Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El regidor de Medi Ambient convida la ciutadania a gaudir dels actes del Dia de la Terra Dissabte arrenquen les activitats per commemorar aquesta data a la ciutat, amb les quals es vol reforçar el vincle dels rubinencs amb el seu entorn natural https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El regidor de Medi Ambient convida la ciutadania a gaudir dels actes del Dia de la Terra

Dissabte arrenquen les activitats per commemorar aquesta data a la ciutat, amb les quals es vol reforçar el vincle dels rubinencs amb el seu entorn natural

Pallarès, Rodríguez i Coscollola, durant la presentació dels actes del Dia de la Terra al torrent de les Abelles (foto: Localpres).
Pallarès, Rodríguez i Coscollola, durant la presentació dels actes del Dia de la Terra al torrent de les Abelles (foto: Localpres)

El regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, ha presentat aquest dilluns els actes organitzats a la ciutat en el marc de la 3a edició del Dia de la Terra, que tindran lloc entre el 16 i el 30 d’abril. Es tracta d’un esdeveniment que se celebra el 22 d’abril a nivell mundial amb l’objectiu d’informar, educar i sensibilitzar la població sobre diferents qüestions relacionades amb el medi ambient. 

Amb la celebració del Dia de la Terra, l’Ajuntament vol reforçar el vincle de la ciutadania amb el seu entorn natural, tot promovent que es visualitzi la ciutat més enllà d’una àrea urbana i industrial. “Rubí és una ciutat principalment industrial, però molt afavorida pel medi natural”, ha explicat el regidor. I és que Rubí ha tingut ─i encara té─ una relació molt estreta amb la natura, compta encara amb grans superfícies agrícoles i boscos i disposa de molts espais de gran interès natural.

Una de les activitats més destacades serà, novament, la Fira del Dia de la Terra, que tindrà lloc aquest dissabte de 10 a 14 h a diferents punts del centre de la ciutat i “en la qual hi col·laboren més de trenta persones i entitats. En aquest sentit, pensem que és una festa del tot ciutadana, una festa per posar en comú què podem fer per millorar la gestió i selecció de residus, així com la seva reutilització i recuperació”, ha assegurat Moisés Rodríguez. Durant tota la jornada de dissabte, la ciutadania podrà gaudir de diverses activitats gratuïtes relacionades amb l’entorn natural de la ciutat: tallers de cuina d’aprofitament, dansa, una mostra de productors locals i maquinària agrícola, activitats infantils o un concurs fotogràfic, entre d’altres.

Al marge de la fira, fins el 30 d’abril s’han organitzat moltes altres activitats a la ciutat. Destaquen una jornada de natura que tindrà lloc al torrent de les Abelles i que inclourà un anellament d’ocells, una neteja de l’entorn natural i l’activitat Art Natura; un taller d’hort ecològic de terrassa i balcó; una nova activitat d’hort en família a càrrec de l’Associació Ecobòdum, entitat que convidarà els rubinencs a fer de pagesos durant una tarda i plantar un tros del seu hort; noves visites guiades a les masies de Rubí o un curs de cuina a peu d’hort, orientat a treballar l’aprofitament alimentari amb els productes de l’hort, entre d’altres activitats. “Són un munt d’activitats relacionades amb l’estima a la terra, el conèixer l’entorn natural de la ciutat i fer créixer la sensibilitat medi ambiental de la ciutadania a favor de l’aprofitament i la prevenció de residus i de la seva correcta selecció”, ha explicat el cap del servei de Gestió de Residus, Eduard Pallarès.

Millora de la prevenció i la gestió dels residus
El Servei Educatiu de Residus (SER) organitza multitud d’accions i activitats durant tot l’any amb diversos objectius: prevenir la generació de residus i fomentar el consum responsable, incentivar la reutilització i la reparació i millorar la gestió i separació de les deixalles. Segons el regidor de Medi Ambient, “Rubí, seguint la tendència generalitzada a la comarca, presenta unes dades de recollida de residus no gaire satisfactòries, que ens han fet reflexionar sobre la necessitat d’incidir encara més en la millora de la recollida selectiva i en el fet que la recuperació dels residus sigui més productiva i profitosa. Ara estem licitant el nou contracte de la gestió de residus i la neteja viària, el contracte més important de l’Ajuntament, que inclourà millores en el servei”. Per la seva banda, la cap del servei de Medi Ambient, Coral Coscollola, ha explicat que “aquest any hem vist com a Rubí, igual que a d’altres ciutats de la comarca, ha baixat la taxa de reciclatge i volem fer campanyes per revertir aquesta tendència”.

A banda dels actes del Dia de la Terra, enguany s’han organitzat altres activitats de prevenció de residus i consum responsable, com ara el projecte de prevenció del malbaratament alimentari Fem un bon ús alimentari ─que inclou cursos de cuina, l’actualització del receptari de recapte, la distribució de la guia de prevenció de residus alimentaris o la col·laboració amb el projecte Recooperem del Consorci de Residus del Vallès Occidental─, activitats relacionades amb el compostatge; altres accions vinculades als residus que es generen durant el Nadal; o l’oferta de recursos perquè les festes de la ciutat siguin sostenibles ─vaixella compostable, nova imatge per identificar que el got compostable s’ha de llançar a l’orgànica, etc─.

En l’àmbit de la reutilització i la reparació, s’ha iniciat una nova activitat batejada amb el nom de Dimecres Manetes, s’han organitzat nous EcoTallers en Clau de RE i se celebren efemèrides com el Dia Mundial del Medi Ambient o la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Pel que fa a la millora de la gestió i separació dels residus, s’impulsarà una campanya global per a la promoció de la correcta selecció de residus. Aquesta campanya es planteja a partir de diferents monogràfics centrats en cadascuna de les fraccions de residus ─vidre, orgànica, envasos, paper i cartró, residus especials, esporga i mobles i trastos vells─. Paral·lelament, també s’ha posat en marxa el projecte Residus al medi. I és que el consistori ha detectat que les ubicacions per a la recollida selectiva de residus a les urbanitzacions són sovint un espai on la ciutadania deixa residus abandonats, molts d’ells de grans dimensions que requereixen una recollida especial ─esporga, mobles i trastos vells─. “Tenim moltes queixes dels veïns de les urbanitzacions relacionades amb el fet que els contenidors estan molt bruts i que s’aboquen voluminosos allà on no toca. Intentarem comunicar a la ciutadania com ha de fer correctament aquesta selecció”, ha comentat Coscollola. En aquest sentit, la cap del servei de Medi Ambient ha recordat que l’Ajuntament posa a disposició dels rubinencs i les rubinenques un telèfon d’atenció a la ciutadania, el Telèfon Verd, on es pot concertar la recollida d’aquests objectes voluminosos de manera gratuïta.