Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es demana precaució davant la previsió que se superi el llindar d’informació d’ozó troposfèric Com a mesura preventiva, l’Agència de Salut Pública de Catalunya recomana no realitzar esforços corporals a l’aire lliure que no siguin usuals https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/es-demana-precaucio-davant-la-previsio-que-se-superi-del-llindar-d2019informacio-d2019ozo-troposferic/@@images/image/preview

Es demana precaució davant la previsió que se superi el llindar d’informació d’ozó troposfèric

Com a mesura preventiva, l’Agència de Salut Pública de Catalunya recomana no realitzar esforços corporals a l’aire lliure que no siguin usuals
Cabina de control dels nivells d’ozó troposfèric (foto: Ramon Vilalta).
Cabina de control dels nivells d’ozó troposfèric (foto: Ramon Vilalta)

La Direcció General de Qualitat Ambiental preveu que aquest dijous es pugui superar el llindar d’informació d’ozó troposfèric per sobre dels 180 micrograms per metre cúbic a la zona de Plana de Vic, Vallès-Baix Llobregat i Maresme. Davant d’això, l’Agència de Salut Pública de Catalunya recomana com a mesura preventiva no fer esforços corporals a l’aire lliure que no siguin usuals, principalment si produeixen fatiga, són de llarga durada i es duen a terme dins el període en què els nivells d’ozó són més alts.

L'ozó és un gas invisible que es troba de manera natural a l'atmosfera. La seva concentració és màxima a uns 20 km d'altura, dins de l'estratosfera. És l'anomenada capa d'ozó, que protegeix els éssers vius de les radiacions ultraviolades procedents del sol i, per tant, és beneficiosa per a nosaltres. D'altra banda, l'ozó també es troba a la troposfera, la capa de l'atmosfera més propera a la superfície terrestre. Aquest és l’anomenat ozó troposfèric, que pot ser d’origen natural o produït per l’ésser humà, especialment per les emissions del trànsit i la indústria. 

La legislació estableix, com a valors orientatius per prevenir possibles efectes de l’ozó, uns llindars que es recomana no superar. Quan se sobrepassa el llindar d’informació (180 µg/m3 en 1 hora) o el llindar d’alerta (240 µg/m3 durant 1 hora) establerts s’informa a la població i a diversos organismes i entitats d’aquesta superació per tal que puguin adoptar mesures preventives de protecció. 

Els grups que poden ser més sensibles a aquest gas són les persones amb asma o altres malalties de les vies respiratòries o cardíaques, les que fan exercici físic a l’aire lliure, especialment a les hores en què els nivells d’ozó són més alts, els infants i la gent gran.