escoles públiques, impulsant el projecte d’APDIR. Enguany s’afegeixen les escoles concertades i instituts públics. Hi ha previst repartir 6.500 clakis entre les famílies de la ciutat. Paral·lelament, a les dependències municipals, sota la campanya Estalvia aigua, estalvia residus, es promocionaran els punts d’aigua d’ús intern, 6 dels quals són fonts de nova instal·lació, recordant l’ús responsable de l’aigua. I es repartirà al personal municipal una ampolla reutilitzable per reduir els envasos d’un sol ús. Per últim, es promocionarà la campanya de recollida de joguines a les Deixalleries mòbils i de Cova Solera per tal que es puguin recollir joguines per a la campanya de Nadal.

A més, es donarà suport a l’activitat organitzada pel Caçador de Trastets sobre recollida de residus en el medi natural durant la setmana a través de les xarxes socials.