Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els veïns i veïnes de Castellnou coneixen el projecte d’adequació de l’entorn de la font de Can Moritz Per la seva banda, el consistori ha detallat al veïnat les diverses fases de restauració de la font https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els veïns i veïnes de Castellnou coneixen el projecte d’adequació de l’entorn de la font de Can Moritz

Per la seva banda, el consistori ha detallat al veïnat les diverses fases de restauració de la font

Plànol de les actuacions previstes a l’entorn de la font de Can Moritz (foto: BlueHealth).
Plànol de les actuacions previstes a l’entorn de la font de Can Moritz (foto: BlueHealth)

Els veïns i veïnes de Castellnou han conegut aquest dimecres el projecte d’intervenció paisatgística que l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ─un dels centres d’investigació que integren el projecte europeu BlueHealth─ i l’alumnat del màster internacional en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han dissenyat per adequar l’entorn de la font de Can Moritz. A la vegada, l’Ajuntament ha presentat les fases previstes per renovar el brollador durant els propers dos anys, que inclouen l’arranjament del talús del costat de la font, la creació d’una passera, la reparació del conducte per on passa l’aigua i el projecte de restauració de la font, que ara s’està acabant de redactar.

Tenint en compte que el consistori s’encarrega de restaurar la pròpia font, els membres del projecte BlueHealth van decidir centrar-se en el seu entorn. Concretament, van optar per dissenyar l’adequació de l'esplanada, ja que aquesta va ser una de les zones pitjor qualificades pels veïns durant el procés de participació, en què es va utilitzar el mètode Karl Steinitz per avaluar les percepcions del paisatge urbà. A més, la xarxa de camins naturals de Rubí, que implementarà properament el consistori, travessa aquesta esplanada, que a la vegada connectarà amb la font gràcies a una nova passera.

Com que l'element principal del projecte BlueHealth és l’aigua ─recordem que té per objectiu analitzar com els espais blaus (rius, llacs, mars, fonts, etc.) afecten la salut i la qualitat de vida de les persones─ i com que el que es pretén és fomentar l'ús de la font, BlueHealth i els investigadors del màster han projectat una intervenció amb materials naturals existents a la zona. Així, han dissenyat un "camí de bombolles blaves" que unirà la zona d'estacionament davant de l'esplanada amb la zona on l’Ajuntament ubicarà la nova passera d’accés a la font. Aquest "camí de les bombolles" es podrà utilitzar com a espai de jocs i activitats, tant pels infants com pels adults.

També es plantaran 20 ametllers ─molt presents a la zona abans de la seva urbanització─ i una quinzena d’arbres d'altres espècies locals, com ara pins i alzines. En una altra petita àrea de l'esplanada s’hi plantaran al voltant de 60 arbustos de 10 espècies diferents.

La intervenció també inclou la col·locació d’una tanca per limitar l'accés dels vehicles motoritzats a la zona, la instal·lació de dues taules de pícnic i papereres, la desbrossada de l’espai ─actualment hi ha molta vegetació, inclosa la presència d'espècies no autòctones─ i la retirada d’escombraries de la zona.

Activitats familiars
El 24 de març, els veïns i veïnes que han participat en l'elaboració d'aquesta intervenció han estat convidats a plantar els 35 arbres, mentre que el 22 d'abril (de 10 a 14 h), i en el marc de les activitats organitzades pel municipi per celebrar el Dia de la Terra, es duran a terme la resta d'accions, obertes a tota la ciutadania. S’estan programant activitats adaptades a totes les edats i condicions.