Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els experts Andrés Di Masso i Sergi Valera analitzen la influència social de l’urbanisme dins la COLOR Week Els especialistes en psicologia social urbana han repassat la relació que s’estableix entre l’espai públic i el benestar de les persones que el fan servir https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els experts Andrés Di Masso i Sergi Valera analitzen la influència social de l’urbanisme dins la COLOR Week

Els especialistes en psicologia social urbana han repassat la relació que s’estableix entre l’espai públic i el benestar de les persones que el fan servir

Andrés Di Masso durant la conferència, que s'ha fet en línia.
Andrés Di Masso durant la conferència, que s'ha fet en línia

Dins la programació de la COLOR Week, aquest dimarts ha tingut lloc la conferència Psicologia social urbana, a càrrec dels professors Andrés Di Masso i Sergi Valera, doctors en Psicologia per la Universitat de Barcelona (UB) i especialistes en psicologia social i ambiental. Els experts han abordat la relació indissoluble que existeix entre l’espai públic i el benestar de les persones i, en conseqüència, la transcendència que té el disseny urbà en l’experiència psicològica.

L’espai urbà no només està fora sinó que també el portem dins. És per això que, quan toquem els espais comuns de la ciutat, estem tocant una cosa valuosa per a la gent que els utilitza”, ha afirmat Di Masso en la part inicial de la conferència. El professor ha assenyalat que, tradicionalment, la gent no ha estat prou conscient de com influïa l’espai públic en el seu benestar. Una tendència que es va veure inesperadament alterada durant el confinament domiciliari, quan la ciutadania va començar a veure l’espai públic com un refugi exterior i va sentir la necessitat de traslladar algunes de les seves funcions a balcons i terrasses.

Durant la xerrada, s’han apuntat algunes de les característiques que garanteixen el bon funcionament dels espais públics. Segons ha resumit Di Masso, “són aquells que cobreixen necessitats bàsiques, que permeten satisfer desitjos i preferències de les persones d’un determinat entorn, i que també ajuden a conquerir drets fonamentals”. Sergi Valera ha afegit la diferenciació entre espais sociòpets, capaços d’aglutinar la gent, i espais sociòfugs que l’expulsen. En relació a això, ha explicat: “Moltes vegades el que fa que un espai sigui atractiu no només és el disseny sinó com la gent li donem significat. Tot i això, sí que hi ha elements de disseny que faciliten o impedeixen determinades activitats”. Per a Valera, l’èxit d’un espai públic ve marcat per la seva diversitat: “Com qualsevol ecosistema, ha de tenir un determinat nivell de complexitat. Un espai divers és aquell on passen coses i on es generen unes dinàmiques potents. Aquesta diversitat ha de ser d’usos i d’usuaris. Si la societat és diversa, l’espai públic també ho ha de ser”.

Els dos especialistes en psicologia urbana han recopilat alguns dels aspectes que acaben influint en l’acceptació dels espais públics. Di Masso ha explicat, per exemple, que aquells indrets que incorporen elements de misteri, incongruents amb el seu entorn, atrauen les persones perquè les animen a explorar. També ha defensat que no es pot aconseguir un bon espai públic si no existeix certa tolerància al desordre urbà i es renuncia al control total, i que és important apostar per un urbanisme inclusiu, que no posi més dificultats a les persones vulnerables i que garanteixi el dret a la ciutat de tothom.

L’expert també ha dit que no hi ha una fórmula universal per fer espais atractius ja que la realitat és complexa. Di Masso ho ha exemplificat parlant d’aquells llocs que no són concorreguts per les majories perquè els hi causen temors però que, gràcies a això, es converteixen en espais de benestar per a grups minoritaris. El professor també s’ha referit a l’altre extrem, indrets que “moren d’èxit” perquè, en incloure elements atractius per a molta gent, s’hi produeix una gran intensitat d’usos que acaba generant conflicte entre les persones.

La conferència de Di Masso i Valera també ha tractat altres qüestions, com la importància de la participació de la ciutadania en el disseny dels espais públics, la relació que existeix entre l’urbanisme i la seguretat, o el paper que pot tenir l’art públic en la generació de sentiments de pertinença.