Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els rubinencs han deixat de generar 1.300 quilos de deixalles durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus Unes 450 persones han participat en les diferents activitats programades del 21 al 29 de novembre a la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Els rubinencs han deixat de generar 1.300 quilos de deixalles durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Unes 450 persones han participat en les diferents activitats programades del 21 al 29 de novembre a la ciutat

Una de les activitats programades durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus ha estat un tapís col•laboratiu (foto: Localpres).
Una de les activitats programades durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus ha estat un tapís col•laboratiu (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí ha celebrat un any més la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa amb la qual es pretén sensibilitzar la població per aconseguir reduir la generació de deixalles. Del 21 al 29 de novembre, a la ciutat s’han organitzat una trentena d’activitats mediambientals entorn els conceptes d’economia circular i la desmaterialització, en les quals hi han participat prop de 450 persones.

Les diferents activitats de reparació, compra de segona mà, intercanvi o reutilització programades durant aquesta setmana han aconseguit un estalvi de 1.327,52 kg de residus. És a dir, que aquesta tona i escaig d’objectes i materials no han anat a parar al contenidor o a la deixalleria, sinó que han allargat la seva vida útil.

De fet, el lema de La gran acció d’enguany, Fem més amb menys, ha incidit en el fet que l’ús de menys materials es tradueix directament en una menor producció de residus i en una major eficiència en l’ús dels recursos.

Algunes de les activitats que han tingut més èxit durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus han estat els diversos mercats de segona mà que es van organitzar el 21 de novembre: la REfira, amb la presència de botigues que donen segones oportunitats a productes de primera; Els encants de La Schola, una activitat que promovia la reutilització, i el Mercat del Foix, una iniciativa dels alumnes de 1r de Batxillerat d’aquest centre educatiu.

L’activitat Residus en circulació ha permès dur a terme un total de 83 intercanvis de productes variats, des de roba i petits electrodomèstics fins a llibres, DVD o elements decoratius, entre d’altres. En el marc d’aquesta iniciativa els rubinencs podien canviar un residu dels qualificats com a especials ─els que s’han de portar a la deixalleria─ per un altre objecte útil.

Paral·lelament, a la Reparató, celebrada durant tota la setmana, hi han participat una vintena d’establiments reparadors de diferents gremis de la ciutat ─joiers, informàtics, sabaters, etc.─. Aquesta acció ha permès registrar els productes que s’han evitat que es convertissin en residus gràcies a l’activitat comercial d’aquestes botigues.

Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus també s’ha organitzat un tapís col·laboratiu elaborat a partir de la roba que ja no es fa servir i que va portar la ciutadania; diversos ECOtallers en clau de RE i una nova jornada de neteja de l’entorn natural a Can Tiraires. També estan tenint molt bona acollida la recollida de joguines de segona mà en col·laboració amb Creu Roja, batejada amb el nom Encara podem donar molt de joc!, i la campanya Acaba’t el plat a casa, que s’allargaran fins a finals de desembre.