Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els municipis de l’Associació de l’Arc Metropolità presenten els seus objectius i àmbits de treball al vicepresident de la Generalitat Durant la trobada amb Jordi Puigneró, s’han tractat temes relacionats amb la mobilitat, les infraestructures i les polítiques d’habitatge https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Els municipis de l’Associació de l’Arc Metropolità presenten els seus objectius i àmbits de treball al vicepresident de la Generalitat

Durant la trobada amb Jordi Puigneró, s’han tractat temes relacionats amb la mobilitat, les infraestructures i les polítiques d’habitatge

L'alcaldessa, saludant el vicepresident de la Generalitat abans d'iniciar la reunió (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig).
L'alcaldessa, saludant el vicepresident de la Generalitat abans d'iniciar la reunió (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig)

Representants de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, encapçalats per l’alcaldessa de Sabadell i presidenta de l’entitat, Marta Farrés, s’han reunit aquest dijous amb el vicepresident del Govern de la Generalitat i responsable de Polítiques Digitals i de Territori, Jordi Puigneró. Durant la trobada, l’Associació ha pogut exposar al vicepresident els seus objectius i àmbits de treball dins la voluntat de reforçar la veu dels municipis de la segona corona en la presa de decisions i en la planificació i desenvolupament tant de la Regió Metropolitana com del conjunt del territori.

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, també ha participat a la trobada, ja que la ciutat és membre de l’Associació de l’Arc Metropolità. "Creiem que ha estat una reunió molt profitosa. Hem pogut exposar les nostres demandes davant d’una nodrida representació política i tècnica dels responsables de la Generalitat, la qual cosa és d’agrair. Per a l’ARC en general és molt important que s’escolti la nostra veu, i especialment per a Rubí, perquè podem reclamar necessitats històriques tant importants com la segona estació dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) a La Llana", ha explicat la rubinenca.

A la reunió també han pres part el secretari general del departament, Ricard Font; el secretari d'Estratègia, Informació i Coordinació Territorial, Xavier Fornells; el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín; la directora de l'Incasòl, Mercè Conesa; el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra; la directora dels Serveis Territorials del departament a Barcelona, Maria Mercè Santmartí; els vicepresidents de l’Associació de l’Arc Metropolità, Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell i Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès. També han participat  David Bote, alcalde de Mataró; Josep Mayoral, alcalde de Granollers; Josep Monràs, alcalde de Mollet; Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, i Lluïsa Melgares, tinenta d’alcalde de Terrassa.

Durant la trobada, s’ha abordat la necessitat d’inversions ferroviàries com també a la xarxa viària que permetin millorar i garantir la mobilitat de persones i mercaderies tant entre els municipis que integren l’arc metropolità com amb els principals centres d’activitat i infraestructures del territori, com serien l’Aeroport del Prat, el Port de Barcelona o les estacions de Sants o la Sagrera.

Així mateix, s’ha posat de manifest la necessitat d’abordar conjuntament polítiques en matèria d’ordenació de sòl i d’habitatge que aportin solucions globals a qüestions com l’envelliment del parc d’habitatges, les tensions socials derivades d’aquesta situació o la necessitat de disposar de pisos a preu assequible amb les condicions d’accessibilitat i eficiència energètica mínimament exigibles.

L’alcaldessa i presidenta de l’Associació de l’Arc Metropolità, Marta Farrés, ha valorat positivament la reunió, afirmant que "per a nosaltres és important presentar-nos conjuntament davant les institucions. Òbviament cada municipi té la seva realitat però hi ha molts àmbits en què les polítiques només tindran sentit i un efecte real en la ciutadania si les abordem de manera coordinada".

Per la seva part, el vicepresident de l’entitat i alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha explicat que "ens semblava que una trobada amb vicepresidència era del tot adient. Com a responsable d’infraestructures i mobilitat, de l’ordenació del territori, lligant-ho a les polítiques d’habitatge i ambientals, o de la digitalització de l’economia, és un interlocutor amb el qual caldrà treballar molt intensament".

I és que, tal com ha afegit el també vicepresident de l’Associació i alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, "són temes que ens afecten a tots i totes, on els municipis de l’Arc Metropolità volem tenir-hi veu i que cal abordar de forma col·lectiva".

 

L’objectiu de l’Associació Arc Metropolità és buscar sinergies

Nascuda al 2021, l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità la conformen Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Mollet del Vallès, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Martorell. L’objectiu de l’entitat és establir una estratègia conjunta i coherent de tot aquest àmbit territorial, així com cercar sinergies i treballar conjuntament per enfortir el territori, garantir una bona qualitat de vida als seus ciutadans i dotar els municipis de bones infraestructures i connexions, tot fent especial atenció en la seva manera de fer a les qüestions ambientals.

Poden sumar-se a l’Associació municipis de més de 25.000 habitants. Els que tenen menys població hi tenen garantida la representació a través del Consells Comarcals, que també s’hi poden integrar. Les comarques dels municipis fundadors sumen 2,9 milions d’habitants.