Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El setmanari rubinenc "Endavant" s’ha digitalitzat i es pot consultar en línia a la plataforma Trencadís La col·laboració de l’Arxiu Municipal i de la Biblioteca Mestre Martí Tauler ha possibilitat que aquesta publicació, de rellevància històrica, estigui a l’abast de tothom https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El setmanari rubinenc "Endavant" s’ha digitalitzat i es pot consultar en línia a la plataforma Trencadís

La col·laboració de l’Arxiu Municipal i de la Biblioteca Mestre Martí Tauler ha possibilitat que aquesta publicació, de rellevància històrica, estigui a l’abast de tothom

Capçalera del 1r número del setmanari “Endavant” (foto: Ajuntament de Rubí).
Capçalera del 1r número del setmanari “Endavant” (foto: Ajuntament de Rubí)

Els antics exemplars del setmanari rubinenc Endavant: portaveu dels Pomells de Joventut de Rubí ja estan a l’abast de tota la ciutadania a través de la plataforma Trencadís del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Això ha estat possible gràcies a la tasca duta a terme per l’Arxiu Municipal de Rubí i la Biblioteca Mestre Martí Tauler, que han col·laborat a l’hora de digitalitzar aquesta publicació amb la voluntat de difondre i alhora preservar aquest fons documental.

La plataforma Trencadís proporciona accés lliure i gratuït als documents digitalitzats de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Es tracta de material d’interès públic de diferents ciutats de la demarcació de Barcelona que inclou, entre d’altres, fotografies antigues, cartells, revistes, llibres i programes de Festa Major. La seva digitalització en garanteix la preservació, sobretot en el cas d’aquells documents antics que tenen un estat físic delicat.

A banda d’Endavant: portaveu dels Pomells de Joventut de Rubí, en aquesta plataforma digital també s’hi poden consultar, des de fa anys, altres publicacions periòdiques rubinenques ja desaparegudes, com ara Rubricata i El Bullidor, o la publicació Dones i indústria tèxtil.

 

Publicació de rellevància històrica

Endavant: portaveu dels Pomells de Joventut de Rubí va ser, com el seu propi nom indica, el setmanari portaveu dels Pomells de Joventut de Rubí. Aquesta associació, constituïda a Rubí el 8 de maig del 1921 sota l’impuls de mossèn Guardiet, no era estrictament local, ja que va ser un moviment d’abast català de caire catòlic i catalanista.

La redacció i l’administració del setmanari era al Casal Popular. Es va publicar des del desembre del 1921 fins que va ser confiscada el juliol del 1936 amb l’adveniment de la Guerra Civil. Per tant, el contingut és d’interès històric per a la ciutat de Rubí, però també pot ser-ho per a Catalunya en general, ja que abasta un període de temps convuls entre la dictadura de Primo de Rivera i l’època que precedeix a la Guerra Civil espanyola, amb tots els conflictes socials que se’n van derivar.

Objectius de Desenvolupament sostenible