Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ja es pot visitar al Museu Municipal Castell l’exposició “Rubí. De la dictadura a la democràcia” La mostra, fruit d’un conveni entre l’Ajuntament i el Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica, es podrà visitar fins al febrer https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/ja-es-pot-visitar-al-museu-municipal-castell-l2019exposicio-201crubi-de-la-dictadura-a-la-democracia201d/@@images/image/preview

Ja es pot visitar al Museu Municipal Castell l’exposició “Rubí. De la dictadura a la democràcia”

La mostra, fruit d’un conveni entre l’Ajuntament i el Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica, es podrà visitar fins al febrer

La mostra inclou molts documents de l’època (foto: Localpres).
La mostra inclou molts documents de l’època (foto: Localpres)

L’alcaldessa, Carme García, ha inaugurat aquest dijous 20 de novembre al Museu Municipal Castell (MMUC) l’exposició Rubí. De la dictadura a la democràcia, que repassa a través de fotografies i altres documents històrics com es van viure a la ciutat els darrers anys del franquisme i la transició. La mostra, fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Rubí i el Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), es podrà visitar a la planta baixa del museu fins al mes de febrer.

El MMUC va iniciar el projecte Rubí. De la dictadura a la democràcia ara fa un any, després que dos grups de ciutadans expressessin a l’Ajuntament el seu desig de recordar, d’una banda, els fets ocorreguts a Rubí en els darrers temps de la dictadura i la transició; i de l’altra, la creació ara fa mig segle del Grup 64, impulsat per diversos rubinencs que volien fer cultura lliure i que, de forma gairebé immediata, van ser represaliats pel franquisme.

La mostra s’ha configurat a partir d’un intens treball de recerca dirigit per l’historiador rubinenc Pere Ysàs i el seu equip del CEFID. Tal com ja es va fer amb motiu del 50è aniversari de la Rierada, els experts han consultat de forma sistemàtica arxius i hemeroteques, però també han treballat directament amb testimonis vius.

Rubí. De la dictadura a la democràcia és una exposició singular perquè aborda aquest període històric des d’un punt de vista local. La mostra està dividit en sis apartats: El Rubí franquista, Creixements i desequilibris, Una cultura crítica, La “subversió”, La mobilització rupturista i La configuració de la democràcia. En ells es repassen episodis com ara la vaga del 1971 a l’empresa Josa, les manifestacions per l’amnistia o les primeres eleccions democràtiques, entre d’altres. El material es complementa amb un audiovisual en què diversos personatges de l’època expliquen en primera persona les seves experiències, així com també amb un catàleg que amplia els continguts de la mostra.

D’altra banda, en un segon espai situat també a la planta baixa del MMUC, es pot visitar una recreació de l’exposició que va organitzar el Grup 64 durant la Festa Major d’aquell any, amb diverses obres dels artistes que formaven part d’aquest col·lectiu. La mostra es presenta amb una frase del fotògraf Josep Maria Roset: “El Grup 64 va representar per a Rubí la seva primavera de Praga”.

Una exposició molt esperada
El MMUC s’ha omplert aquest dijous amb motiu de la inauguració de la mostra Rubí. De la dictadura a la democràcia. Molts dels assistents eren els mateixos protagonistes de les imatges que s’hi exposen i han viscut emocionats el retrobament amb els fets d’aquells anys.

L’alcaldessa, Carme García, s’ha referit durant l’acte a la conveniència d’aquest projecte: “Ara que la política no està precisament en el seu millor moment [...], podria ser una ocasió adequada per recuperar la història [...]. Aquest és un testimoni important per a la nostra ciutat però també per a Catalunya i Espanya [...]. És una època que no podem oblidar”. L’alcaldessa ha dedicat paraules d’agraïment a tots els que han participat en l’exposició i ha recordat que “la transició va ser possible també pel moviment popular, pels ciutadans i ciutadanes”.

De la seva banda, l’historiador Pere Ysàs ha fet un repàs pels episodis que protagonitzen la mostra, incidint en la importància que van tenir per a la posterior arribada de la democràcia. Pel que fa a la transició, l’ha volgut deslligar de l’actualitat política: “Hem volgut una imatge que no estigués contaminada pel present [...]; ens equivocaríem si busquéssim allà les causes principals dels problemes actuals”.

L’exposició Rubí. De la dictadura a la democràcia es podrà veure fins al proper mes de febrer al MMUC. El museu ha previst visites guiades a la mostra per a centres educatius i altres grups.

Imatges relacionades

L'alcaldessa i Pere Ysàs (foto: Localpres)
L'alcaldessa i Pere Ysàs (foto: Localpres)
El Castell s'ha omplert amb motiu de la inauguració (foto: Localpres)
El Castell s'ha omplert amb motiu de la inauguració (foto: Localpres)