Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Servei d’Habitatge treballarà per desenvolupar noves formes d’accés a l’habitatge a Rubí La primera trobada del cicle “Parlem d’habitatge!” ha presentat exemples innovadors de lloguer, masoveria urbana i habitatge cooperatiu https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Servei d’Habitatge treballarà per desenvolupar noves formes d’accés a l’habitatge a Rubí

La primera trobada del cicle “Parlem d’habitatge!” ha presentat exemples innovadors de lloguer, masoveria urbana i habitatge cooperatiu

La regidora Ànnia García Moreno, durant la presentació de la primera trobada del cicle “Parlem d’habitatge!” (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La regidora Ànnia García Moreno, durant la presentació de la primera trobada del cicle “Parlem d’habitatge!” (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

La primera trobada del cicle d’activitats Parlem d’habitatge!, organitzat per l’Ajuntament de Rubí, ha servit per exposar i debatre sobre models alternatius d’accés i tinença de l’habitatge. La jornada, celebrada aquesta setmana, ha donat a conèixer noves possibilitats de promoció del lloguer assequible, així com projectes de masoveria urbana i d’habitatge cooperatiu que ja s’estan aplicant amb èxit en altres municipis.

La regidora d’Habitatge, Ànnia García Moreno, ha emmarcat el cicle Parlem d’habitatge! en els compromisos adoptats dins el Pla local d’habitatge 2021-2027 amb l’objectiu de generar un vincle entre d’administració i la ciutadania en l’àmbit de l’habitatge. “Aquesta primera jornada ens ha permès abordar opcions alternatives d’accés a l’habitatge que també ens agradaria explorar a Rubí, amb la voluntat de seguir treballant per garantir el dret essencial a una llar digna”, ha dit la regidora.

García Moreno ha aprofitat la coincidència de la trobada amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones per fer visible la desigualtat de gènere que també es dona en l’àmbit de l’habitatge. Entre d’altres dades, ha destacat que el 80% de les llars monoparentals a Rubí estan integrades per mares amb fills/es i que hi ha una notable diferència d’ingressos entre les dones i els homes inscrits al Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial: mentre elles tenen una mitjana d’ingressos de 24.449 €, els homes la tenen de 37.640 €.

   

Aprenent d’altres experiències

La sessió d’aquesta setmana ha començat tractant diferents vies de lloguer assequible. En aquest primer bloc, Carme Arcarazo Sempere, portaveu del Sindicat de Llogateres, hi ha exposat la problemàtica del lloguer, amb preus a l’alça i una desprotecció de la persona llogatera envers la propietària; i ha defensat la regulació de les rendes com a eina per revertir aquesta situació. Júlia Sánchez Riera, tècnica de l’Ajuntament de Mataró, ha presentat el projecte desenvolupat per aquest consistori amb l’objectiu de dinamitzar el parc de pisos buits de petits propietaris i contrarestar l’increment dels preus de lloguer al municipi. Finalment, Lluis Ferrer, tècnic de Bloc Cooperatiu, ha explicat el funcionament d’aquesta cooperativa, formada tant per persones propietàries com llogateres i que busca facilitar l’accés a un habitatge digne a aquella ciutadania que hi té més dificultats. Durant aquesta primera part de la jornada, s’ha evidenciat la contradicció que existeix en el fet que l’habitatge sigui un bé comercial i, alhora, un dret bàsic.

La sessió també ha acostat a les persones assistents l’opció de la masoveria urbana. Helena Trias Prats, arquitecta de Celobert, ha explicat en què consisteix aquest model d’accés a l’habitatge i com s’està implementant a la comarca de l’Osona. De la seva banda, Tamara Mateo i Sergi Rodríguez, masoveres de Ca n’Amell, han explicat la seva experiència personal en una masia que pertany a una residència de gent gran, cosa que els ha permès establir una xarxa tant amb les persones d’aquest equipament com amb la gent del barri.

En l’últim bloc de la jornada, s’ha parlat d’habitatge cooperatiu. Yabel Pérez Moreno, tècnic d’impuls de nous projectes de Sostre Cívic, ha detallat en què consisteix i com es legisla, i els diferents sistemes que té una cooperativa per construir o rehabilitar, des de la cessió de l’ús del sòl per part de les administracions a la compra directa de l’espai. A continuació, Xavier Anzano Bergua, director d’Habitatge de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, ha exposat les dificultats que han d’afrontar les administracions a l’hora de mobilitzar i retenir el parc públic existent, així com l’experiència del seu municipi en l’impuls d’una cooperativa d’habitatge que fa funcions de promotora però que també acompanya i assessora les persones llogateres.

La primera trobada de Parlem d’habitatge! s’ha tancat amb un debat en què s’ha assenyalat la necessitat de teixir aliances fortes entre l’administració i el sector privat per incrementar el parc d’habitatges de lloguer assequible. També s’ha apuntat la conveniència de replantejar la relació de la ciutadania amb els habitatges per tal que prosperin fórmules que ara per ara són minoritàries. Un camí en què, segons ha remarcat la regidora Ànnia García Moreno, l’Ajuntament vol acompanyar la ciutadania i les entitats.

Objectius de Desenvolupament sostenible