Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament actualitza el Pla local de joventut per donar resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu El document, aprovat al darrer Ple municipal amb un ampli consens, planifica les polítiques municipals adreçades al jovent durant el període 2018-2021 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament actualitza el Pla local de joventut per donar resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu

El document, aprovat al darrer Ple municipal amb un ampli consens, planifica les polítiques municipals adreçades al jovent durant el període 2018-2021

Martínez i García, durant la presentació del Pla local de joventut (foto: Localpres).
Martínez i García, durant la presentació del Pla local de joventut (foto: Localpres)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, han presentat aquest dilluns el Pla local de joventut 2018-2021. El document, que va ser validat al darrer Ple municipal amb un ampli consens ─amb l’única abstenció del PDeCat─, actualitza el que hi havia vigent fins ara, que es va aprovar al 2013.

El Pla és el resultat d’un treball compartit i participat que té com a objectiu avançar en la millora de les polítiques de joventut. Es tracta d’un document elaborat per l’equip de Rubí Jove, que ha comptat amb la implicació d’altres serveis municipals i, sobretot, amb les aportacions dels joves i les joves de Rubí.

Amb l’aprovació d’aquest Pla, Rubí s’ha dotat d’una important eina per guiar la gestió municipal. Segons Martínez, es tracta d’un instrument que respon a les expectatives dels joves, que s’ajusta a les exigències de la Llei i les polítiques de joventut de la Generalitat i que, en la seva elaboració, ha prioritzat la veu d’aquest col·lectiu: “El document recull les inquietuds i el resultat d’un procés participatiu en què una cinquantena de joves de la ciutat han pogut dir la seva i marca el full de ruta a seguir pel que fa a les polítiques de joventut”.

L’alcaldessa ha assegurat que, en aquest mandat, “hem intentat que els joves de la ciutat se sentin atesos, escoltats, que vegin com les polítiques municipals els tenen en compte”. Aquesta voluntat s’ha correspost amb la bona predisposició dels diferents departaments i àrees de l’Ajuntament a apropar-se a aquest col·lectiu i incorporar-lo al seu catàleg de serveis. En sintonia amb aquesta intenció, l’equip de Joventut ha crescut de forma important. Això ha permès incrementar el nombre de serveis que s’ofereixen, com és el cas de les assessories, i consolidar la col·laboració amb diverses entitats juvenils.

Per la seva banda, la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones ha explicat que aquest “és un pla realista i representatiu dels joves”. Segons Marta García, “és realista perquè, tot i que sabem que hi ha molt per fer, que la ciutat té mancances que encara no s’han cobert, totes les accions recollides al document les hem ajustat a allò que es pot executar realment. I és representatiu perquè hem prioritzat totes aquelles accions que han sorgit del propi col·lectiu”.

Polítiques juvenils
L’alcaldessa també ha posat en valor la posada en marxa d’iniciatives com la Taula de cultura i oci juvenil, arran de la qual s’ha fet una aposta per noves activitats adreçades als joves. “L’aprovació d’aquest segon Pla local de joventut, que tindrà una vigència de quatre anys, ens permet aprofundir en aquesta línia. Ens fa una radiografia precisa de la situació actual dels joves i ens marca aquelles accions prioritàries que caldrà desenvolupar en els propers anys”, ha comentat Ana María Martínez.

De la diagnosi que s’ha realitzat es desprenen aquelles línies estratègiques on cal abocar esforços: salut (parant una especial atenció als temes emocionals, als trastorns vinculats a temes emocionals i a l’assatjament), emancipació i oci i cultura.

Pel que fa concretament a l’oci i la cultura, Marta García ha comentat que “els joves han canviat el seu discurs, passant de dir que no es fan accions culturals com ells voldrien a la ciutat a dir que ells volen fer cultura i oci a Rubí. Els hem escoltat i els hem donat les eines perquè ho puguin fer”.

Més d’un centenar d’accions
El pla s’estructura en cinc eixos: Salut i esports, Cultura, oci i creativitat, Emancipació, Participació i Cohesió-territori. Dins d’aquests eixos es marquen diversos objectius prioritaris i les consegüents accions que cal desenvolupar per donar-los compliment. En total, es contemplen més d’un centenar d’accions.

L’alcaldessa n’ha destacat una en concret: la dinamització comunitària que ja s’ha iniciat als barris gràcies a la incorporació d’un equip d’educadors de medi obert. Aquesta acció es desenvolupa en el marc del projecte Fem barri i s’adreça als joves del 25 de Setembre, Les Torres, Ca n’Oriol i El Pinar.

Paral·lelament, Marta García també ha posat l’accent en altres accions recollides al Pla, com ara les que fan referència a la diversitat funcional, a la promoció de l’esport, l’educació mediambiental, la igualtat de gènere, els drets humans i la promoció de la convivència a la ciutat.