Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte d'estalvi energètic 50/50 s'estén a les entitats esportives L’equip de Rubí Brilla ja ha mantingut les primeres reunions amb les entitats que registren més despesa energètica https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/el-projecte-destalvi-energetic-50-50-sesten-a-les-entitats-esportives/@@images/image/preview

El projecte d'estalvi energètic 50/50 s'estén a les entitats esportives

L’equip de Rubí Brilla ja ha mantingut les primeres reunions amb les entitats que registren més despesa energètica

Pavelló de La Llana (foto: Lídia Larrosa).
Pavelló de La Llana (foto: Lídia Larrosa)

L’Ajuntament ha començat a treballar amb les entitats esportives de la ciutat per tal que es puguin beneficiar del projecte d’estalvi energètic 50/50, que actualment ja s’està implementant amb èxit a les escoles en el marc de la iniciativa municipal Rubí Brilla. En aquests moments s’estan mantenint les primeres reunions amb aquelles entitats que registren una major despesa en energia: l’Esportiu Futbol Sala, el CF Juventud Veinticinco de Septiembre, l’Olímpic de Can Fatjó, la Unió Esportiva Rubí (UER), la Unió Atlètica Rubí (UAR) i la Unió Petanca Les Torres.

L’equip de Rubí Brilla ha recollit i analitzat les dades de consum energètic de les entitats esportives corresponents als darrers tres anys. En funció d’aquests registres, ha començat a assessorar-les, oferint-los tot un seguit de consells que tenen com a objectiu reduir la seva despesa en llum, aigua i calefacció. Paral·lelament, algunes de les instal·lacions on treballen aquestes entitats ja han estat equipades amb aparells de gestió energètica que els permetran monitorar el seu consum i detectar així quan i on s’està produint una despesa excessiva.

Experiència d’èxit a les escoles
El projecte 50/50 va començar a aplicar-se a principis de 2013 en onze de les tretze escoles públiques de la ciutat. En el marc d’aquesta iniciativa, els centres educatius es comprometen a reduir la seva despesa energètica, mentre el consistori retorna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L’altra meitat dels diners els inverteix l’Ajuntament en projectes d’eficiència energètica per seguir augmentant l’estalvi als centres educatius.

Tot i que el curs 2012-2013 el projecte es va aplicar només durant vuit mesos, del gener a l’agost del 2013, les escoles participants van assolir un estalvi net de 45.250,91 euros, la meitat dels quals es van acabar traduint en subvencions directes de l’Ajuntament. Tot fa preveure que, un cop es tanquin les dades del curs 2013-2014, els resultats seran fins i tot millors que els del primer any d’implantació.

L’èxit d’aquesta iniciativa ha animat l’Ajuntament a traslladar-la als equipaments esportius de la ciutat, on s’emprarà la mateixa metodologia de les escoles. Així, es crearà un equip energètic que, assessorat per tècnics del projecte Rubí Brilla, s’encarregarà de fer seguiment del projecte i calcular els estalvis aconseguits. També s’aprofitaran eines com el panell energètic amb l’objectiu que tots els usuaris de l’equipament puguin visualitzar els resultats. L’aplicació del 50/50 a les escoles serà realitat gràcies al treball transversal de l’equip de Rubí Brilla i el servei d’Esports.

El 50/50 al 1r Congrés nacional Rubí Brilla
Precisament el projecte 50/50 serà un dels protagonistes del 1r Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic, que tindrà lloc el proper 10 d’octubre a la Biblioteca Mestre Martí Tauler. A banda d’aplegar destacats experts en el sector energètic, la cita acostarà el tema de l’eficiència energètica i les energies renovables al conjunt de la població.

El congrés, obert a tots els públics, contempla entre les seves activitats una exposició dels resultats del projecte 50/50 a càrrec de les escoles participants, així com trajectes en el vehicle elèctric de Rubí Brilla i un taller de construcció d’enginys solars.

Imatges relacionades

Pavelló de La Llana (foto: Lídia Larrosa)
Pavelló de La Llana (foto: Lídia Larrosa)