Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El reciclatge de l’oli protagonitza la Setmana Europea de la Prevenció de Residus d’enguany a Rubí Entre el 17 i el 25 de novembre s’han programat una trentena d’activitats a la ciutat, que tenen com a denominador comú la reducció de la generació de deixalles https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El reciclatge de l’oli protagonitza la Setmana Europea de la Prevenció de Residus d’enguany a Rubí

Entre el 17 i el 25 de novembre s’han programat una trentena d’activitats a la ciutat, que tenen com a denominador comú la reducció de la generació de deixalles

El programa d’activitats és molt complert i inclou des d’exposicions fins a tallers i cursos.
El programa d’activitats és molt complert i inclou des d’exposicions fins a tallers i cursos

L’Ajuntament de Rubí se suma un any més a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que aquest any se celebra del 17 al 25 de novembre sota el tema Reduïm els perillosos. Durant aquests dies, s’organitzaran a la ciutat prop d’una trentena d’activitats de sensibilització que tenen per objectiu fer-nos conscients que convivim amb grans quantitats de residus perillosos per al medi ambient i per a la nostra salut.

Un residu quotidià i considerat perillós és l’oli de cuina usat. Cada litre d’oli pot arribar a contaminar 10.000 litres d’aigua. “Per això és important no llençar-lo per l’aigüera, una acció que es fa a moltes llars i que cal evitar”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez. Aquest dilluns justament s’ha presentat la campanya de sensibilització ambiental Excuses o separes que impulsa el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, en col·laboració amb els municipis de la comarca. Un dels elements en què s’incidirà és precisament l’oli de cuina. I és que quan llencem l’oli a l’aigüera alterem l’oxigenació de l’aigua i l’entrada de rajos solars, perjudicant els éssers vius que habiten rius i mars; provoquem greus problemes a les canonades, col·lectors i a les plantes depuradores d’aigua; i perdem un recurs, ja que aquest oli es podria convertir en biodièsel i glicerina, que són la base per fabricar pinsos, sabó i productes de cosmètica.

Una trentena d’activitats durant tota la setmana
Les activitats arrencaran dissabte 17 de novembre amb La Gran Acció. Entre les 10.30 i les 14 h, la plaça del Doctor Guardiet i el carrer Montserrat acolliran diferents activitats. Algunes ja són clàssics de la Setmana, com el Refira’t ─un mercat de segona mà─, la Trocalleria ─hi podreu portar objectes en bon estat que ja no necessiteu i els podreu intercanviar per altres que hauran donat altres ciutadans─, una sessió especial del Dimecres manetes al carrer o la proposta Encara podem donar molt de joc! ─donacions de joguines en bon estat a l’entitat Asav─. D’altres, són novetats d’aquesta edició, com un taller de bosses sostenibles fetes a partir de samarretes reutilitzades; una exposició sobre els tòxics a la llar ─coneix quins tens a casa i quines alternatives hi ha─; la proposta Taules de sons ─olles i cassoles convertides en instruments─; o l’activitat Els contaminants de l’aigua han begut oli ─un tast d’aigua i activitat infantil─, entre d’altres.

Durant tota la setmana, la ciutadania podrà gaudir d’altres propostes amb el concepte de la prevenció dels residus perillosos com a eix principal.

Així, s’han programat diversos d’Ecotallers en clau de re (20, 21 i 24 de novembre) que, entre d’altres, mostraran als participants com reparar mòbils i tauletes. I també s’ha organitzat una nova jornada de neteja de l’entorn natural a l’era de Ca n’Oriol (18 de novembre) i una visita a la planta de preparació per a la reutilització tèxtil de l’Ametlla del Vallès (22 de novembre), entre d’altres.

Tots els detalls de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es poden consultar al web de l’Ajuntament. Cal tenir en compte que algunes activitats requereixen inscripció prèvia.