Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El veïnat posa en comú les conclusions del projecte “Conviure a les comunitats de Les Torres” La iniciativa s’ha donat a conèixer coincidint amb una jornada participativa organitzada amb motiu del Dia Universal dels Drets de la Infància https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El veïnat posa en comú les conclusions del projecte “Conviure a les comunitats de Les Torres”

La iniciativa s’ha donat a conèixer coincidint amb una jornada participativa organitzada amb motiu del Dia Universal dels Drets de la Infància

Els propis veïns i veïnes han explicat a la gent del barri les conclusions del projecte “Conviure a les comunitats de Les Torres” (foto: Ajuntament de Rubí).
Els propis veïns i veïnes han explicat a la gent del barri les conclusions del projecte “Conviure a les comunitats de Les Torres” (foto: Ajuntament de Rubí)

El barri de Les Torres ha acollit aquest dissabte una jornada participativa emmarcada en la celebració del Dia Universal dels Drets de la Infància, que es commemora el 20 de novembre. La proposta, organitzada per l’Ajuntament i l’associació de veïns de la zona, ha reunit un gran nombre de famílies a la plaça de la Constitució.

Durant el matí, els infants han pogut gaudir de tallers de cuina saludable, maquillatge de fantasia i matemàtiques. La jornada lúdica s’ha completat amb menjar, música i balls típics del Senegal aportats per l’Associació Mandegane, i amb un mercat de segona mà promogut pel propi veïnat.

Aprofitant la celebració de les activitats del Dia Universal dels Drets de la Infància, els veïns i veïnes del barri han pogut conèixer les conclusions del projecte municipal Conviure a les comunitats de Les Torres, del qual han estat partícips. Els propis integrants del grup motor han estat els responsables d’explicar la iniciativa a les persones que s’hi acostaven amb el suport d’uns plafons informatius. A més, s’ha muntat un photocall on la gent del barri podia fer-se fotos que després s’enganxaven en un panell i s’enllaçaven amb fils de llana, amb la intenció de fer visibles les connexions entre persones.

Un espai d’apoderament veïnal
Conviure a les comunitats de Les Torres és un projecte impulsat per l’Ajuntament amb el suport de la Diputació de Barcelona. Després de detectar, en el marc de la Mesa pel Dret a l’Habitatge, tot un seguit de conflictes de convivència a les comunitats de veïns, el consistori va plantejar-se l’elaboració d’una guia que facilités eines per a la prevenció i millora d’aquestes incidències. La idea era abordar aquesta qüestió des d’una perspectiva comunitària, implicant el propi veïnat en la diagnosi de la situació i la proposta de solucions.

El Consistori va optar per iniciar aquest projecte de manera pilot a Les Torres amb la intenció que, si els resultats eren bons, es pogués implementar a la resta de barris de la ciutat. El treball realitzat durant aquest any ha implicat tècnics municipals, Policia Local, agents significatius del territori com l’Escola Montessori, i els propis veïns i veïnes. La participació de totes aquestes veus ha permès generar un espai de reflexió i debat sobre les relacions que s’estableixen entre el veïnat d’aquesta zona. Així ha sorgit la proposta d’establir un procés de benvinguda adreçat als nous residents, en què siguin els propis veïns i veïnes els encarregats de l’acollida, així com l’edició d’algun tipus de material que serveixi com a carta de presentació del barri per a aquestes persones nouvingudes, amb informació essencial sobre Les Torres i una explicació gràfica de les normes bàsiques de convivència de les comunitats.