Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament commemora el 50è aniversari de l’estrena de la coreografia 'Marina' al Liceu amb una doble exposició La Biblioteca Mestre Martí Tauler i l’espai Lectors al tren acolliran la mostra fins al 29 de setembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament commemora el 50è aniversari de l’estrena de la coreografia 'Marina' al Liceu amb una doble exposició

La Biblioteca Mestre Martí Tauler i l’espai Lectors al tren acolliran la mostra fins al 29 de setembre

A la mostra es podran veure figurins de diverses coreografies d'Albert Sans.
A la mostra es podran veure figurins de diverses coreografies d'Albert Sans

La Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i l’espai Lectors al tren acullen a partir d’aquest dimarts i fins al 29 de setembre l’exposició Marina, 50 anys. Albert Sans, l’Esbart i el Liceu. La mostra, inclosa a la programació de la Festa de Sant Roc, està organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració d’aquest espai de llibres i de l’Esbart Dansaire de Rubí.

Ara fa 50 anys, al Gran Teatre del Liceu, s’estrenava la coreografia del ball concebut per Emilio Arrieta per a la seva òpera Marina. Albert Sans en va fer la coreografia i l’Esbart Dansaire de Rubí la va interpretar.

Aquest fet és un punt d’inflexió en la trajectòria de l’Esbart rubinenc i del coreògraf Albert Sans, director artístic de l’agrupació en aquell moment. Ell mateix ha dit: “La Marina primer i el Canigó després van ser molt importants. Va ser un llançament terrible. Sobretot la Marina. Ha sigut un dels balls que, possiblement, ha ballat més esbarts”.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Rubí, amb la col·laboració de l’espai Lectors al Tren i l’Esbart Dansaire de Rubí, vol commemorar l’estrena d’aquesta coreografia amb aquesta exposició doble produïda a partir del fons documental que el mateix Albert Sans va cedir a la ciutat i que està dipositat a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. El regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, ha destacat la trajectòria del coreògraf: “Albert Sans és un coreògraf de primer nivell, distingit amb la Creu de Sant Jordi i homenatjat en diverses ocasions. Coincidint amb el 50è aniversari de l’estrena de Marina, hem cregut oportú tornar a posar en valor la seva important feina en el camp de la dansa”.

Marina, 50 anys. Albert Sans, l’Esbart i el Liceu inclou informació dels espectacles Marina, Canigó, Llibre Vermell, Cançó d’amor i de guerra, El Carnestoltes i Danses del Països CatalansL’exposició té dues seus: la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, on es mostren documents, cartells i fotografies; i l’espai Lectors al tren, on s’exposen diferents dissenys de vestuari de figurinistes com Maria Carbonell, Trabal Altés, Ramon Ivars, Enric Majó, Fabià Puigserver i Xavier Domínguez, tots relacionats amb balls estrenats o ballats al Gran Teatre del Liceu.

Una vida dedicada a l’Esbart
Albert Sans va entrar a l’Esbart Dansaire de Rubí l’any 1940, amb només 8 anys. El 1955, en va assumir la direcció juntament amb Teresa Payès i, a partir del 1958, va dirigir l’entitat en solitari. El coreògraf va viure moments molt significatius en la història de l’entitat, com ara la primera sortida a l’estranger, a Stuttgart, l’any 1964; l’estrena de Marina al Gran Teatre del Liceu el 1968; o la presentació de la versió escènica de Les Gitanes l’any 1970.

La seva important trajectòria artística li va valer el 1992 la concessió de la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya. Només un any després també rebria la Medalla de Plata al Mérito de las Bellas Artes del Ministeri de Cultura.

Sans també ha estat objecte de diversos reconeixements a la seva ciutat: el 2010 va ser escollit per oferir el pregó inaugural de la Festa Major de Rubí, mentre que el 2012 va rebre un homenatge al Teatre Municipal La Sala coincidint amb el seu 80è aniversari.