Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es comencen a instal·lar els panells fotovoltaics per produir energia de forma col·lectiva per a l’autoconsum al sector industrial Un total de vuit empreses de Can Jardí s’han sumat a aquesta iniciativa pionera, coordinada pel servei Rubí Brilla de l’Ajuntament https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Es comencen a instal·lar els panells fotovoltaics per produir energia de forma col·lectiva per a l’autoconsum al sector industrial

Un total de vuit empreses de Can Jardí s’han sumat a aquesta iniciativa pionera, coordinada pel servei Rubí Brilla de l’Ajuntament

Imatges de la instal·lació de les plaques a la coberta de l’empresa KAO (foto: Ajuntament de Rubí).
Imatges de la instal·lació de les plaques a la coberta de l’empresa KAO (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament de Rubí, mitjançant el servei Rubí Brilla, ha coordinat el primer projecte d’autoconsum col·lectiu d’energia en un polígon industrial a tot l’Estat. Amb aquesta iniciativa pionera, el govern municipal dona compliment als objectius del Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia, que compromet la ciutat a reduir les seves emissions en un 40% el 2030 respecte el 2005.

L’objectiu és crear una metodologia de treball que permeti la implementació accelerada de projectes d’autoconsum al sector industrial en un context d’emergència climàtica declarada. És en aquest sentit que s’ha creat el primer projecte d’autoconsum col·lectiu a partir de la col·laboració público-privada, que es caracteritza per l’agregació d’empreses per afavorir l’economia d’escala; la convocatòria d’un concurs privat per promoure la competència tècnica i econòmica entre els participants; la possibilitat de compartició d’energia entre les indústries, i l’adopció d’acords bilaterals de compra-venda d’energia (PPA) que permetin l’accés a la instal·lació a través de la “no inversió”.

L’any 2019 es va realitzar una tasca al polígon de Can Jardí per captar empreses interessades en incorporar autoconsum. Es van preparar els estudis tècnics i de viabilitat econòmica i es van redactar les bases pel concurs. Al febrer de 2020 es va iniciar el concurs privat per trobar l’empresa que executaria un projecte d’autoconsum per a 13 empreses del polígon de Can Jardí. Al març es van rebre 12 propostes tècnico-econòmiques. El concurs el va guanyar la UTE formada per les empreses Enertika, Zener i KM0 al mes de juny. La COVID-19 va provocar que, finalment, 8 de les 13 empreses inicialment interessades continuessin el projecte.

La potència total que s’instal·larà serà d’1,2 MWp, amb una producció total estimada de 1.852 MWh/any i 450 Tn CO2/any estalviades. Algunes de les empreses finançaran la instal·lació amb fons propis, mentre que d’altres ho faran mitjançant PPA (Power Purchase Agreement) ─s’estableix un contracte de compra-venta d’energia a llarg termini entre el productor i el consumidor─.

Ara s’’està procedint al muntatge de les instal·lacions a les vuit empreses participants. La previsió és finalitzar totes les instal·lacions durant el primer trimestre del 2021. El projecte està obert a la incorporació de noves firmes. Per aquest motiu, s’han col·locat banderoles informatives al polígon i, al gener, és previst realitzar una reunió tècnica per captar noves indústries per incrementar la massa d'empreses participants. En aquest sentit s’ha expressat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz: “Això és només el començament de la revolució solar als polígons industrials de Rubí. Treballem ja per estendre aquesta fórmula d'èxit i aprofitar el gran potencial de sostre industrial d’altres polígons de la ciutat”.