Els Tocs de Sant Roc convocaran la cultura popular i tradicional catalana del 12 al 15 de setembre
La festa tindrà com a escenari central la plaça del Doctor Guardiet, on tindran lloc les exhibicions i tallers de les entitats, un mercat de productes artesans i de proximitat, la Fira del Vermut i diverses actuacions musicals
Rubí viurà una nova edició dels Tocs de Sant Roc del 12 al 15 de setembre. La programació dissenyada per l’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional apel·la un cop més a la participació ciutadana, mitjançant una àmplia oferta d’activitats protagonitzades per les entitats locals i moltes altres propostes lúdiques, com ara concerts, visites guiades, un mercat d’artesania i productes de proximitat, o la 6a Fira del Vermut.
“Hem viscut unes últimes festes de Sant Roc especialment concorregudes, gràcies al canvi de dates i a la resta de novetats introduïdes el 2022. Tot plegat ha permès que la cultura popular i tradicional llueixi com es mereix, evidenciant la força del teixit associatiu rubinenc”, ha manifestat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. La primera edil s’ha mostrat convençuda que la celebració d’enguany tornarà a ser un èxit i ha animat la ciutadania a formar-ne part: “La programació és molt àmplia i divertida per a tothom, val la pena que petits i grans hi acudeixin per descobrir la bona cultura que es fa a Rubí”.
La programació arrencarà el dijous 12 de setembre a les 19 h al Celler amb l’habitual conferència inaugural, en aquest cas emmarcada en la commemoració dels 200 anys del naixement de Josep Anselm Clavé. La xerrada, impartida per Bruno Jimeno, anirà seguida d’una actuació a càrrec del Cor Unió Rubinenca.
El divendres 13 de setembre, a les 19 h, el Celler repetirà com a seu de la Glosa de Sant Roc, un tast de cant improvisat organitzat per Òmnium Rubí. Els actes seguiran a les 20.15 h amb la tradicional Retrobada després de l’estiu, un berenar a base de pa amb oli i sucre que reunirà totes les entitats per donar el tret de sortida simbòlic a Sant Roc. La 12a Trobada de Bèsties de Foc partirà del mateix Celler a les 21 h, amb la participació de la Colla de Diables de Rubí i les colles convidades. Els grups desfilaran per diversos carrers fins a arribar a la plaça del Doctor Guardiet, centre neuràlgic de la programació. En aquest espai, es podrà gaudir a les 23.30 h del concert de Músics de Carrer, un grup tribut a Txarango; i de la 20a Xerricada Popular de Sant Roc a partir de la 1 h, novament organitzada per la Colla de Diables de Rubí.
La jornada del dissabte 14 de setembre portarà de tornada a la plaça del Doctor Guardiet el Mercat de productes artesans i de proximitat i la 6a Fira del Vermut. A partir de les 11 h, també hi haurà els tallers de les entitats ─de castells, de foc, de tabals, de gegants i de diorames─, jocs tradicionals per als infants i una visita guiada al rellotge del campanar de l’església de Sant Pere, per a la qual cal reservar plaça trucant al 93 588 75 74. I a les 13 h, s’hi farà un vermut musical protagonitzat per Cece Gianotti. Mentrestant, el Museu Etnogràfic Vallhonrat oferirà una jornada de portes obertes (11 h), com ja és tradició.
Les propostes es multiplicaran a la tarda. A banda del mercat i la Fira del Vermut, la plaça del Doctor Guardiet s’animarà amb una sessió de DJ Azogue (19 h) i se celebrarà la missa en honor de Sant Roc a l’església de Sant Pere (19.30 h). A les 19.30 h, sortirà de la plaça de l’Onze de Setembre la principal novetat de l’anterior edició, el Seguici No Seguici, en què les entitats de cultura popular i tradicional desfilaran de forma poc habitual, buscant la sorpresa i la diversió de tothom. El recorregut finalitzarà a la plaça del Doctor Guardiet, on se succeiran els Tocs de Sant Roc! (20.30 h); els satírics Versots a càrrec de les colles de diables (21 h); un espectacle de foc, dansa i diables (21.30 h); un sopar popular a la fresca (22.15 h) i el concert de Femme Versions (23.45 h).
El diumenge 15 de setembre arrencarà a les 9 h amb la Tronada de Sant Roc, que sortirà de la plaça del Doctor Guardiet i recorrerà el centre fins a finalitzar al carrer de Sant Jaume. A les 10 h, es farà a la plaça de Pere Aguilera la plantada de la 31a Trobada de Gegants, activitat que es consolida dins dels Tocs de Sant Roc. La passejada de figures s’encetarà a les 11.30 h amb la participació de colles d’arreu del territori, i finalitzarà a la plaça del Doctor Guardiet, on tindrà lloc la ballada de gegants i capgrossos cap a les 12.30 h. Diumenge tornarà a haver-hi Mercat de productes artesans i de proximitat i Fira del Vermut, i també tindrà lloc l’actuació musical de Jonathan Herrero (13 h) i una audició de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà (18.30 h).
Com és tradició, els Tocs de Sant Roc encararan la recta final amb la Tabalada, que recorrerà el trajecte entre la plaça de Catalunya i la plaça de l’Onze de Setembre (19 h). Quan finalitzi la Tabalada estàtica, s’obrirà el Correfoc infantil (20 h) amb la Colla de Diables de la Riera i les colles convidades. L’itinerari passarà per diversos carrers fins a arribar a la plaça de Salvador Allende. La festa es tancarà a les 20.30 h a la plaça del Doctor Guardiet amb les tradicionals havaneres, a càrrec de Les Veus del Segrià, i l’indispensable rom cremat.
El programa complet dels Tocs de Sant Roc es pot consultar a www.rubi.cat/santroc.
Diada Nacional de Catalunya
Pocs dies abans dels Tocs de Sant Roc, la ciutat commemorarà la Diada Nacional de Catalunya. Com és habitual, Òmnium organitzarà els actes de la Preadiada la nit abans, el dimarts 10 de setembre. En aquest cas, l’Ateneu Municipal acollirà a partir de les 20.30 h el concert de La Taverna del Xatrac, una formació que interpreta cançons marineres, populars dels Països Catalans, havaneres, sardanes i jotes menorquines. Hi haurà coca i moscatell per a les persones assistents.
L’endemà, dimecres 11 de setembre, tindran lloc els actes institucionals a la plaça de l’Onze de Setembre. Aquests s’iniciaran a les 9.30 h i inclouran l’ofrena floral al monument Dempeus a càrrec de l’Ajuntament, els partits polítics i les entitats locals, i les habituals actuacions de cultura popular i tradicional catalana.