Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte Rubí Brilla inspira el manifest 'Municipis sostenibles' per aconseguir un canvi de model energètic a nivell local Qualsevol partit polític que es presenti a les eleccions del 24 de maig pot signar el document i adoptar els compromisos que hi figuren https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El projecte Rubí Brilla inspira el manifest 'Municipis sostenibles' per aconseguir un canvi de model energètic a nivell local

Qualsevol partit polític que es presenti a les eleccions del 24 de maig pot signar el document i adoptar els compromisos que hi figuren

L’Ajuntament va instal·lar una fotolinera a la Masia de Can Serra que, entre d'altres, permet carregar vehicles elèctrics de forma gratuïta.
L’Ajuntament va instal·lar una fotolinera a la Masia de Can Serra que, entre d'altres, permet carregar vehicles elèctrics de forma gratuïta

La Fundación Renovables i la Plataforma por un nuevo modelo energético han presentat aquest dijous a Madrid Municipis sostenibles, un compromís de mínims en matèria energètica municipal que pot adoptar qualsevol partit que es presenti a les eleccions locals del 24 de maig. El manifest, que recull una dotzena de mesures bàsiques per canviar el model energètic actual, s’ha elaborat basant-se en experiències municipals d’èxit, com és el cas del projecte Rubí Brilla.

La campanya proposa que tots els partits polítics de l’Estat espanyol que optin a una alcaldia als propers comicis assumeixin el compromís amb un nou model energètic renovable, eficient i intel·ligent als seus programes electorals. El manifest, que es pot signar al web https://municipissostenibles.wordpress.com/, recull el compromís de treballar a nivell municipal per un nou model energètic, amb accions que es podran desenvolupar en els propers quatre anys des de l'administració local sense necessitat de grans partides pressupostàries. Amb la signatura del manifest, tant el candidat com el partit assumeixen posar en pràctica com a mínim les dotze accions concretes proposades en matèria de planificació, estalvi, eficiència energètica i implantació de renovables en règim d’autoconsum o en instal·lacions centralitzades.

El manifest Municipis sostenibles és el fruit dels debats que s'estan desenvolupant entre les diverses entitats, plataformes, associacions i experts que treballen per un nou model energètic i pren com a base documents de treball com els de la Fundación Renovables o de la Plataforma por un nuevo modelo energético, reflexions d'experts com Javier García Breva i casos d’èxit a nivell municipal com el projecte Rubí Brilla de la nostra ciutat, així com d’altres experiències pràctiques ─Sant Sebastià, la Mancomunidad de Municipios Sostenibles de Cantabria, la Red de Municipios Sostenibles de Murcia i els projectes de desenvolupament local sostenible d'Andalusia, entre d’altres─.

Segons la Plataforma por un nuevo modelo energético i la Fundación Renovables, les administracions municipals no han ni poden romandre alienes a l’inevitable canvi d'un sector d'elevat impacte social i ambiental com l'energètic. Totes les administracions públiques, i en particular les municipals, són gestores d'un enorme patrimoni i tenen uns costos creixents en matèria d'energia. Des del punt de vista de les dues entitats, hi ha un gran potencial per generar estalvis importants de diners públics que es poden destinar a usos més adequats.

Qualsevol partit polític que es presenti a les properes eleccions municipals pot adherir-se al manifest. La campanya estarà oberta fins a la celebració dels comicis del 24 de maig.