Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El prototip d’edifici 'Ressò' participa a l’exposició 'Pis pilot' del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona Es tracta d’una edificació solar autosuficient i sostenible per a la rehabilitació social, que es construirà a la urbanització de Sant Muç de Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El prototip d’edifici 'Ressò' participa a l’exposició 'Pis pilot' del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Es tracta d’una edificació solar autosuficient i sostenible per a la rehabilitació social, que es construirà a la urbanització de Sant Muç de Rubí

'Ressò', un prototip d’edifici solar autosuficient i sostenible per a la rehabilitació social, es construirà a Sant Muç (foto: ETSAV).
'Ressò', un prototip d’edifici solar autosuficient i sostenible per a la rehabilitació social, es construirà a Sant Muç (foto: ETSAV)

Alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) mostren el prototip d’edifici Ressò a l’exposició Pis pilot, que es podrà veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) del 4 de juny al 25 d’octubre. Ressò, una edificació solar autosuficient i sostenible per a la rehabilitació social, properament es construirà a la urbanització de Sant Muç de Rubí.

Pis pilot és una exposició centrada en la reflexió al voltant de l’habitatge. El seu principal objectiu és el desenvolupament de propostes que donin resposta als reptes de l’habitatge i la seva relació amb l’espai públic a escala global mitjançant la selecció de dos contextos concrets, les dues ciutats protagonistes: Barcelona i Medellín (Colòmbia).

La mostra s’estructura en tres parts: El problema de l’habitatge, on es presenten els principals reptes que hi ha actualment al voltant d’aquesta temàtica; L’habitatge com a solució, on es mostren les millors respostes de les persones i col·lectius que s’han significat per abordar la qüestió de l’habitatge des dels camps acadèmic, administratiu, econòmic, artístic i de l’activisme; i Reformar, cohabitar, cooperar, un espai de discussió que serveixi d’estímul per donar continuïtat a aquest procés.

L’ETSAV presenta el prototip d’edifici Ressò com a mostra d’edificació solar autosuficient i sostenible per a la rehabilitació social. Es tracta d'un habitatge de 150 m2 i 6 metres d’alçada que es basa en una infraestructura col·lectiva i un espai comunitari per catalitzar un procés de rehabilitació social i urbana. Amb l'objectiu de donar resposta al context de crisi econòmica, social i mediambiental actual, l’equip de l’ETSAV ha creat un prototip d'arquitectura sostenible que fomenta la rehabilitació social i energètica dels habitatges i fa replantejar-se la manera d’habitar de les persones. Ressò pretén millorar socialment i energèticament la urbanització de Sant Muç de Rubí, que acollirà aquest edifici per donar servei al veïnat (el podran utilitzar per dur a terme tasques domèstiques, com ara cuinar i rentar la roba, i d’altres activitats diverses, com si fos un centre cívic).

Pis pilot es podrà veure a Barcelona fins el 25 d’octubre i, en paral·lel, a la ciutat colombiana de Medellín, entre el 24 de juny i el 20 de setembre. 

Un edifici premiat
El prototip Ressò ha guanyat diversos premis, entre ells, el primer premi d'Innovació, el primer premi d’Arquitectura i el tercer premi d’Urbanisme i Societat al Solar Decathlon Europe 2014. 

L’equip de l’ETSAV també va rebre una menció d’honor a la competició de projectes universitaris del World Sustainable Building 2014 (WSB14).