Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Entitats i partits reflexionen sobre les polítiques municipals de cooperació internacional Aquest dijous, ha tingut lloc un nou taller participatiu dins el procés d’elaboració del Pla director de cooperació internacional https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Entitats i partits reflexionen sobre les polítiques municipals de cooperació internacional

Aquest dijous, ha tingut lloc un nou taller participatiu dins el procés d’elaboració del Pla director de cooperació internacional

Entitats i partits polítics s’han reunit al Rubí+D (foto: Localpres).
Entitats i partits polítics s’han reunit al Rubí+D (foto: Localpres)

Les entitats i els partits polítics que integren el Plenari del Consell Municipal de Cooperació Internacional han estat convidats aquest dijous a una nova jornada de reflexió emmarcada dins el procés d’elaboració del Pla director de cooperació internacional. Durant la trobada, s’han presentat els resultats parcials d’una enquesta ciutadana realitzada a més de 400 persones.  

El consistori ha abordat la redacció d’un Pla director de cooperació internacional amb l’objectiu d’ordenar les polítiques municipals de cooperació i solidaritat per al període 2017-2020. Entre les eines que s’han emprat per a l’elaboració de la diagnosi prèvia, hi ha una enquesta ciutadana realitzada per l’Ajuntament durant el mes de desembre mitjançant entrevistes personals domiciliàries. Els seus resultats revelen, entre d’altres, que un 69,2% dels rubinencs i rubinenques tenen una idea encertada de què és la cooperació internacional i que la gran majoria es declaren preocupats per la situació dels països del Tercer Món (88,1%). El col·lectiu de joves d’entre 26 i 35 anys destaca per ser el que es declara més despreocupat (19,4%).

L’enquesta també evidencia que la gran majoria de la ciutadania està d’acord que l’Ajuntament dediqui part del seu pressupost a accions de cooperació al desenvolupament (85,4%) i que 90,8% és partidària que els seus fills o filles participin en activitats relacionades amb la cooperació, la pau i els drets humans a l’escola.

En canvi, quan es pregunta els rubinencs i rubinenques sobre les ONG de Rubí, un 85,9% manifesten que no en coneixen cap, mentre que un 62,1% tampoc saben de cap agermanament solidari de Rubí amb una altra ciutat.

A partir d’aquestes i altres dades, els partits i entitats assistents al taller d’aquest dijous han obert també una reflexió al voltant del funcionament del Consell Municipal de Cooperació Internacional i de la necessitat de generar un major impacte de les polítiques de cooperació a nivell local.

El procés d’elaboració del Pla director de cooperació internacional 2017-2020 té en compte diferents aspectes, com ara les diverses modalitats d’intervenció, el funcionament i composició dels espais de participació, l’escenari pressupostari o els mecanismes d’avaluació i seguiment d’accions, entre d’altres.

Per fer la diagnosi prèvia, l’equip tècnic responsable de la redacció del pla ha revisat tota la documentació municipal relacionada amb aquesta temàtica, ha passat qüestionaris als partits polítics, les entitats que formen part del Plenari del Consell Municipal de Cooperació i altres membres del teixit associatiu local, ha mantingut entrevistes amb personal de l’Ajuntament i representants d’ONG. A partir de tota aquesta informació i de l’enquesta ciutadana realitzada pel consistori, s’elaborarà l’esborrany del pla, que un cop validat se sotmetrà a l’aprovació del Ple municipal.