Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte Rubí Brilla farà un pas endavant els propers tres anys La iniciativa de foment de les energies renovables i l’eficiència energètica apunta cap a la creació d’ocupació i la consolidació dels ‘smart citizens’ com els reptes principals fixats en el Pla Director de 2016 a 2019 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El projecte Rubí Brilla farà un pas endavant els propers tres anys

La iniciativa de foment de les energies renovables i l’eficiència energètica apunta cap a la creació d’ocupació i la consolidació dels ‘smart citizens’ com els reptes principals fixats en el Pla Director de 2016 a 2019

Treure profit dels terrats, un dels objectius del Rubí Brilla (Foto: Ramon Vilalta).
Treure profit dels terrats, un dels objectius del Rubí Brilla (Foto: Ramon Vilalta)

El Rubí Brilla situa la rehabilitació energètica d’edificis com una de les prioritats pel període 2016-2019. Aquesta decisió persegueix un doble objectiu: l’aprofitament del potencial energètic  dels edificis i generar oportunitats d’ocupació en aquest àmbit.

La rehabilitació energètica d’edificis suposa introduir millores als immobles de manera que aquests consumeixin menys energia i la que utilitzen generi més confort a l’habitatge. La mirada està posada en la rehabilitació integral d’habitatges, comunitats de propietaris i equipaments municipals. D’aquesta manera, s’obren oportunitats formatives i laborals en un sector que combina la construcció i l’eficiència energètica, a més, dota d’una dimensió d’inserció laboral el projecte Rubí Brilla. La idea és estimular la creació d’iniciatives d’economia social, és a dir, projectes empresarials que tenen com a primer objectiu repercutir directament a la comunitat.

En paral·lel, la conscienciació i la implicació ciutadana continua com un dels principals eixos de treball del Rubí Brilla. En aquest sentit, el pla director aposta per aprofundir en el concepte ‘Smart citizens’ (ciutadans intel·ligents). Amb aquesta idea el repte és aconseguir un centenar de famílies que s’incorporin al projecte i que gestionin la despesa energètica a partir del control i assessorament que ofereix la plataforma digital que s’instal·la a les llars participants.

Pel que fa la indústria, el Rubí Brilla mantindrà la difusió de les experiències d’èxit entre les empreses ubicades a la ciutat. D’aquesta manera, dóna continuïtat a la línia engegada el 2011 amb reunions tècniques on les empreses poden adquirir els coneixements per replicar les accions d’eficiència energètica que han estat implementades per altres empreses i que han significat una millora en la seva competitivitat.

El pla director Rubí Brilla preveu aprofundir en l’estudi del potencial fotovoltaic de la ciutat. Una vegada analitzada la capacitat de producció d’energia solar dels sostres de les naus dels polígons industrials, ara es preveu estendre aquest anàlisi a la resta de la ciutat. Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), s’estudiaran  quins són els terrats i teulades que reuneixen les característiques per acollir panells per aprofitar l’energia del sol.

Tot això amb la mirada posada a consolidar la ciutat com a referent estatal i internacional en el camp de l’eficiència energètica. La intenció és oferir suport i formació a les ciutats interessades en seguir el model rubinenc.