Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Servei de Rehabilitació Comunitària celebra el seu 20è aniversari A l’acte commemoratiu celebrat aquest dijous, gestors i professionals han reivindicat la importància de treballar en xarxa per prevenir i facilitar la rehabilitació de les persones amb problemes de salut mental https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Servei de Rehabilitació Comunitària celebra el seu 20è aniversari

A l’acte commemoratiu celebrat aquest dijous, gestors i professionals han reivindicat la importància de treballar en xarxa per prevenir i facilitar la rehabilitació de les persones amb problemes de salut mental

Marta García, amb Eusebi Cima, Cristina Molina i Vicenç Vallès (foto: Ajuntament - Lali Álvarez) .
Marta García, amb Eusebi Cima, Cristina Molina i Vicenç Vallès (foto: Ajuntament - Lali Álvarez)

El Servei de Rehabilitació de Comunitària de Rubí, Castellbisbal i Sant Cugat organitza aquest dijous diverses activitats per commemorar el seu 20è aniversari. La jornada s’ha iniciat aquest matí amb una benvinguda a càrrec de Liana Vehil, coordinadora del servei; Vicenç Vallès, director de l’Àmbit d’Atenció a la Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa; Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut; i Marta García, regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones. A continuació, s’han celebrat dues taules rodones al voltant de la detecció i prevenció dels trastorns mentals i de la participació en comunitat on s’han donat cita diversos professionals de l’àmbit de la salut i dels serveis socials, entre d’altres. Les activitats es clouran a la tarda amb el lliurament dels premis del concurs de fotografia i l’actuació de la Coral Renaixença.

El Servei de Rehabilitació Comunitària va néixer el 1998 sota l’impuls de l’Ajuntament de Rubí i integrat al Centre d’Orientació Sanitària Ferran Salsas i Roig. El 2011, va passar a mans del Consorci Sanitari de Terrassa, convertint-se així en un recurs plenament coordinat amb la resta de serveis assistencials de la Xarxa de Salut Mental. El seu objectiu és la recuperació de les persones que pateixen un trastorn mental greu en estreta col·laboració amb aquestes, els seus familiars i la comunitat, a través d’una atenció personalitzada i sense perdre de vista la prevenció.

A la jornada d’aquest dijous, s’ha evidenciat la importància que té el treball en xarxa a l’hora d’abordar les problemàtiques relacionades amb la salut mental i la bona feina que ha desenvolupat en aquest sentit el Servei de Rehabilitació Comunitària de Rubí, Castellbisbal i Sant Cugat. Tal com ha destacat Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, aquest va ser un projecte pioner pel seu enfocament comunitari, sempre orientat a la recuperació de l’usuari: “Les persones amb problemes de salut mental sovint els viuen com un trencament en el seu projecte de vida. Hem de lluitar per millorar les capacitats d’aquestes persones i que tinguin una vida el més autònoma possible”. Vicenç Vallès, director de l’Àmbit d’Atenció a la Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa, també ha elogiat la contribució d’aquest servei a la xarxa de recursos relacionats amb la salut mental:  “Tenim un equip de professionals d’una altíssima qualitat, molt cohesionat, amb molta creativitat, capacitat de treball i coneixement de la necessitat d’aquestes persones. El Consorci Sanitari de Terrassa s’ha beneficiat molt de la incorporació d’aquest recurs”.

Durant la presentació, també s’ha parlat dels reptes que ha d’afrontar el Servei de Rehabilitació Comunitària. Segons la seva coordinadora, Liana Vehils, aquests passen per “consolidar la feina de prevenció centrada en els joves i apropar-se més als municipis als quals dona servei”, atenent al fort increment demogràfic que han experimentat en aquests vint anys. De la seva banda, la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, ha posat l’èmfasi en la necessitat de seguir treballant per acabar amb l’estigma que pateixen les persones amb problemes de salut mental: “Cal fer pedagogia entre la ciutadania. Sovint aquest col·lectiu pateix apriorismes i prejudicis que hem de poder combatre des de tots els àmbits de l’atenció a les persones”. La representant municipal també ha expressat la voluntat de l’Ajuntament de continuar fent costat al servei en la tasca de recuperació de les persones afectades per trastorns mentals. En aquest sentit, García ha avançat que el Consell de Salut, creat recentment, tindrà molt en compte la veu d’aquest col·lectiu i que també es farà una feina intensa centrada en els joves, tal com marca el nou Pla local de Joventut. De la mateixa manera, la regidora ha fet valer la feina que es realitza des de fa anys des de l’Oficina Tècnica Laboral de Rubí Forma, pel que fa a la inserció laboral de les persones amb problemes de salut mental, i des dels Serveis Socials municipals.