Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Els déus egipcis" es traslladen al Museu Municipal Castell (MMUC) fins a finals de juliol L’exposició, realitzada conjuntament amb el Museu Egipci de Barcelona, conté una selecció de làmines on es mostren diferents temples, que mai fins ara havien estat exposades https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

"Els déus egipcis" es traslladen al Museu Municipal Castell (MMUC) fins a finals de juliol

L’exposició, realitzada conjuntament amb el Museu Egipci de Barcelona, conté una selecció de làmines on es mostren diferents temples, que mai fins ara havien estat exposades

Luis Gonzálvez, Moisés Rodríguez i Joan Gallisà, conversant durant la inauguració de l’exposició (foto: Localpres).
Luis Gonzálvez, Moisés Rodríguez i Joan Gallisà, conversant durant la inauguració de l’exposició (foto: Localpres)

El Museu Municipal Castell (MMUC) de Rubí acull, fins al proper 23 de juliol, l’exposició Els déus egipcis. La mostra, realitzada conjuntament amb el Museu Egipci de Barcelona. Fundació Jordi Clos, està integrada per una selecció de 22 làmines fotogràfiques procedents de l’obra L’architecture et la décoration dans l’ancienne Égypte ─que s’exposen per primera vegada─ i per una cinquantena de peces originals que abracen un ampli període de 3.000 anys, des de la gènesi del Panteó fins a l’època romana.

Una de les característiques de la religió egípcia és la gran quantitat de déus que la componen. Ja sigui en les representacions parietals de temples i tombes o en la superfície d'objectes de tot tipus, noms i imatges divines apareixen amb freqüència: d'aspecte humà masculí o femení, animal o mixt (cos humà i cap animal o viceversa); individualitzats o associats per parelles, tríades o grups més amplis en funció de les seves relacions mitològiques; entitats divines que evoquen elements de la naturalesa (el sol, el riu Nil, la vegetació, etc.) o conceptes i sentiments humans (amor, odi, bellesa, ordre, caos, etc.), i déus vinculats a activitats concretes (agricultura, caça, guerra, el part, rituals funeraris, etc.).

L’univers dels déus egipcis és complex i misteriós i, alhora, atractiu i útil per poder entendre una gran part del sentiment religiós de l’ésser humà. L’exposició està dividia en 10 àmbits, entre els quals destaquen El riu Nil i el sol: fonts de tota vida, Les famílies de déus: les tríades, Els déus funeraris, Els éssers humans divinitzats i Els protectors de dones i nens.

Peces originals
La mostra conté una selecció de 22 de les 300 làmines fotogràfiques procedents de l’obra L’architecture et la décoration dans l’ancienne Égypte (Paris, 1920-1924), realitzada per l’egiptòleg Gustav Jequier i el fotògraf V. De Mestral-Combremont, que mai fins ara havien estat exposades.

També s’hi exposen tot un seguit de peces originals, maquetes i reproduccions que ajuden a entendre la cultura i la religió d'aquesta civilització. Entre la cinquantena de peces originals que integren aquesta mostra, destaquen una coberta de taüt de fusta estucada i pintada del Període Ptolemaic (304-30 aC), muntada en un espai del Castell que imita l’hipotètic interior d’una tomba; i el rostre de Khepri, procedent de la coberta d’un taüt de la Baixa Època (715-332 aC).

El regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, ha agraït al Museu Egipci de Barcelona l’oportunitat de poder comptar a Rubí amb una exposició de tant interès i valor: “Avui és un dia molt especial per Rubí i pel Museu Municipal Castell. Fa goig poder gaudir d’aquesta exposició, és un plaer i un privilegi tenir-la a la ciutat”. El regidor també ha recordat que “aquest és el segon cop en poc temps que podem gaudir a la ciutat d’una producció del Museu Egipci ─l’any 2011 vam acollir una mostra dedicada a Tutankamón─ i no puc fer altra cosa que agrair aquest gest de confiança i animar tots els rubinencs i rubinenques a no desaprofitar aquest luxe”.

Durant la inauguració de la mostra, que ha tingut lloc aquest dijous, el conservador del Museu Egipci de Barcelona, Luis Gonzálvez, ha comentat que els Déus d’Egipte és una “temàtica molt complexa. Parlem de 3.000 anys d’història i de prop d’un miler de diferents déus documentats al Panteó egipci”. L’egiptòleg, en el marc de la seva intervenció, ha repassat els diferents àmbits en què es divideix la mostra i ha explicat diverses curiositats derivades de la cultura egípcia, com ara l’origen del nom de l’illa d’Eivissa, molt lligat al déu Bes.

Els déus egipcis es pot visitar al Museu Municipal Castell (MMUC) fins al 23 de juliol. 

Imatges relacionades

La mostra conté una selecció de 22 làmines fotogràfiques que mai fins ara havien estat exposades (foto: Localpres)
La mostra conté una selecció de 22 làmines fotogràfiques que mai fins ara havien estat exposades (foto: Localpres)
Una altra de les peces estrella de l'exposició és el rostre de Khepri, procedent de la coberta d’un taüt de la Baixa Època (foto: Localpres)
Una altra de les peces estrella de l'exposició és el rostre de Khepri, procedent de la coberta d’un taüt de la Baixa Època (foto: Localpres)
Aquesta coberta de taüt, del Període Ptolemaic, s'ha muntat en un espai que imita l’hipotètic interior d’una tomba (foto: Localpres)
Aquesta coberta de taüt, del Període Ptolemaic, s'ha muntat en un espai que imita l’hipotètic interior d’una tomba (foto: Localpres)