Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Entitats i partits polítics participen en una jornada de reflexió sobre el Pla director de cooperació La trobada convocada per l’Ajuntament ha servit per conèixer algunes de les dades que formaran part de la diagnosi prèvia a l’elaboració del pla https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Entitats i partits polítics participen en una jornada de reflexió sobre el Pla director de cooperació

La trobada convocada per l’Ajuntament ha servit per conèixer algunes de les dades que formaran part de la diagnosi prèvia a l’elaboració del pla

El taller s’ha celebrat aquest dijous al Rubí+D (foto: Localpres).
El taller s’ha celebrat aquest dijous al Rubí+D (foto: Localpres)

Les entitats que integren el Plenari del Consell Municipal de Cooperació Internacional i els partits polítics amb representació a l’Ajuntament han participat aquest dijous en una jornada de reflexió emmarcada dins el procés d’elaboració del Pla director de cooperació internacional. Durant la trobada, s’ha fet un avanç de la informació recopilada fins al moment per a la confecció de la diagnosi i s’han recollit les aportacions de les persones assistents.

El consistori ha abordat la redacció d’un Pla director de cooperació internacional amb l’objectiu d’ordenar les polítiques municipals de cooperació i solidaritat per al període 2017-2020. Aquest procés tindrà en compte diferents aspectes, com ara les diverses modalitats d’intervenció, el funcionament i composició dels espais de participació, l’escenari pressupostari o els mecanismes d’avaluació i seguiment d’accions, entre d’altres.

Per a l’elaboració de la diagnosi, l’equip tècnic responsable de la redacció del pla ha revisat tota la documentació municipal relacionada amb aquesta temàtica, ha passat qüestionaris als partits polítics, les entitats que formen part del Plenari del Consell Municipal de Cooperació i altres membres del teixit associatiu local, i ha mantingut entrevistes amb personal de l’Ajuntament i representants d’ONG. El consistori també ha realitzat una enquesta ciutadana de 400 entrevistes personals domiciliàries. Amb tota aquesta informació, s’elaborarà ara l’esborrany del pla, que un cop validat se sotmetrà a l’aprovació del Ple municipal.

A la jornada d’aquest dijous, la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, ha traslladat als assistents la importància d’aquest document, que ha de reflectir una nova visió sobre les polítiques de cooperació internacional sustentada en tres pilars: la defensa d’una intervenció en origen que promogui la justícia global i incideixi positivament en els fluxos migratoris, el foment de l’educació en valors amb l’objectiu de formar millors ciutadans i ciutadanes, i la consolidació dels ajuntaments com a actors d’impacte dins d’una xarxa global de ciutats.

La nostra voluntat com a Ajuntament és trencar amb la idea que la cooperació internacional és una simple transferència de recursos. Cal recordar que aquest és un tema que va entrar a l’agenda dels municipis per mandat de la pròpia ciutadania i que, malgrat el que s’acostuma a pensar, té una repercussió directa en la nostra realitat més immediata, ja que influeix en les migracions i en fenòmens tan d’actualitat com la crisi de les persones refugiades”, ha argumentat García. La regidora ha afegit que “el que cal és reorientar les polítiques de cooperació perquè siguin plenament útils, fomentant aspectes com la sensibilització i la cooperació tècnica en origen”.

Cooperació en matèria de sostenibilitat
Entre els temes que s’han tractat a la jornada de reflexió d’aquest dijous, hi ha la recomanació de l’assessoria tècnica i del Fons Català de Cooperació d’apostar per una cooperació fonamentada en l’experiència de Rubí en matèria de sostenibilitat energètica. Aquesta via permetria que l’Ajuntament se situés com un actor valuós en origen, alhora que s’aconseguiria un impacte al propi municipi basat en l’intercanvi de coneixements.

Durant la jornada, també s’ha apuntat la possibilitat d’establir un seguit de països a on intervenir de forma prioritària.