Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

'Els murs de la vergonya' vol conscienciar els rubinencs sobre els diferents tipus de divisions territorials La mostra, que es pot veure fins el 7 de febrer, és una de les accions de sensibilització de la campanya d’emergència per la crisi de les persones refugiades a Europa https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

'Els murs de la vergonya' vol conscienciar els rubinencs sobre els diferents tipus de divisions territorials

La mostra, que es pot veure fins el 7 de febrer, és una de les accions de sensibilització de la campanya d’emergència per la crisi de les persones refugiades a Europa

Els regidors de Cultura i de l’Àrea de Serveis a les Persones, sentint les explicacions d’una de les dinamitzadores de la mostra, Lídia Tovar (foto: Localpres).
Els regidors de Cultura i de l’Àrea de Serveis a les Persones, sentint les explicacions d’una de les dinamitzadores de la mostra, Lídia Tovar (foto: Localpres)

La regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta Garcia, i el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, han inaugurat aquest dimarts l’exposició ‘Els murs de la vergonya: destruïm barreres, construïm pau’. Aquesta és una de les accions de sensibilització que impulsa l’Ajuntament en el marc de la campanya d’emergència per la crisi de les persones refugiades a Europa. La mostra es pot visitar a l'Espai Expositiu Antiga Estació fins el 7 de febrer.

‘Els murs de la vergonya: destruïm barreres, construïm pau’, a càrrec del Grup Eirene, vol posar en qüestió el recurs de la construcció de murs que utilitzen els països més desenvolupats per aturar la immigració il·legal, impedir el terrorisme, actuar com obstacle pels actors d’un conflicte armat o annexar territoris, entre d’altres. En aquest sentit, la mostra vol analitzar els diferents tipus de divisions, així com reflexionar i prendre consciència sobre les seves conseqüències i el significat de mantenir-les. I és que aquests murs són entesos com una forma de separar, marginar i evitar veure i viure la pobresa, la fam i, en definitiva, les desigualtats.

Aquesta és una exposició per treballar conjuntament com a ciutat, nosaltres que som un municipi solidari, que molts rubinencs i rubinenques que ens hem implicat en aquest tema i en molts d’altres per la convivència i pels drets humans”, ha explicat la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones durant la inauguració de la mostra. Marta García ha afegit que “aquesta exposició és una eina per treballar des de les escoles i els instituts per prendre consciència de quins són aquests murs que sovint aixequem per marcar diferències i distàncies. És necessari abordar aquestes qüestions des de ben joves”.

La mostra consta d’un mur amb grafits, una desena de plafons que expliquen la construcció de nou murs arreu del món des de la perspectiva del Nord i les seves conseqüències per la població civil, un mapa digital amb una trentena de murs del món, dues tauletes per deixar impressions sobre l’exposició i una aplicació per investigar més murs.

A la inauguració, que ha tingut lloc aquest dimarts al vespre, també hi han assistit membres del Consell Municipal de Cooperació i de la Comissió per la Crisi de Refugiats. Durant l’acte, el Grup Eirene, responsable de l’exposició, ha dut a terme una dinàmica interactiva per endinsar els assistents en la mostra.

Als matins, l’exposició s’adreça a l’alumnat dels cicles d’Educació Secundària de la ciutat, mentre que a la tarda està oberta a tota la ciutadania.

Més de 200 euros recaptats
Les entitats de lleure educatiu de la ciutat també han contribuït a la campanya d’emergència per la crisi de les persones refugiades a Europa amb el projecte ‘Nadales en clau de solidaritat’. "Fa uns mesos, davant la recent crisi de refugiats, els Agrupaments i Esplais de Rubí vam decidir treballar en equip per posar el nostre granet de sorra en l'acollida dels refugiats a Europa”, expliquen aquests grups en un comunicat.

En el marc d’aquest projecte, aquest conjunt d’entitats van organitzar una cantada solidària de nadales els dies 18, 19 i 20 de desembre sota el lema ‘Tenim veu pels refugiats!’, gràcies a la qual van recollir 227,93 euros. Ara, a través d’aquest mateix comunicat, els impulsors d’aquesta iniciativa han donat les gràcies a tota la gent que hi ha col·laborat: “Us volem agrair a totes i a tots la participació en aquesta acció, tant als infants i joves que vau cantar com als rubinencs i rubinenques que hi vau assistir, tant per sumar-vos a la festa com per contribuir econòmicament”.

Els 227,93 euros recaptats ja han estat ingressats al compte del Fons Català de Cooperació “per tal que puguin ser d'ajuda a les persones refugiades que més ho necessitin”. Les entitats de lleure educatiu de la ciutat acomiaden el comunicat amb aquesta frase d’agraïment: “Gràcies Rubí per la vostra solidaritat! Esperem que continuï creixent”.

Imatges relacionades

'Els murs de la vergonya' es podrà veure fins el proper 7 de febrer (foto: Localpres)
'Els murs de la vergonya' es podrà veure fins el proper 7 de febrer (foto: Localpres)
Aquesta dinàmica és la mateixa que realitza l'alumnat que visita la mostra (foto: Localpres)
Aquesta dinàmica és la mateixa que realitza l'alumnat que visita la mostra (foto: Localpres)
Els dos grups han hagut de construir un mur simbòlic (foto: Localpres)
Els dos grups han hagut de construir un mur simbòlic (foto: Localpres)
Els participants s'han dividit en dos grups, que representaven el Nord i el Sud (foto: Localpres)
Els participants s'han dividit en dos grups, que representaven el Nord i el Sud (foto: Localpres)
Durant la inauguració, els assistents han participat en una dinàmica per endinsar-se a la mostra (foto: Localpres)
Durant la inauguració, els assistents han participat en una dinàmica per endinsar-se a la mostra (foto: Localpres)