Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament consciencia la ciutadania sobre la perillositat de llençar l’oli de cuina per l’aigüera Aquest dissabte, en el marc de la Gran Acció de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, es repartiran 'clakis' gratuïts als rubinencs i rubinenques https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament consciencia la ciutadania sobre la perillositat de llençar l’oli de cuina per l’aigüera

Aquest dissabte, en el marc de la Gran Acció de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, es repartiran 'clakis' gratuïts als rubinencs i rubinenques

A partir d’aquest dissabte, la deixalleria de Cova Solera i les parades de la deixalleria mòbil se sumen als punts de recollida de clakis que gestiona APDIR.
A partir d’aquest dissabte, la deixalleria de Cova Solera i les parades de la deixalleria mòbil se sumen als punts de recollida de clakis que gestiona APDIR

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus enguany està dedicada a sensibilitzar la població sobre la importància de reduir els residus considerats perillosos, entre els quals hi ha l’oli de cuina. És per això que tant La Gran Acció d’aquest dissabte com la resta de la programació de la Setmana inclouen diverses activitats on l’oli n’és el protagonista. Paral·lelament, i amb el mateix objectiu de contribuir a que els rubinencs i les rubinenques reciclin aquest residu de manera correcta i no el llencin a l’aigüera, s’han ampliat els punts de recollida de clakis ─uns recipients que permeten guardar l’oli a casa per, posteriorment, portar-lo a reciclar─ que gestiona APDIR.

Aquesta entitat impulsa el projecte Rubiclak que, alhora que contribueix a la recollida selectiva d'aquest residu altament contaminant i evita la contaminació de les aigües ─amb el benefici mediambiental que això comporta─, genera llocs de treball per a persones amb diversitat intel·lectual residents a la ciutat.

A partir d’aquest dissabte, la deixalleria municipal de Cova Solera i les 75 parades de la deixalleria mòbil se sumen als punts de recollida de clakis. Fins ara, en aquests espais s’hi podia portar l’oli de cuina usat i abocar-lo en un recipient general, mentre que ara la ciutadania podrà portar el claki ple, deixar-lo a la deixalleria i endur-se’n un de buit a casa per tornar a fer el procés. Coincidint amb La Gran Acció, a més, dissabte es repartiran més de 2.000 clakis gratuïts, fins a exhaurir-ne les existències, entre aquelles persones que vulguin reciclar l’oli de cuina a casa.

Fa dos anys, Rubiclak ja va instal·lar punts de recollida d'oli de cuina usat a diferents dependències municipals pels treballadors del consistori, ampliant així la xarxa de recollida de clakis i la consciència que reciclar aquest residu perillós tan comú a les llars és molt important per al medi ambient”, ha recordat el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez. “Ara fem un pas més i incorporem també la deixalleria de Cova Solera i els punts de deixalleria mòbil a aquesta xarxa, amb la voluntat d’arribar a més població i contribuir a la labor d’APDIR, que té una doble vessant mediambiental i social”.

A més, el projecte Ruciclak, iniciat per l’AMPA del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol, també compta amb punts de recollida a les escoles de la ciutat, pensats perquè les famílies de cada centre puguin portar-hi el claki ple i endur-se’n un de buit, així com al CRAC i a l’Associació de Veïns de Ca n’Oriol.

Paral·lelament, Sorea també contribueix al projecte d’APDIR regalant un clacki per cada nova contractació d’aigua per habitatge i donant a conèixer els beneficis de no llençar l’oli a l’aigüera.

Per què és important reciclar l’oli domèstic?
Les iniciatives com Rubiclac són essencials per tal de mantenir l’aigua neta i per cuidar el medi ambient. Per cada litre d’oli que llencem al clavegueram podem arribar a contaminar 10.000 litres d’aigua i, alhora, podem provocar taps i embussaments a les canonades i col·lectors, la qual cosa dificulta la sortida de gasos i causa males olors; complicacions i desperfectes greus en les bombes i els filtres de les plantes depuradores; i problemes mediambientals en mars i rius, ja que l’oli crea una capa superficial i impermeable que afecta l’intercanvi d’oxigen i perjudica els éssers vius de l’ecosistema.